Retete, Noutati

5 Retete vegetariene de cozonaci

5 Retete vegetariene de cozonaci

Sarbatorile pascale trezesc în mintea tuturor mirosul pastilor si a cozonacilor. Daca ai ales sa adopti o dieta vegetariana, nu înseamna ca trebuie sa te lipsesti de acest preparat delicios. Special pentru voi am cules 5 retete inedite de cozonaci vegetarieni + o reteta BONUS pentru oua dulci cu unt de arahide si ciocolata alba.

 

Colac împletit dulce

Ingrediente:

500 g faina

20 g drojdie proaspata sau 2 lingurite de drojdie activa

300 ml lapte de soia caldut

30 g zahar

2 lingurite de sare

60 g de margarina vegetala

2 linguri de lapte de soia neîndulcit sau lapte de ovaz

2 linguri de sirop de agave

Mod de preparare:

Într-un bol micut amestecati laptele caldut de soia cu zaharul si cu drojdia si lasati-l la crescut pentru 5 minute. În bolul robotului de bucatarie, adaugati faina, sarea si maiaua si mixati la viteza mica pentru 5 minute.

Adaugati margarina si mixati înca 5-10 minute, pâna când aluatul nu se lipeste de bol. Acoperiti cu un prosop umed si lasati aluatul la crescut pentru o ora si jumatate, la temperatura camerei (sau peste noapte la frigider).

Împartiti apoi aluatul în 6 parti egale, apoi împartiti fiecare bucata în alte 3 parti si rulati-le în fâsii lungi. Împletiti cele trei fâsii apoi formati un cerc cu ele având grija sa lipiti bine capetele pentru a nu se dezlipi la copt.

Într-un vas, amestecati cele 2 linguri de lapte de soia cu siropul de agave. Cu acest amestec veti unge colacii.

Asezati colacii pe o tava tapetata cu hârtie de copt si ungeti-i cu amestecul de mai sus. Lasati-i în tava sa creasca pentru înca 30 de minute, timp în care preîncalziti cuptorul.

Înainte de a baga colacii în cuptor, ungeti-i din nou cu amestecul de lapte si agave. Lasati apoi colacii la cuptor pentru 25 de minute sau pâna se rumenesc.

Sursa: aline-made.com

 

 

Cozonac cu vanilie

Ingrediente:

250 ml de lapte fara lactoza

3 linguri de ulei de cocos

3 linguri de sirop de artar sau miere

coaja de la 2 lamâi

1 pastaie de vanilie sau ½ lingurita de pudra de vanilie

2 lingurite de drojdie uscata

400-480 g de faina de spelta (o cana si jumatate) – se poate înlocui cu faina simpla

¼ lingurita de sare de mare

Mod de preparare:

Într-o oala fierbeti laptele la foc mic. Adaugati uleiul de cocos, siropul de artar, coaja de lamâie data pe razatoare si vanilia, amestecând cu un tel. turnati amestecul într-un vas mare si lasati sa se racoreasca un pic (nu trebuie sa fie nici prea rece, nici prea calda). Adaugati drojdia si lasati la crescut cam 15 minute.

Adaugati apoi 1 cana de faina si sarea si amestecati sa nu se formeze cocoloase. Procedati la fel si cu restul de faina pâna când aluatul se îngroasa suficient pentru a fi framântat. transferati aluatul pe o suprafata tapetata cu faina si framântati înca 10 minute, adaugând faina daca mai este nevoie, astfel înca sa obtineti un aluat moale, uniform.

Ungeti un vas mare cu ulei si puneti aluatul în el, întorcându-l de câteva ori pentru a nu se usca la suprafata. Acoperiti vasul cu o farfurie si lasati-l la un loc caldut cam o ora sau pâna când îsi dubleaza volumul.

tapetati o tava mare cu hârtie de copt. Împletiti aluatul (în poze s-a împletit în sase) sau îl puteti lasa simplu, dupa preferinte, asezati-l în tava si lasati-l din nou la crescut pentru 30-45 de minute sau pâna creste considerabil în volum.

Preîncalziti cuptorul la 180 grade C. Coaceti cozonacul pentru 25-30 de minute sau pâna se rumeneste.

Scoateti cozonacul din cuptor si lasati-l la racit.

Daca doriti, puteti bate crema de cocos cu suc de lamâie si miere pentru a obtine o glazura cu care puteti  decora cozonacul.

Sursa: occasionallyeggs.com

 

Cozonac cu banane si ciocolata

Ingrediente:

1 cana de faina de ovaz

1 cana faina alba

½ lingurita de bicarbonat

½ lingurita praf de copt

¼ lingurita de sare

½ cana de ulei de cocos topit

½ cana de chipsuri de ciocolata (+ câteva extra pentru decor)

3 banane mari, coapte

Mod de preparare:

Preîncalziti cuptorul la 180 de grade C.

Într-un bol mare amestecati toata faina, adaugati praful de copt, bicarbonatul si sarea si omogenizati continutul.

Într-un vas separat puneti bananele decojite si zdrobiti-le cu ajutorul unei furculite sau cu mâinile.

Adaugati bananele, chipsurile de ciocolate si uleiul de cocos peste faina si amestecati bine.

Amestecul se toarna usor într-o tava de aproximativ 13 x 22 cm. Presarati chipsurile de ciocolata pe deasupra si dati la cuptor pentru 20-30 de minute. Când vedeti ca s-a rumenit, bagati o scobitoare în aluat pentru a vedea daca cozonacul este copt: daca pe scobitoare s-a luat si aluat, mai lasati la copt; daca scobitoarea iese curata, cozonacul este gata!

