Retete

Astenia de primavara combatuta cu produse sanatoase

Alimentele joaca un rol important în starea pe care o are organismul. Mai ales la trecerea dintre sezoane, când nivelul de energie este mai scazut, se resimte cu atât mai mult nevoia de a urma o dieta echilibrata. Desigur ca multe dintre produsele consumate pot fi de fapt inamici ai energiei, cum este excesul de cafea, spre exemplu.

Alimentele în lupta cu oboseala

Nuci – stiai ca  nucile au un continut important de omega 3? Aceste grasimi sanatoase consumate regulat pot avea efect asupra unei forme usoare de depresie timpurie. Sunt de asemenea recunoscute pentru aportul de energie oferit organismului.

Superalimente – nu degeaba au aceasta titulatura. Fata de alte tipuri de produse, acestea au mai multe efecte benefice, actiunea lor multipla incluzând desigur si un nivel de energie multumitor. Spre exemplu ovazul mentine concentrarea si atentia, ofera energie si este bogat în substante nutritive. Din aceeasi clasa, semintele de in contin omega 3 si 6, acizii grasi esentiali având aport în producerea de energie în organism.

Ciocolata neagra – se spune despre ciocolata ca este cel mai favorit desert. Simpla idee ca te bucuri de o asa recompensa îti poate ridica moralul. Dar nu uita de faptul ca ai nevoie de o ciocolata sanatoasa, asadar recomandam mai degraba ciocolata neagra.

Fructe si legume – oricând, consumul de fructe si legume este indicat. Iata spre exemplu ca strugurii sunt în cap de lista, prin continutul lor crescut de magneziu. Acesta este implicat în stadiul de transformare a energiei în glucoza.

Apa – hidratarea corecta asigura o buna functionare a organismului. Când intervine lipsa unei cantitati optime de apa oboseala este unul din efecte.

Greseli alimentare care te fac sa te simti obosit/a

Organismul are nevoie de energie în orice moment al zilei si de substantele nutritive. Va conta cât si cum consumam alimentele, tipul acestora, întrucât tocmai acestea pot secatui de energie. Iata si câteva greseli frecvente:

Un timp prea mare între mese

Nu doar ca a sari peste o masa este o abordare gresita, dar si timpul prea mare între acestea nu este tocmai benefic. Solutia este sa te bazezi pe gustari. Specialistii în nutritie recomanda oricum 3 mese si 2 gustari.  Explicatia este una simpla: scade glicemia, scade energia întrucât toate procesele din organsim sunt încetinite. Daca nu simti neaparat senzatia de foame atunci sigur te confrunti cu iritabilitate, cu oboseala de asemenea.

Consuma gustari sanatoase! O punga de alune sau migdale o poti lua cu tine mereu, putând servi câte putin atunci când timpul îti permite. Deci, nimic mai simplu. Descopera în categoria noastra de gustari optiuni variate, pentru fiecare zi.

Micul dejun nu trebuie sa contina multa faina alba. Este o alta greseala comuna. O solutie este sa te axezi mai mult pe fibrele solubile. Aici includem semintele de in, ovaz, orz, printre altele. Este dovedit ca acestea previn si fluctuatiile de glucoza, astfel ca nivelul de energie al organismului va fi unul constant.

Aport scazut de carbohidrati, dar înlocuit de paste integrale. Organismul are nevoie si de carbohidrati, acestia ajutând la arderea grasimilor astfel încât sa mentina si resurse de energie necesare. Carbohidrati complecsi pot fi fructele, legumele proaspete si cerealele integrale. Broccoli, spre exemplu, este o recomandare în acest sens, varza de Bruxelles, kale, conopida. Acestea pot fi consumate în mâncaruri condimentate potrivit, cu turmeric, coriandru, spre exemplu, astfel ca vei obtine un preparat sanatos si care îti ofera vigoarea necesara.

Descopera în cadrul paginii noastre, biosano.ro, astfel de optiuni, sanatoase si benefice pentru organism. Când vei învata ca alimentele pot lucra în favoarea ta, vei face alegerile potrivite.