Stil de viata sanatos, Noutati

10 tratamente si leacuri babesti pentru tuse si durere in gat

Mare parte dintre noi a avut de-a face cu tuse si durere în gât, fie din perioadele de gripa si raceala, fie de sine statatoare, doar ca sa ne îngreuneze viata. Probabil ca fiecare apeleaza la anumite remedii sa ne ajuta sa trecem mai repede peste aceste episoade, asa ca am adunat o buna parte din ele pentru a le face cunoscute tuturor.

1. Miere 

Mierea este eficienta în tratarea durerilor de gât întrucât are proprietati antibacteriene. Aceasta poate fluidiza secretiile si reduce inflamatia din gât. Ea poate fi consumata ca atare pentru a calma instant gâtul, în ceaiul preferat sau pur si simplu se pot adauga 2 linguri de miere într-o ceasca cu apa fierbinte si se poate bea de câteva ori pe zi. Mai mult, ea te ajuta sa ai si un somn linistit.

2. Apa cu sare

Bunicii si mamele noastre aveau mare dreptate când ne spuneau sa facem gargara cu apa sarata. Ea ne poate calma inflamatia din gât si ne mentine gura curata. Marea majoritate a retetelor de casa recomanda un sfert sau jumatate de lingura de sare la o ceasca de apa calduta. Se face gargara timp de 1-3 minute, ori de câte ori este nevoie. De asemenea, se poate face gargara si cu bicarbonat.

3. Supa de pui

Supa de pui este un remediu vechi pentru tratarea racelilor si alinarea durerilor de gât. Este preparatul ideal mai ales pentru ca odata cu durerrea de gât vine si dificultatea la înghitire. Ideal, dupa supa ar trebui sa urmeze un somn lung si odihnitor pentru a permite organismului sa lupte cu  virusul.

4. Cartofii

Un alt remediu folosit de bunici este cel cu în care se dau pe razatoare 1-2 cartofi, se pun pe o bucata de pânza/batic/tricou si se pun în jurul gâtului. Unele retete recomanda stropirea cartofilor cu otet sau spirt pentru „a trage raceala din gât”.  Acestia mai erau folositi si pentru durerile de cap.  stim, de asemenea, ca bunica ne punea în picioare sosete înmuiate în otet diluat cu apa calda, ne învelea bine, bine si ne punea la somn, fiind tratamentul ei pentru raceala si febra.

5. Ceai

Hidratarea este foarte importanta atunci când esti racit, si nu numai, iar un ceai cald face minuni pentru gâtul iritat. Combinat cu un pic de miere si lamâie, este de nelipsit în perioadele de gripa si raceala.

Dintre cele mai uzuale ceaiuri folosite pentru tratarea durerilor în gât amintim ceaiul de musetel, menta, tei, salvie, cimbrisor sau muguri de brad. Se beau zilnic 2-3 cani fara zahar (ori cu miere, daca nu suportati altfel).

Pentru a spori eficacitatea ceaiurilor si pentru a combate si tusea, se recomanda condimentarea ceaiurilor cu un pic de scortisoara.

6. Ceapa

Ceaiul de ceapa nu se bea niciodata de placere, doar de nevoie. Este extrem de folositor atunci când avem de-a face cu o tuse sâcâitoare. Fiarta singura sau împreuna cu 2-3 nuci în coaja, este un leac folosit  din mosi-stramosi.

7. Usturoi

Usturoiul are si el proprietati antimicrobiene si antiseptice. Daca nu poate fi consumat ca atare, se poate alege în varianta de supliment alimentar. O alta varianta ar fi de a combina un usturoi zdrobit cu miere.

8. Ghimbirul

Ceaiul de ghimbir este o alta optiune pentru tratamentul tusei si a gâtului inflamat. Se iau câteva felii de radacina de ghimbir si se pune în apa fiarta. Se lasa la infuzat pentru 10 minute si se serveste cald. La fel de bine se poate adauga putin piper si câteva frunze de busuioc.

9. sodoul cu ou, lapte si miere

Nimic nu este mai bun pentru cei care sufera de dureri în gât si dificultate la înghitire decât acest leac babesc.  Se freaca un galbenus de ou cu miere (sau zahar), se amesteca cu o cana de lapte cald si se bea imediat. Veti observa instantaneu o ameliorare a disconfortului din gât.

10. Siropul de ridiche neagra

Siropul de ridiche neagra poate fi consumat si de cei mici, si de cei mari, si este benefic în caz de tuse. Pur si simplu se spala o ridiche, se scobeste miezul, astfel încât sa aiba loc sa se formeze sucul. Se adauga zahar în scobitura si se lasa peste noapte pentru a lasa sucul sa se formeze. Se ia câte o lingurita din sucul format si se bea de 3-4 ori pe zi.

Ca un ultim sfat: Este indicat sa aveti o oarecare umiditate în camera, mai ales în timpul noptii. Astfel, daca nu aveti un umidificator de camera, puteti pune o cana sau un castron de apa pe calorifer. Dupa preferinte, puteti picura si un ulei esential în recipient, cum ar fi, de exemplu, cel de menta sau de eucalipt.

Daca totusi tusea si durerea persista mai multe zile, consultati medicul specialist.