10 vitamine importante pentru femei. Ce trebuie sa mananci sau cu ce sa suplimentezi?
Indiferent de greutate, varsta sau nivelul de activitate, fiecare femeie are nevoie de vitamine. Lipsa acestor compusi esentiali pot provoca probleme grave de sanatate. Prin urmare, este important sa obtii vitaminele din alimentele pe care le consumi sau, daca este nevoie, sa apelezi la suplimente.
top 10 vitamine pentru femei:
1. Vitamina A
– este un antioxidant puternic
– intareste oasele si dintii
– este necesara pentru mentinerea sanatatii tesuturilor moi, a pielii si a mucoaselor
– imbunatateste vederea
– incetineste procesele de imbatranire
– imbunatateste imunitatea
Alimente bogate in vitamina A: morcov, dovleac, caise, rosii, pepene verde, guave, broccoli, piersici, ardei rosu, spanac.
2. Vitamina B2
– esentiala pentru functionarea optima a metabolismului
– creste energia
– intareste sistemul imunitar
– inlatura furnicaturile, amorteala, anxietatea si stresul
– imbunatateste aspectul pielii si al parului
Alimente bogate in vitamina B2: legume cu fructe verzi, oua, drojdie, cereale, migdale, nuci, ciuperci.
3. Vitamina B6
– este implicata in producerea hormonilor si a substantelor chimice la nivelul creierului
– previne depresia, bolile de inima si problemele de memorie
– este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos
– ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange
Alimente bogate in vitamina B6: cereale, avocado, banane, fasole, peste, faina de ovaz, nuci, seminte, fructe uscate.
4. Vitamina B7
– se mai numeste biotina si este necesara pentru sintetizarea acizilor grasi
– regleaza activitatea glandelor sudoripare
– mentine sanatatea parului si a unghiilor
– necesara pentru sanatatea oaselor si a maduvei
– ajuta la mentinerea colesterolului in limitele normale
Alimente bogate in vitamina B7: peste, cartofi dulci, migdale, morcovi, banane, pepene galben, fructe galbene, legume cu frunze verzi, linte, orez brun, piper, galbenus de ou, soia, fulgi de ovaz, lapte, branza, iaurt, fructe cu coaja lemnoasa.
5. Vitamina B9
– se mai numeste acid folic si previne bolile de inima, hipertensiunea arteriala, boala Alzheimer, depresia, cancerul si pierderile de memorie
– are grija de sanatatea si functionarea adecvata a celulelor creierului
– imbunatateste fertilitatea si este foarte importanta pentru dezvoltarea fatului
Alimente bogate in vitamina B9: legume v erzi, portocale, sparanghel, pepene, capsuni, cereale integrale, leguminoase, drojdie, oua.
6. Vitamina B12
– importanta pentru metabolism, diviziunea celulara si sinteza proteinelor
– ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si la functionarea optima a creierului
– previne bolile de inima, pierderile de memorie si anemia
Alimente bogate in vitamina B12: branza, oua, peste, lapte, iaurt, fulgi de ovaz.
7. Vitamina C
– intareste rezistenta organismului
– accelereaza procesele de vindecare
– favorizeaza dezvoltarea tesuturilor
– reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer si boli de inima
– joaca un rol foarte important in formarea celulelor rosii
Alimente bogate in vitamina C: broccoli, citrice, kiwi, ardei, cartofi, capsuni, varza, rosii.
8. Vitamina D
– promoveaza absorbtia calciului si are un rol important pentru mentinerea oaselor puternice
– reduce riscul de scleroza multipla, artrita reumatoida si diverse tipuri de cancer
– protejeaza vederea
– amelioreaza sindromul premenstrual
– doar 15 minute de expunere la soare furnizeaza organismului necesarul de vitamina D
Alimente bogate in vitamina D: peste gras, oua.
9. Vitamina E
– este un antioxidant puternic
– combate deteriorarea celulelor
– ajuta la prevenirea bolilor de inima, a cataractei si a pierderilor de memorie
– protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer
– este esentiala pentru sanatatea pielii si a parului
Alimente bogate in vitamina E: germeni de grau, alune, migdale, spanac, ulei de ficat de cod, unt de arahide, ulei de sofranel, floarea soarelui.
10. Vitamina K
– este importanta pentru mentinerea oaselor puternice
– are un rol important in coagularea sangelui
– reduce riscul bolilor cardiovasculare
– esentiala pentru functionarea optima a sistemului imunitar
Alimente bogate in vitamina K: cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei de soia, ulei de peste.