Știai că...?, Noutati

6 uleiuri esențiale anti-insecte

Ți-e drag de natură, dar nu și de insecte? Vrei să te protejezi de înțepături, dar nu te împaci cu produsele repelente din comerț? Încearcă uleiurile esențiale. Sunt naturale, au un singur ingredient și țin insectele la distanță fără să le facă rău.

Există mai multe uleiuri esențiale care sunt considerate a fi utile în respingerea insectelor. Acestea pot fi utilizate ca alternative naturale la insecticidele chimice și pot ajuta la ținerea insectelor la distanță. Iată 6 uleiuri esențiale care sunt cunoscute pentru proprietățile lor repelente.

ARBORE DE CEAI (Tea Tree)  – vezi aici

Câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai amestecate cu apă într-o sticluță cu pulverizator vor ține la distanță țânțarii, gândacii, furnicile sau puricii. O altă strategie ar fi să înmoi câteva biluțe din bumbac în ulei de Tea Tree și să le așezi strategic astfel încât să țină la distanță dăunătorii.

Fiind și antibiotic, antiseptic și antifungic, poți folosi ulei esențial de Tea Tree și în cazul în care ai fost înțepat. Tamponezi locul înțepăturii, iar mâncărimile nu vor mai fi atât de deranjante.

LEMONGRASS – vezi aici

Aparent insectele nu agreează foarte tare mirosul de lemongrass. Amestecă 20 de picături de ulei esențial de lemongrass cu o jumătate de cană de apă caldă și pulverizează generos rama ușilor și ferestrelor. Repetă acțiunea câteva zile la rând și vei vedea diferența. Pe lângă faptul că va ține insectele la distanță, va avea și un efect odorizant pentru casa ta.

MENTĂ – vezi aici

Uleiul esențial de mentă este fresh și răcoritor, iar pe lângă asta este și unul dintre cele mai puternice repelente, fiind capabil să și ucidă insectele dacă este folosit în cantitate mare.

Doar 5 picături de ulei esențial de mentă amestecate cu apă într-un pulverizator s-ar putea să-ți facă nopțile mai liniștite și somnul mai odihnitor. Uleiul esențial de menă este un insecticid natural care poate ține la distanță muștele, țânțarii, furnicile, păianjenii, dar și puricii.

Ca și în cazul uleiului de arbore de ceai, poți, de asemenea, să pui câteva picături de ulei de mentă pe bile de bumbac și să le așezi acolo unde ați văzut insectele.

EUCALIPT – vezi aici

Uleiul de eucalipt este cunoscut pentru proprietățile sale repelente împotriva insectelor. În special uleiul de eucalipt de citriodora (Eucalyptus citriodora) conține un compus numit citronelal, care are efecte repelente puternice împotriva țânțarilor și a altor insecte zburătoare.

Poți folosi ulei esențial de eucalipt într-un difuzor de aromaterapie, în spray-uri sau lumânări. În plus, pulverizat pe plante, vă va scăpa și de acarieni, afide sau muște albe.

ULEI DE LAVANDA – vezi aici

Uleiul esențial de lavandă este folosit de sute de ani ca repelent împotriva insectelor, în special pentru molii. În plus, poate fi folosit și ca remediu natural împotriva mușcăturilor de insecte și a iritațiilor pielii cauzate de acestea.

De asemenea, va funcționa împotriva muștelor, puricilor și gândacilor. Pentru a face un spray pentru corp, amestecă 5-6 picături de ulei de lavandă cu un ulei purtător de bună calitate, cum ar fi semințe de struguri. Pulverizează pe pielea expusă la intervale regulate.

CITRONELLA – vezi aici

Uleiul esențial de citronella este cel mai frecvent utilizat ca repelent împotriva țânțarilor. Se crede că mirosul caracteristic al citronellei îi ține la distanță pe țânțari și alte insecte. El poate fi utilizat în diverse forme, cum ar fi direct pe piele prin pulverizare, în lumânări sau în difuzoare de aromaterapie.

Pe lângă uleiurile esențiale clasice, poți încerca și Ulei esential anti țânțari 10ml de la Solaris, compus din ulei esențial de roiniță, eucalipt, mentă, lemongrass și cuișoare.  Se folosesc 5-10 picături în amestec cu 30 ml de apă în lampă de aromaterapie sau aromadifuzor, pentru ținerea țânțarilor la distanță, dar și pentru odorizarea mediului ambiant.

O altă variantă ar fi 7 Uleiuri anti țânțari 10ml de la Bionovativ, compus din  eucalipt, le­mongrass, arbore de ceai, patchouli, mentă,  cuișoare și cimbru. Se poate folosi pentru aromatizări sau pentru realizarea unui amestec de uleiuri cu efect repelent.

Este important să reții că, deși uleiurile esențiale pot avea efecte repelente, acestea pot fi mai puțin eficiente în unele cazuri decât alte produse chimice. Dacă locuiești într-o zonă cu o populație mare de insecte sau într-un mediu cu riscul transmiterii bolilor de către insecte, s-ar putea să fie necesar să folosești un repelent mai puternic, recomandat de experți în domeniu.

Înainte de a utiliza orice ulei esențial ca repelent, este important să faci o cercetare și să vă informați în legătură cu siguranța și modul corect de utilizare. Unele uleiuri esențiale pot fi iritante pentru piele sau pot provoca reacții alergice la anumite persoane.

surse:

greenixpc.com

luvinlife.com

sursă foto: Freepik