Stil de viata sanatos, Știai că...?

5 fructe deshidratate pe care sportivii de performanta le consuma in mod regulat

In viata fiecarui sportiv, alimentatia are un rol esential in obtinerea performantei. Dar dincolo de efortul fizic depus de un sportiv de elita sta dedicarea sa fata de alimentele pe care le consuma, cantitatile, dar mai ales valorile nutritionale ale fiecaruia in parte. 

In timp ce majoritatea vedem fructele deshidratate ca gustari dulci sau le integram in cerealele cu lapte, in gris sau diverse terciuri, pentru sportivii de performanta acestea constituie ”rezervoare de energie”, care le dau puterea sa mearga mai departe in competitii si antrenamente. 

Nu e de mirare ca sportivii considera fructele deshidratate adevarate comori ale naturii –  sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, pot fi consumate rapid si se regasesc cu prisosinta in oferta supermarket-urilor si a magazinelor online, asa cum este si Biosano. 

Atleti, maratonisti, halterofili, fotbalisti si orice persoana care practica sportul in mod constant folosesc cinci sortimente de fructe deshidratate pentru a prinde putere, a avea energie sau a se reface din punct de vedere muscular dupa o accidentare sau antrenament intens:

Curmalele

Cu o istorie milenara si origini ce pot fi urmarite pana in Orientul Mijlociu, curmalele au reprezentat o sursa esentiala de hrana, dar si un simbol al vietii si prosperitatii. La o prima privire am putea crede ca orice tip de curmale sunt doar fructe dulci, care nu ne ofera altceva decat zaharuri. 

Curmalele contribuie la refacerea rapida a rezervelor de glicogen dupa un efort intens. De asemenea, potasiul din compozitia lor ajuta la prevenirea crampelor musculare. Fibrele asigura o eliberare treptata a energiei, ceea ce le face ideale pentru sporturile de rezistenta.

Majoritatea caloriilor din curmale provin din carbohidrati, in special zaharuri naturale (fructoza si dextroza), care ofera o sursa rapida de energie, perfecta pentru refacerea post-antrenament sau cand ne simtim obositi pe parcursul unei zile. Desi nu sunt surse majore de vitamine, curmalele contin vitamina B6, niacina si riboflavina, care contribuie la metabolismul energetic si la functionarea corecta a sistemului nervos.

Stafidele

Consumate de mii de ani, stafidele au fost mentionate in texte biblice si scrieri antice si au fost vazute ca o moneda de schimb. Pe langa valoarea lor comerciala, aceste micute fructe deshidratate au devenit rapid apreciate pentru beneficiile lor nutritive si pentru versatilitatea lor in gastronomie.

Stafidele furnizeaza o cantitate rapida de energie, ideala pentru sportivii care au nevoie de un impuls imediat in timpul competitiilor. De asemenea, stafidele sunt o sursa buna de fier, un mineral care ajuta la transportul oxigenului in organism si la reducerea oboselii.

Smochinele

Originea smochinelor este strans legata de bazinul Marii Mediterane, unde aceste fructe au fost cultivate si apreciate pentru dulceata si beneficiile lor de peste 5.000 de ani. Desi sunt delicioase proaspate, atunci cand sunt deshidratate smochinele isi concentreaza nutrientii, oferind o densitate nutritiva impresionanta.

Smochinele deshidratate nu sunt doar o gustare delicioasa, ci si un combustibil valoros pentru sportivii de toate nivelurile. Carbohidratii prezenti sunt rapid absorbiti in sange, oferind un boost instant de energie, deosebit de util inainte de un antrenament sau  competitie. 

Dupa un efort fizic intens, potasiul din smochine joaca un rol vital in mentinerea echilibrului electrolitic si in prevenirea crampelor musculare. De asemenea, calciul si magneziul contribuie la repararea si cresterea tesutului muscular.

Sportivii sunt adesea supusi la stres osos crescut, mai ales in sporturile de impact. Calciul si magneziul din smochine sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si densitatii osoase, reducand riscul de fracturi si leziuni.

Prunele

Cand ne gandim la prune, multi dintre noi le asociem cu beneficiile asupra sistemului digestiv. Insa, dincolo de aceasta functie bine cunoscuta, prunelor le revin o serie de avantaje cheie pentru sanatatea sportivilor si performanta lor atletica. 

Prunele deshidratate sunt bogate in carbohidrati simpli, rapid absorbiti in fluxul sanguin. Astfel, reprezinta o gustare ideala inainte de un antrenament sau o competitie, gratie aportului energetic care sporeste performanta.

Prunele contin bor si vitamina K, doua componente cheie pentru sanatatea osoasa. Unele studii sugereaza ca un consum regulat de prune contribuie la prevenirea pierderii masei osoase, aspect important pentru sportivii care practica discipline cu risc crescut de leziuni osoase.

Mango

Fructul de mango, adesea numit „Regele Fructelor”, este originar din Asia de Sud si a capatat popularitate in intreaga lume atat datorita gustului sau, cat si abundentei de vitamine, minerale si antioxidanti. 

Pentru sportivi, consumul de mango inainte de antrenament le ofera energia necesara pentru a-si incepe exercitiile cu intensitate, Mango contine si o cantitate semnificativa de vitamina E, care contribuie la prevenirea deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi, in special dupa antrenamente intense. 

Desi fructul in sine nu poate inlocui lichidele pierdute in timpul efortului fizic, mango are un continut ridicat de apa ce favorizeaza hidratarea generala a organismului. Combinat cu aportul adecvat de lichide, fructul mentine echilibrului hidric necesar unui antrenament eficient.