3 Retete alese cu proteina din soia
3 Retete alese cu proteina din soia
Pulberea din proteina de soia se obtine prin separarea proteinei din soia. Se obtine astfel o pulbere cu aproximativ 95% proteine si o cantitate mica de carbohidrati si grasime.
Cea mai cunoscuta utilizare a proteinei din soia este pentru bauturi si smoothie-uri, fiind deseori combinata cu gheata, fructe si iaurt. Dar ea se poate folosi usor si în alte retete:
– Proteina de soia pulbere poate înlocui faina atunci când gatim. Este o buna baza în retetele pentru clatite, briose, pâinici, fursecuri, cruste de placinte, galuste si nu numai. De retinut însa ca rezultatul va avea o culoare mai deschisa decât suntem obisnuiti pentru astfel de preparate. De asemenea, proteina din soia nu trebuie folosita în retete ce necesita drojdie.
– Este ideala pentru batoanele de granola. Se combina pulberea de soia cu o cantitate egala de germeni de grâu, tarâte de ovaz sau faina integrala. Se adauga fructele uscate si maruntite si se combina amestecul cu tofu, unt de nuca (la alegere), zahar brun si suc de mere. Se amesteca pâna la omogenizare si se îndulceste dupa gust. Aluatul se întinde într-o tava mare si se coace pâna când capata o culoare aurie. Când s-a racit, se taie în batoane.
– Combina 2 cani de pulbere proteica de soia cu ½ cana de unt simplu sau vegan, 115 g de tofu si 2 linguri de nuci pentru a crea o gustare dulce si bogata în proteine.
– Mai mult, ea se poate folosi în supe-crema pentru a le îngrosa.
În continuare veti gasi 3 retete în care puteti integra pulberea proteica din soia:
Mini-Briose cu banane
Ingrediente:
4 banane coapte
¼ cana de suc de mere fara zahar
o cana jumatate de faina de spelta
o jumatate de lingurita de bicarbonat
o jumatate de lingurita de sare
o jumatate de lingurita de extract de vanilie
o jumatate de cana de nuci maruntite
2 linguri de seminte de chia
1 lingura de ulei de cocos
2 oua (pentru vegani, un ou se poate înlocui cu o lingura de seminte de chia maruntite si înmuiate în ¼ cana de apa timp de 10 minute)
½ lingurita de praf de copt
2 linguri de proteina de soia
¾ cana cu seminte de in macinate
1 cana cu fructe maruntite (curmale, prune sau smochine)
¼ cana de seminte de floarea soarelui
Mod de preparare:
Preîncalziti cuptorul la 170 grade Celsius. Ungeti cu ulei 2 tavi pentru briose (ori puteti folosi o tava simpla mare si forme de silicon).
Într-un bol, maruntiti bananele cu ajutorul unei furculite. Într-un vas separat, amestecati faina de spelta, praful de copt, bicarbonatul, proteina de soia, sarea, semintele de in macinate, extractul de vanilie. Amestecati gradual mixul de faina cu bananele. Adaugati apoi fructele si nucile maruntite, precum si semintele de floarea soarelui.
Cu ajutorul unei linguri, formati portii pe care le puneti în tavile speciale de briose. Presarati pe deasupra semintele preferate (de dovleac, de floarea soarelui, de chia) si fulgi de ovaz.
Se coc la cuptorul preîncalzit timp de 25 de minute sau pâna când trece testul cu scobitoarea (introduceti o scobitoare prin centrul briosei, daca iese curata, fara aluat, atunci briosa este gata).
Prajitura cu ciocolata, ghimbir si sfecla
Ingrediente:
50 g de migdale macinate
20 g de seminte de in macinate
60 g de cacao raw pudra
2-2,5 cm de radacina de ghimbir maruntita fin
100 g de suc de mere fara zahar
1 lingura de ulei de cocos sau ulei de rapita
½ lingurita de sare
2 linguri de pulbere proteica de soia
80 g de faina integrala sau de hrisca
1 lingurita de praf de copt
ghimbir confiat taiat în bucati
200 g de sfecla fiarta (nu murata)
115 g de miere sau sirop de agave
3 oua mari sau substitutul din chia (un ou se poate înlocui cu o lingura de seminte de chia/de in maruntite si înmuiate în ¼ cana de apa timp de 10 minute)
30 g de goji
2 linguri de lapte, la alegere (poate fi lapte simplu de vaca sau lapte de migdale, ori de cocos)
Mod de preparare:
Preîncalziti cuptorul la 200 de grade Celsius si pregatiti o tava de aproximativ 19×27 cm cu foaie de copt unsa cu un pic de ulei de cocos
Într-un bol adaugati toate ingredientele uscate: migdalele macinate, faina, semintele macinate de in, proteina pulbere si cacaua. Adaugati ghimbirul confiat si cel proaspat.
Într-un mixer adaugati sfecla gatita, sucul de mere, uleiul, ouale, sare, fructele goji si laptele si mixati pâna ce obtineti un aluat omogen. turnati aluatul peste mixul uscat si amestecati bine.
turnati toata compozitia în tava tapetata si dati la cuptor pentru 30 de minute sau pâna când trece testul cu scobitoarea.
Lasati prajitura sa se raceasca înainte sa o taiati.
Briose proteice cu seminte si afine
Ingrediente:
180 g de faina simpla
160 g faina de spelta
60 g de proteina din soia
2 lingurite de seminte de mac
2 lingurite de seminte de floarea soarelui
2 lingurite de seminte de chia
2 linguri de seminte de in macinate
2 linguri de seminte de dovleac
2 lingurite de praf de copt
½ lingurita de scortisoara
160 g de afine congelate
340 ml de lapte fara lactoza
230 g de suc de mere
2 lingurite de extract de vanilie
Mod de preparare:
Preîncalziti cuptorul la 180 grade Celsius si pregatiti o tava pentru briose (ori puteti folosi o tava simpla si forme de silicon).
Într-un bol mare amestecati faina, faina de spelta, proteina de soia, semintele de mac, de chia, de floarea soarelui, de in, de dovleac, praful de copt si scortisoara.
Într-un bol separat adaugati extractul de vanilie, sucul de mere si laptele, amestecati si turnati amestecul peste ingredientele uscate. Dupa ce ati omogenizat toate ingredientele, adaugati afinele si amestecati usor.
Împartiti compozitia în formele pentru briose si decorati-le cu afinele ramase si alte seminte.
Dati la cuptor pentru 25 de minute sau pâna când trece testul cu scobitoarea.
Lasati la racit înainte sa le consumati.
Pofta buna!
Sursa: pulsin.co.uk