Noutati

5 mituri despre uleiul de cocos pe care NU ar trebui să le mai crezi

Traim vremuri in care tot mai multe persoane, satule de problemele de sanatate si lipsa de energie, decid sa isi schimbe radical stilul de viata – citesc mai atent etichetele produselor, cauta alimente bio, evita zaharul, colorantii si E-urile.

In ultima perioada, oamenii sunt interesati de tot ceea ce reprezinta conceptul de „superaliment„, categorie in care este inclus si uleiul de cocos. Acest „elixir” al naturii se bucura de o popularitate in crestere date fiind beneficiile multiple aduse pielii, parului si sanatatii generale.

Dar nu toate informatiile care circula in mediul virtual sunt si adevarate! Uleiul de cocos, ca multe alte produse naturale, a fost subiectul unor dezbateri aprinse, unor mituri sau informatii eronate ce trebuie atent examinate.

De exemplu, in timp ce uleiul de cocos este laudat pentru proprietatile antimicrobiene, trebuie sa intelegem si limitarile acestor proprietati. Unele studii sugereaza ca uleiul de cocos are o multime de beneficii pentru anumite afectiuni, doar ca acestea trebuie privite cu suspiciune. Printre cele mai persistente mituri legate de uleiul de cocos se numara:

Uleiul de cocos face minuni in dietele de slabit

Unul dintre cele mai raspandite mituri este acela ca uleiul de cocos accelereaza pierderea in greutate.

Un punct central al dezbaterii este continutul de acizi grasi cu lant mediu (MCT), care sunt absorbiti si metabolizati diferit de acizii grasi cu lant lung prezenti in majoritatea altor grasimi dietetice. Se crede ca MCT-urile sunt transportati direct la ficat pentru a fi folositi imediat ca sursa de energie, ceea ce ar putea spori arderea caloriilor si, prin urmare, pierderea in greutate.

Cu toate acestea, dovezile stiintifice care sustin aceasta teorie nu sunt concludente. Cateva studii mici au indicat ca MCT poate creste usor rata metabolica si duce la o senzatie de satietate, dar impactul acestora asupra pierderii in greutate pe termen lung este minim. Mai mult, uleiul de cocos contine doar o proportie mica de MCT, restul fiind acizi grasi cu lant lung, ceea ce dilueaza orice potential efect metabolic unic al MCT.

Uleiul de cocos este benefic in sanatatea inimii

Un alt mit este acela ca uleiul de cocos este de mare ajutor in sanatatea inimii. Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi saturati, legati de cresterea nivelului de colesterol LDL („rau„) in organism. Desi uleiul de cocos poate creste, de asemenea, nivelul de colesterol HDL („bun„), acesta nu contrabalanseaza efectele negative ale LDL-ului crescut. Prin urmare, consumul excesiv de ulei de cocos poate fi, de fapt, daunator pentru sanatatea inimii, contrar credintelor populare.

Uleiul de cocos este bun la toate

Desi uleiul de cocos contribuie la ameliorarea uscaciunii pielii sau la imbunatatirea functiilor cognitive, trebuie sa-i cunoastem si limitele. 

In ceea ce priveste folosirea topica, uleiul de cocos are proprietati hidratante si antiinflamatorii usoare. Totusi, este important sa se tina cont de tipul de piele; pentru unele persoane, uleiul de cocos poate fi comedogenic (adica poate bloca porii), ceea ce conduce la aparitia acneei.

Referitor la imbunatatirea imunitatii sau a functiilor cognitive, dovezile sunt mult mai limitate. De exemplu, unele studii sugereaza ca acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos pot avea efect pozitiv asupra functiilor cerebrale in cazul pacientilor cu Alzheimer.

Unele surse sustin ca uleiul de cocos are proprietati antimicrobiene, ceea ce l-ar face util in lupta impotriva infectiilor. Cercetarile in vitro (in laborator) au aratat ca anumiti compusi din uleiul de cocos pot fi eficienti impotriva anumitor tipuri de bacterii si fungi, dar nu exista suficiente dovezi care sa-i sustina eficienta.

Uleiul de cocos este mai sanatos decat alte tipuri de uleiuri

Multi cred ca uleiul de cocos este superior uleiul de masline sau de rapita, din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate. In realitate, uleiul de cocos nu este neaparat mai sanatos decat altele. Uleiul de masline, de exemplu, este bogat in acizi grasi mononesaturati si are studii solide care ii sustin beneficiile pentru sanatatea inimii. De fapt, alegerea uleiului pentru gatit ar trebui sa se bazeze pe un echilibru de gust, gastronomic si beneficii pentru sanatate dovedite.

Cu uleiul de cocos se poate gati orice

Un ultim mit este ca uleiul de cocos este ideal pentru orice tip de gatit, datorita punctului sau inalt de fum. Desi este adevarat ca uleiul de cocos are un punct ridicat de fum si este stabil la temperaturi inalte, asta nu inseamna ca este cea mai buna alegere pentru toate metodele de gatit.

Desi este o optiune buna pentru prajirea la temperaturi inalte, gustul si aroma distincta a uleiului de cocos nu sunt potrivite pentru toate tipurile de mancaruri. De exemplu, in preparatele care necesita un gust neutru, uleiul de cocos va domina sau altera aroma dorita.

In plus, este important sa luam in considerare profilul nutritional al uleiului de cocos in raport cu alte uleiuri. Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi saturati, care, in cantitati mari, pot fi daunatori sanatatii inimii. Acest lucru contrasteaza cu uleiurile bogate in acizi grasi mononesaturati sau polinesaturati (uleiul de masline sau uleiul de rapita), considerate mai sanatoase pentru consumul regulat.