7 metode de a imbunatati sanatatea intestinelor la fiecare masa
stim cu totii ca probioticele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii intestinelor. Aceste mici bacterii patrund în tractul digestiv si previn aparitia bolilor, a dereglarilor digestive si sunt capabile chiar de a ne îmbunatati starea de spirit. Microflora este studiata mai mult ca niciodata, datorita capacitatii de a stimula nu doar functia digestiva, ci si sanatatea creierului, a sistemului imunitar si a longevitatii în general.
Una dintre cele mai simple metode de a avea grija de microflora intestinala este sa o hranim zilnic, optimizând nivelul de bacterii bune din organism. Pentru aceasta, trebuie sa facem doua lucruri: sa adaugam prebiotice în mâncare si sa consumam alimente bogate în probiotice. Prebioticele hranesc bacteriile bune, numite si probiotice, care ne mentin starea de sanatate. De asemenea, este necesar sa eliminam din dieta alimentele care inhiba dezvoltarea bacteriilor bune, precum alimentele procesate care contin cereale rafinate si zahar rafinat, grasimi trans procesate, îndulcitori artificiali, pesticide, ingrediente modificate genetic si anumiti hormoni care se gasesc în mîncarea de origine animala.
Asadar, pentru a te ajuta sa îti îmbunatatesti sanatatea intestinelor, am alcatuit o lista de metode prin care puteti prebiotice si probiotice în mesele principale ale zilei.
1. Consuma iaurt non-lactat la micul-dejun
Iaurtul din lapte era considerat singurul mod prin care puteam introduce probiotioce în organism, si totodata singurul tip de iaurt care se gasea pe piata. Dar în prezent exista o multime de variante nonlactate care contin hormoni, pesticide si nu au fost modificate genetic. Optiunile includ iaurt de soia (îndulcit sau neîndulcit) pentru un plus de proteine, iaurt de nuca de cocos sau chiar iaurt de migdale. Acestea contin aceeasi bacterie ca si iaurtul din lapte de vaca, dar sa nu le alegeti pe cele care contin multi aditivi precum gume si emulsifianti – cu cât mai putine ingrediente, cu atât mai bine.
Probioticele din iaurt sunt unice prin felul în care reduc balonarea, regleaza tranzitul intestinal si întaresc sistemul imunitar.
Pentru a intensifica efectele probioticelor, adauga fructe de padure în iaurt (sau prepara un smoothie). Fructele de padure actioneaza ca prebiotice care alimenteaza bacteriile bune din iaurt, ceea ce face ca micul-dejun sa fie si mai eficient.
2. Manânca varza murata la prânz
Varza murata se gaseste usor, nu este greu de preparat si este foarte gustoasa. Este putin sarata, acruta si de asemenea saraca în calorii, în comparatie cu alte condimente cum ar fi maioneza (plina de uleiuri si aditivi) sau ketchup-ul (plin de zahar). Adauga varza murata în salate, sandwich-uri, sau amestec-o cu avocado si naut pentru a-ti prepara o salata racoritoare si hranitoare.
Varza murata contine culturi de bacterii benefice cunoscut sub numele de lactobacili (Lactobacillus), care îmbunatateste functia digestiv si lupta împotriva fermentatiei din organism, a urticariei, si chiar împotriva bolii Lyme.
3. Include Kimchi la masa de seara
Kimki este un preparat coreean. Este unul dintre cele mai gustoase moduri de a adauga probiotice în dieta si o singura portie ofera beneficiile a cinci legume. Kimki se prepara din varza, morcovi, ceapa, praz si usturoi, însa puteti adauga si alte legume. Kimki este un produs ideal pentru cei care sunt alergici la gluten, soia sau lactoza.
4. Descopera supa Miso
Supa miso este una dintre cele mai hranitoare preparate alimentare care contin probiotice. Este foarte gustoasa si se poate gati în mai multe feluri, în functie de preferintele individuale. Are un gust savuros si este sub forma de pasta.
Miso se prepara din ingrediente simple sau dintr-o combinatie de ingrediente. Ingredientele de top sunt boabele de soia fermentate si orezul brun. Se gaseste în magazine, însa verificaeticheta înainte de a o cumpara si alegeao pe cea cu un continut redus de aditivi.
Cum se prepara supa: într-o oala se adauga legume (prazul este excelent), tofu tocat, rosii, morcovi si cartofi dulci. Se adauga putina apa, cât sa acopere legumele. Se fierbe, iar apoi se paseaza. Este o masa excelenta care îmbunatateste functia intestinala, oferind enzime, bacterii benefice, proteine si vitamina B12.
5. Consuma putin otet de mere în fiecare zi
Otetul de mere reprezinta unul dintre cele mai simple moduri de a reduce inflamatia si de hrani intestinele si celulele. Otetul de mere este fermentat, însa nu contine probiotice reale. În schimb, este una dintre cele mai bogate surse de prebiotice, care va alimenta bacteriile bune din organism.
6. Savureaza putina ciocolata neagra
Ce metoda buna de a-ti îmbunatati sanatatea intestinala! Ciocolata este recunoscuta de mult timp pentru proprietatile sale de a îmbunatati starea de spirit. Studii mai recente au descoperit ca acest lucru nu se datoreaza doar efectului stimlent pe care îl are ciocolata. Ea contine pre si probiotice care contribuie la îmbunatatirea sanatatii intestinale. Ca si bonus direct, acest aliment mult iubit îti ridica moralul. Serotonina este produsa, în mare parte, la nivelul intestinelor, astfel încât având grija de bacteriile benefice din intestine ne îmbunatatim si starea de spirit.
Din moment ce este un aliment fermentat, ciocolata este benefica pentru sanatatea intestinelor, însa aveti grija ca acesta sa nu contina lapte sau prea mult zahar. Opteaza pentru ciocolata neagra, cu un continut de minim 80% cacao.
7. Manânca fructe si legume cu proprietati de vindecare
Legumele contin prebiotice care hranesc bacteriile bune din organism. Varza contine chiar probiotice naturale (de aceea se foloseste pentru a prepara kimki). Legume sunt piatra de temelie a unei stari bune de sanatate. Fructele sunt, de asemenea, benefice, deoarece contin fibre prebiotice si zaharuri naturale care hranesc bacteriile bune din intestine, însa aveti grija sa nu consumati prea multe de-o data, deoarece acest lucru poate provoca balonare.
Axeaza-te pe verdeturi, legume fara amidon, fructe de padure, ananas, papaya care vindeca afectiunile intestinale si reduc inflamatia. Cele mai benefice legume bogate în prebiotice sunt: sparanghelul, ceapa, brocoli, morcovii, telina, usturoiul, cartofii dulci, mazarea, fasolea verde si dovlecelul.
Când intestinele sunt sanatoase, pielea va fi mai curata, starea de spirit si digestia se vor îmbunatati, iar tu te vei simti ca nou.