Știai că...?, Stil de viata sanatos

Afla care sunt legumele si fructele cu cel mai mare nivel de pesticide

Fructele si legumele sunt alimente de baza intr-o dieta sanatoasa, dar le consumam corespunzator?

Cercetari recente arata ca multe dintre legumele si fructele pe care le consumam au un nivel ridicat de pesticide, lucru care ar afecta calitatea lor nutritionala. Astfel, pentru a ne bucura in continuare de beneficiile lor pentru sanatate, trebuie sa avem grija cum le spalam.

               Conform studiilor realizate in 2022,  cele mai multe pesticide se gasesc pe:

Capsuni, Spanac, Salata, Gulie, Nectarine, Merele, Strugurii, Ardei gras si iute, Cirese, Piersici, Pere, telina si Rosii.

Din analizele specialistilor a reiesit ca aceste legume si fructe au fost contaminate cu mai multe pesticide decat alte culturi. Clasamentele se bazeaza nu numai pe procentul de mostre cu pesticide, ci si pe numarul si cantitatea de pesticide pe toate probele si pe probe individuale.

Peste 90% din probele de capsuni, mere, cirese, spanac, nectarine si struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a doua sau mai multe pesticide. Salata, guliile, precum si ardeiul iute si ardeiul gras, au avut cele mai multe pesticide detectate, 103 si respectiv 101 pesticide in total.

              Cel mai mic nivel de pesticide au:

Avocado, Porumb dulce, Ananas, Ceapa, Papaya, Mazare dulce (congelata), Sparanghel, Pepenele galben, Kiwi, Varza, Ciuperci, Mango, Pepene si Cartofii dulci.

Aceste 15 produse au avut cele mai mici cantitati de reziduuri de pesticide, conform analizelor. Avocado si porumbul dulce au fost cele mai curate produse – mai putin de 2% din probe au aratat pesticide detectabile.

Cum spalam fructele si legumele

Pentru inceput, inainte de a manipula fructele sau legumele, ar trebui sa ne spalam pe mani si sa taiem partile deterioare ale produselor (vanatai, parti stricate sau pete). In cazul legumelor sau fructelor care trebuie curatate de coaja, ar ajuta ca acestea sa fie clatite inainte, ca bacteriile sau chimicalele sa nu se transfere de pe cutit, direct pe fructul decojit.

Daca aveti la indemana, puteti spala coaja legumelor si fructelor mai ferme cu o perie cu fire moi. in cazul salatei, cel mai bine este sa desfaceti fiecare frunza si sa o spalati separat dupa care sa o uscati cu un prosop de bucatarie.

Este important daca spalati alimentele perisabile si nu le consumati imediat, sa le si uscati, deoarece umezeala le-ar putea accelera procesul de deteriorare. Cel mai bine le pastrati la frigider sau la temperatura camerei.

Pe langa metoda clasica a clatirii cu apa, mai exista alte 3 variante care ar putea fi mai eficiente in unele cazuri. totusi, daca este vorba despre fructe cu coaja subtire sau usor perisabile cum ar fi fructele de padure, cel mai bine este doar sa le clatiti sub un jet de apa rece si sa le consumati imediat.

  1. Apa cu sare

Una dintre cele mai bune modalitati de a spala fructele si legumele pentru a evita insectele si pesticidele este prin inmuierea lor in apa sarata. Va recomandam sa utilizati sare de Himalaya sau sare de mare si sa va inmuiati produsele timp de cel putin 20 de minute inainte de a le clati cu apa curenta. Atunci sunt curate si gata de savurat.

  1. Apa cu otet

Puneti apa in chiuveta curata sau  intr-un castron mare, in functie de cantitatea de alimente pe care doriti sa o spalati. Adaugati 1 cana de otet alb si scufundati fructele si legumele in apa. Lasati la inmuiat timp de 15 minute. Scurgeti apa si clatiti rapid produsele.

  1. Apa cu bicarbonat

Pentru un bol, adaugati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu la fiecare 2 cani de apa rece. Daca produsele dvs. sunt pe o vita, cum ar fi rosiile sau cu frunze ca salata, separati produsele si indepartati vita si frunzele exterioare. Scufundati fructele sau legumele in apa cu bicarbonat de sodiu. Lasati la inmuiat timp de 12 pana la 15 minute.

Voi cum va spalati fructele si legumele?

 

 

Surse:

www.ewg.org

www.fda.gov/consumers

www.youngliving.com