Afla ce tip de piele ai
stii ce tip de piele ai? Daca nu, afla cum verifici! Îngrijirea adecvata a pielii trebuie adaptata tipului de ten.
stiai ca mai mult de jumatate dintre românce nu stiu ce tip de ten au? si stii ce impact are asupra pielii folosirea produselor neadecvate? Pentru ca pielea sa fie îngrijita în mod corespunzator, trebuie sa îi determinam tipul. Fiecare tip de piele are caracteristicile sale.
De ce trebuie sa tin cont când vreau sa aflu ce tip de ten am?
Conditia pielii noastre este afectata de factori precum:
- Starea de sanatate – starea emotionala, stresul
- Stilul de viata – somn, nutritie, droguri, tigari, alcool
- Influenta mediului – conditiile meteorologice la care suntem expusi, de exemplu vântul, soarele, ploaia, gerul
- Momentul zilei – ziua, pielea secreta mai mult sebum
- Sezon – iarna, pielea produce mai multa umiditate
- Starea de sanatate – istoricul medical, nivelul hormonal si problemele de sanatate.
Cum se determina tipul de piele?
- Se curata pielea bine
- Se elimina orice urma de machiaj
- Se lasa pielea 10 minute fara a aplica niciun fel de crema sau produs cosmetic
- În acest timp nu se bea cafea, alcool si nu se fumeaza
- Se asaza oglinda într-o lumina buna, de preferat cea a zilei si se examineaza pielea fetei
- Atunci când va evaluati pielea, tineti cont de modul în care aceasta este influentata de vreme – vânt, ploaie, soare.
tipuri de piele si caracteristicile acestora
1. Pielea normala – are un aspect sanatos si se regaseste mai mult la copii, iar la adulti mai rar. Are o culoare rozie si este ferma. Nu se decojeste. Petele, punctele negre sau vasele de sânge nu sunt vizibile. Este o piele fara imperfectiuni. Porii sunt mici, aproape invizibili. Bine hidratata. Raspunde bine la conditiile meteorologice.
2. Piele grasa – este caracterizata printr-o secretie crescuta de sebum. tenul este acoperit cu puncte negre. Se simte imediat ca este gras si lasa o pelicula uleioasa pe degete. Este slab irigata cu sânge. Aspectul ei poate indica si probleme gastrointestinale sau stres. Avantajul sau este ca ridurile apar mai târziu.
3. Piele uscata – este aspra, crapata, subtire. Vasele de sânge sunt vizibile. Vizibil descuamata. Sensibila la atingere. Este elastica si flexibila. Îi lipseste hidratarea si lubrifierea. Se irita usor, iar la frig se usuca. Acest tip de piele se rideaza usor, ridurile putând aparea chiar si la 20 de ani.
4. tenul mixt – este o combinatie între pielea uscata si cea grasa. Zona t luceste, iar obrajii sunt uscati. Zona t prezinta puncte negre si pori dilatati. Este cel mai frecvent tip de piele.
5. Pielea deshidratata – pielea poate fi normala, grasa sau uscata si în acelasi timp deshidratata. Atunci când pielea este deshidratata se simte o tensiune la nivelul fetei. Pielea este descuamata si aspra. Este un fenomen foarte comun.
6. tenul matur – pielea este terna, fara vlaga. La atingere este dura, aspra si rigida. Cel mai comun simptom al acestui tip de ten sunt ridurile. De asemenea, prezinta pete, iar porii sunt vizibili.
7. Piele sensibila – este foarte sensibila la atingere. Vasele de sânge sunt vizibile. Pe fata pot aparea pete rosii, în special în zonele cele mai uscate. Acest tip de piele este caracterizata prin frecvente mâncarimi. Este tensionata si aspra la atingere. Se irita usor.
8. Piele acneica – are un numar mare de puncte negre si pustule inflamatorii. Adesea pielea este inflamata si plina de cosuri. Da o senzatie de tensiune.
9. Piele cuperozica – este caracterizata prin capilare sparte si o sensibilitate foarte mare la conditiile meteorologice. Are tendinta de a se înrosi.