Știai că...?

BIO versus ECO: Razboiul etichetelor de pe produsele si suplimentele alimentare

De ceva timp, fiecare dintre noi acordam mai multa atentie produselor pe care le cumparam la raft si nu mai mergem pe premisa ca „daca brandul este cunoscut si produsele sunt bune„. Si pentru ca am devenit mult mai interesati de alegerile pe care le facem si de impactul pe care acestea le au asupra sanatatii noastre (in primul rand!) si asupra resurselor planetei, parca dintr-odata am devenit asaltati de produse alimentare si suplimente etichetate ca fiind „bio” sau „eco„.

Ce inseamna „Bio„?

Cand ne plimbam prin supermarketuri sau piete, vedem la orice pas produse marcate cu eticheta „bio„, un termen care a castigat notorietate in ultimii ani. Termenul „bio„, cunoscut si sub numele de „organic” (in unele regiuni) se refera la modul in care sunt cultivate si procesate alimentele. 

Produsele bio sunt obtinute prin metode ce respecta ciclurile naturale ale mediului si asigura un echilibru ecologic. Asta inseamna o interzicere riguroasa a utilizarii pesticidelor sintetice, a ingrasamintelor chimice, a organismelor modificate genetic (GMO) si a aditivilor artificiali.

In Uniunea Europeana, de exemplu, regulamentele pentru produsele bio sunt foarte stricte. Fermierii care vor sa cultive produse bio trebuie sa urmeze standarde severe care favorizeaza biodiversitatea, conserva resursele naturale si utilizeaza doar substante naturale si procese biologice. Totodata, produsele de origine animala bio trebuie sa provina de la animale care au fost crescute in conditii care respecta ciclul natural de viata si care au avut acces la spatii deschise.

De ce sa consumam produse „bio„?

Prin eliminarea chimicalelor si a modificarilor genetice, cele mai multe sortimente dintr-un magazin produse bio sunt considerate mai sigure si mai putin susceptibile de a ne provoca alergii si alte reactii adverse. Studiile sugereaza ca produsele bio au niveluri mai ridicate de nutrienti, in special antioxidanti si vitamine, comparativ cu produsele cultivate conventional.

Alegerea produselor bio poate fi vazuta ca vot pentru un viitor mai sustenabil si mai sanatos. Este important, insa, sa verificam autenticitatea. Produsele cu adevarat bio sunt certificate de organizatii recunoscute national sau international, care garanteaza ca produsele respecta toate standardele necesare. 

Ce inseamna „Eco„?

Termenul „eco” de pe produse indica un angajament fata de practici de productie care au un impact redus asupra mediului. Asta inseamna utilizarea resurselor regenerabile, minimizarea deseurilor prin reciclare si reutilizare si aplicarea unor metode de productie care nu doar ca protejeaza mediul, dar il si imbunatatesc, in unele cazuri.

Conceptul de „eco” merge mana in mana cu ideea de a trai in armonie cu natura, cu un stil de viata care nu „fura” resursele generatiilor viitoare, ci le conserva. Alegerea produselor „eco” nu este doar benefica pentru planeta, ci aduce si numeroase avantaje directe consumatorilor – au o calitate superioara, sunt durabile si pot reduce costurile pe termen lung. 

Pentru a te asigura ca un produs este cu adevarat „eco” acorda atentie certificarilor si etichetelor care valideaza afirmatiile producatorilor. EcoLabel in Uniunea Europeana sau Energy Star in Statele Unite, sunt acordate produselor care indeplinesc standarde riguroase de sustenabilitate. 

Cum „navighezi” printre etichete?

Este crucial sa intelegi etichetele pentru a face alegeri care corespund cel mai bine valorilor si nevoilor tale. Cand un produs este certificat ca „bio” sau „eco” de o entitate recunoscuta poti  avea mai multa incredere in validitatea acelor etichete.

Simbolurile de certificare oficiala, cum ar fi sigiliul organic USDA sau eticheta EcoLabel a UE, asigura ca un produs indeplineste standardele stabilite de acele organizatii. Aceste certificari reprezinta, practic, un angajament al producatorilor de a respecta procedurile si practicile care sunt verificate de agentii terte.