Sursa: ahouseinthehills.com

 

Cozonac cu banane si ovaz

Ingrediente:

2 cani de fulgi de ovaz

3 banane mari coapte, zdrobite

¼ cana de zahar de cocos

1 lingura de sirop de artar

2 lingurite de scortisoara

½ lingurita de extract de vanilie

Mod de preparare:

Preîncalziti cuptorul la 225 grade Celsius.

Într-un mixer, adaugati o cana de fulgi de ovaz pentru a-i marunti pâna au consistenta unei faine.

transferati ovazul maruntit într-un bol mediu, adaugati cealalta cana de fulgi de ovaz, zaharul de cocos, scortisoara si amestecati bine. Adaugati bananele zdrobite cu furculita sau cu mâinile, siropul de artar si extractul de vanilie.  Amestecati totul pentru a obtine o compozitie omogena.

Într-o tava mica, cam de 12×19 cm, turnati compozitia si dati-o la cuptor pentru 30  de minute sau pâna se rumeneste.

Lasati 10 minute sa se raceasca.

Sursa: dayslikelaura.com

 

Cozonac cu morcov si banane

Ingrediente:

2 cani de faina de ovaz, de spelta sau alba

1 lingurita de bicarbonat

1 lingurita de scortisoara

¾ lingurita de praf de copt

¾ lingurita de sare

1 ½ cana de piure de banane

1  morcov dat pe razatoarea fina

½ sirop de agave, de artar sau miere

¼ cana cu lapte la alegere

¼ cana cu ulei vegetal la alegere

2 lingurite cu extract de vanilie

nuci maruntite, fulgi de cocos optional

nucsoara, optional

Mod de preparare:

Preîncalziti cuptorul. tapetati o tava de aproximativ 13×20 cm cu foaie de copt sau ungeti-o cu ulei.

Într-un bol amestecati ingredientele uscate (aici puteti adauga nucile maruntite si fulgii de cocos).

Într-un bol separat amestecati ingredientele lichide, adaugati morcovul si piureul de banane, turnati amestecul lichid peste cel uscat si amestecati pâna când compozitia se omogenizeaza.

turnati aluatul în tava si lasati-l la copt pentru 35-40 de minute. Nu deschideti cuptorul în acest timp. Dupa acest interval, închideti focul si lasati câteva minute sa se raceasca. testati cu o scobitoare daca aluatul este bine copt: daca pe scobitoare ramâne aluat, porniti înapoi cuptorul si faceti testul  din nou, cam la 5 minute, pâna când scobitoarea iese curata. Dupa ce cozonacul s-a racit, lasati-l la frigider peste noapte întrucât textura acestuia va deveni mai buna a doua zi.

Cozonacul se poate glazura cu ½ cana de unt de cocos, nuci si coaja de portocale.

Sursa: chocolatecoveredkatie.com

EXtRA: Oua cu unt de arahide si ciocolata alba

Ingrediente pentru oua:

1 cana de unt de arahide cremos cu sare

2-4 linguri de sirop de artar (se poate înlocui cu stevie sau cu îndulcitorul preferat)

2/3 – 1 cana de faina de migdale

Pentru glazura de ciocolata alba:

½ cana cu nuci de macadamia

1 ½ cana cu fulgi de cocos (sau chipsuri, poate fi orice forma de nuca de cocos deshidratata)

¼ cana cu unt de cacao topit

1 -3 linguri de sirop de artar

½ lingurita cu extract de vanilie

1 vârf de sare de mare

Mod de preparare:

Într-un bol mediu adaugati untul de arahide si siropul de artar si amestecati bine, astfel încât untul de arahide sa nu mai fie asa de gros.

Adaugati faina de migdale, în functie de cât de groasa e textura untului de arahide. Începeti cu 2/3 cana de faina si ajustati în functie de consistenta untului.. Daca este prea lichida, puteti adauga înca o cana de faina. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar înca umed.

Cu o lingura formati bilute din aluat, astfel încât sa semene cu un ou. Pe o tava tapetata cu hârtie de copt, puneti ouale astfel formate (cam 14-15 bucati) si puneti-le la frigider pâna când faceti glazura de ciocolata.

Într-un blender adaugati nucile de macadamia si fulgii de cocos si mixati bine pâna când se formeaza o pasta fina. Adaugati untul de cacao, siropul de artar, vanilia si sarea. Mixati din nou pentru a le amesteca. Gustati compozitia si condimentati-o în functie de preferinte, cu sirop de artar, vanilie si sare, apoi lasati aluatul câteva minute sa se odihneasca.  Aceasta va fi glazura de ciocolata.

Când ouale de arahide sunt ferme la atingere, scoateti-le din frigider si bagati-le în ciocolata pe rând, cu ajutorul unei furculite. Asigurati-va ca ouale sunt acoperite în întregime de ciocolata, apoi lasati sa se scurga excesul de glazura. Asezati ouale pe o tava tapetata cu hârtie de copt, apoi bagati-le din nou la frigider pentru a se întari glazura.

Dupa ce s-a întarit primul strat de glazura, bagati din nou ouale în ciocolata pentru a crea un strat mai gros, opac si pentru a le face mai usor de manevrat. Bagati-le înapoi la frigider si asteptati sa se întareasca.

Pofta buna!

Sursa: minimalistbaker.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *