Noutati, Concursuri

5 Retete cu Orez Brun

Orezul brun nu este doar o garnitura excelenta pentru orice preparat, ci si o sursa bogata de nutrienti valorosi. Prin urmare, merita sa încercati una din retetele urmatoare:

1. Risotto cu legume

Ingrediente:

– 1 cana de orez brun

– 1 ceapa

– 30 grame de ciuperci

– 1 ardei rosu

– o conserva mica de porumb (cam 125g)

– sare, piper

– ierburi provensale

Mod de preparare:

Fierbeti orezul cu 2 – 2,5 cani de apa. Condimentati cu sare si lasati la fiert timp de 30 – 35 de minute. taiati 1 ceapa si caliti-o în unt. Curatati ciupercile, taiati-le felii si prajiti-le în unt pâna se evapora toata apa din ele. Condimentati-le cu putina sare si ierburi provensale. Adaugati apoi ardeiul rosu taiat cubulete. Când legumele s-au calit usor, adaugati orezul si porumbul, condimentati cu sare si piper dupa gust, amestecati.

Pofta buna!

2. Orez cu ananas

Ingrediente:

– 1 cana de orez brun 
– 30g de ananas proaspat, taiat cubulete
– 1 ceapa rosie
– 1 ardei rosu
– 3 rosii cubulete (sau o cutie de rosii cubulete)
– 100g piept de pui
– 1 lingura de ulei de masline
– 2-3 linguri de piure de rosii
– 1 lingura de curcuma/turmeric
– 1 lingura de patrunjel uscat
– ½ lingurita de boia iute
– 1 lingurita de miere

Mod de preparare:

Gatiti orezul brun la foc mic conform instructiunilor de pe ambalaj.

taiati pieptul de pui în cuburi mici, apoi puneti-l într-un castron. Curatati ceapa rosie, taiati-o în fâsii subtiri si amestecati-o cu puiul cubulete. tocati ardeiul rosu.
Încalziti uleiul de masline într-o tigaie, apoi adaugati puiul, ceapa si boiaua.
Dupa câteva minute, adaugati în tigaie ananasul feliat si rosiile.
Într-un castron mic, combinati piureul de rosii, turmericul, patrunjelul, mierea si ardeiul.

Adaugati piureul condimentat în tigaie si amestecati totul împreuna.
Lasati toate ingredientele în tigaie timp de aproximativ 5-10 minute, astfel încât cea mai mare parte a apei sa se evapore.
transferati orezul gatit într-o farfurie si turnati sosul pregatit anterior peste el.

 

3. Mic-dejun cu orez si fructe

Ingrediente:

– 4 linguri de orez brun fiert
– 1 lingura de fulgi de cocos
– 100ml lapte cald de orez
– 1 lingura de fulgi de migdale prajiti
– 1 mâna de zmeura
– 1 mâna de afine
– 2 frunze de menta (pentru decor)

Mod de preparare:

Încalziti laptele într-o cratita mica.
Combinati orezul gatit (conform instructiunilor de pe ambalaj) cu fulgii de cocos si turnati laptele cald peste el.
Asteptati aproximativ 5-10 minute pentru ca orezul sa absoarba laptele cald.
Asezati fructele clatite si uscate pe orez, apoi presarati fulgi de migdale prajiti.
Decorati micul dejun cu frunze proaspete de menta.

Daca orezul nu este suficient de dulce pentru dvs., puteti adauga o lingurita de miere sau xilitol.

 

4. Desert cu orez

Ingrediente:

– Aproximativ 60g de orez brun
– 2 lingurite de brânza mascarpone
– 2 pumni de afine americane
– 2 patratele de ciocolata neagra
– Un vârf de cardamom
– 1 lingurita de zahar din nuca de cocos
– Un vârf de scortisoara

Mod de preparare:

Se fierbe orezul în apa cu scortisoara si cardamom.
Se amesteca orezul gatit cu 1 lingurita de zahar de nuca de cocos si brânza mascarpone.
Se amesteca usor orezul cu afinele.
Puneti desertul pregatit în 2 cani mici.
Feliati (sau macinati) ciocolata si presarati-o pe desertul pregatit.

 

5. Pui oriental Garam Masala cu ananas

Ingrediente:

– 500 g de muschiulet de pui

– 4 felii de ananas proaspat

– 200g orez brun

– 1 lingurita de garam masala
– 1 lingurita turmeric/curcuma
– 200ml lapte de cocos

– suc de lime
ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Se fierbe orezul în apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Feliile de ananas se taie cubulete.
Încalziti uleiul într-o tigaie, prajiti puiul, adaugati laptele de cocos, condimentele si sucul de lamâie, fierbeti pentru o clipa, apoi adaugati ananasul.
Adaugati orezul gatit la restul ingredientelor, condimentati dupa gust si gatiti pâna când tot sosul este absorbit.

 

 Sursa: cosdlazdrowia.pl