5 retete de mere coapte pe care trebuie sa le incerci

Pornind cu sezonul de toamna si pana la inceputul primaverii, merele coapte sunt desertul perfect. Usor de preparat si foarte versatile, se potrivesc in orice context. Fie ca este vorba despre masa de Craciun sau doar de o intrevedere cu prietenii, o reteta de mere coapte nu va da niciodata gres.
Iata top 5 retete de mere coapte pe care sa le prepari atunci cand ti-e pofta de ceva dulce, de sezon.
- Mere coapte cu ciocolata
Ingrediente:
- 2 mere (numarul merelor poate sa difere in functie de nr. de portii)
- Fulgi de ciocolata sau ciocolata tocata marunt
- Mix de seminte pentru paine sau salata
- fulgi de ovaz
- 1 jumatate de portocala
- 1 lingura gem de caise
- miezul merelor
- Scortisoara
Spalam bine merele si le scobim pentru a face loc umpluturii. Este foarte important sa nu arunci miezul extras pentru ca va urma sa fie adaugat la umplutura.
Amestecam intr-un bol separat semintele si fulgii de ovaz, portocala taiata cubulete, fulgii de ciocolata, miezul merelor, 1 lingura de gem si 1 lingurita de scortisoara.
Adaugam in fiecare mar o cantitate potrivita de umplutura si punem capacelul deasupra. Le punem la cuptorul preincalzit atat timp cat au nevoie pentru a deveni moi. Le puteti verifica cu o scobitoare.
Dupa ce s-au copt, le lasam 10 minute la temperatura camerei si mai adaugam deasupra niste topping de ciocolata.
- Mere coapte cu scortisoara, stafide si nuca
Ingrediente
- 4 mere
- 4 linguri cu nuca macinata
- 1 lingura de stafide (se pot inlocui de asemenea cu merisoare, caise, prune sau alte fructe uscate)
- 1 lingura cu varf de zahar brun sau alb (puteti inlocui zaharul cu indulcitor precum Eritritol sau Xilitol)
- 50 g unt (daca va doriti o reteta care sa se potriveasca si in zilele de post, atunci puteti inlocui untul cu gem, marmelada sau magiun de prune)
- Vanilie (pudra sau esenta de vanilie)
- Scortisoara
Alegeti merele din soiul dvs. preferat, taiati-le partea de sus ca pe un capacel si scobiti putin interiorul cu o lingurita, atat cat sa incapa umplutura, dar sa ramana si peretii merelor suficient de grosi.
Amestecati nuca cu stafidele, jumatate din cantitatea de unt sau gem, zaharul, vanilia si pudra de scortisoara, pana obtineti un soi de pasta. Umpleti merele si asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Mai adaugati o lingura de unt sau gem deasupra, apoi pune-ti capacelele si bagati-le la cuptor
- Mere coapte in sos acrisor cu fulgi de ovaz
Ingrediente:
- 4 mere taiate in jumatate
- 4 linguri miez de nuca taiat grosier sau macinat, dupa preferinte
- 4 linguri fulgi de ovaz
- 2 linguri zahar brun sau alb
- 2 linguri unt topit
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita cardamom
- 1 varf de cutit sare grunjoasa
- 150 ml apa
- 2 lingurite amidon alimentar
- 1 lingurita suc de lamaie
Adaugam ingredientele intr-un bol cu exceptia amidonului alimentar si a sucului de lamaie, si le amestecam. Punem cate o lingura de umplutura peste fiecare jumatate de mar. Amestecati apa cu amidonul alimentar si sucul de lamaie apoi turnati amestecul peste mere. Lasati merele la cuptor timp de 25 de minute pana se rumenesc si pana se omogenizeaza putin sosul. Daca sosul incepe sa se arda, mai adaugati putina apa in tava.
- Mere coapte cu nuci
Ingrediente:
- 4 mere potrivit de mari
- 20-30 g unt
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite dulceata de visine sau cirese
- 3-4 linguri fulgi de migdale sau nuca tocata
Spalati bine merele, iar daca e cazul, le puteti si decoji. incercati sa le scobiti astfel incat sa scoateti samburii, dar sa nu se strapunga la baza. Amestecati dulceata cu fulgii de migdale si/sau cu nuca.
Adaugati in fiecare mar cate o lingurita de unt cu un praf de zahar, dupa care adaugati umplutura rezultata din dulceata si fulgii de nuci. Asezati merele in tava si bagati-le in cuptorul preincalzit, la foc mediu timp de 25-30 de minute.
- Mere coapte cu stafide si scortisoara
Ingrediente:
- 6 mere
- 80 g stafide, de preferat aurii
- 80 g nuca (1 lingura in plus pentru decor)
- 4 linguri de zahar brun
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 steluta de anason (optional)
- 50 g unt
- Miere
Pregatiti merele pentru a fi umplute, iar intr-un bol amestecati stafidele cu nucile, scortisoara, un praf de anason stelat (optional) si doua linguri de zahar brun.
Umpleti merele si asezati-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. taiati untul rece in cubulete si asezati-le deasupra fiecarui mar. Dati la cuptor pentru 20-25 de minute sau pana cand devin moi la atingere.
Dupa ce ati scos merele de la cuptor, puteti presara nuca macinata deasupra si cate o lingura de miere, iar daca va place si aveti la indemana, le puteti servi cu cate o cupa de inghetata langa.
Pofta buna!