Orezul brun nu este doar o garnitură excelentă pentru orice preparat, ci și o sursă bogată de nutrienți valoroși. Prin urmare, merită să încercați una din rețetele următoare:

 

1. Risotto cu legume

Ingrediente:

- 1 cană de orez brun

- 1 ceapă

- 30 grame de ciuperci

- 1 ardei roșu

- o conservă mică de porumb (cam 125g)

- sare, piper

- ierburi provensale

Mod de preparare:

Fierbeți orezul cu 2 – 2,5 căni de apă. Condimentați cu sare și lăsați la fiert timp de 30 - 35 de minute. Tăiați 1 ceapa și căliți-o în unt. Curățați ciupercile, tăiați-le felii și prăjiți-le în unt până se evaporă toată apa din ele. Condimentați-le cu puțină sare și ierburi provensale. Adăugați apoi ardeiul roșu tăiat cubulețe. Când legumele s-au călit ușor, adăugați orezul și porumbul, condimentați cu sare și piper după gust, amestecați.

Poftă bună!

 

2. Orez cu ananas

Ingrediente:

- 1 cană de orez brun 
- 30g de ananas proaspăt, tăiat cubulețe
- 1 ceapa roșie
- 1 ardei roșu
- 3 roșii cubulețe (sau o cutie de roșii cubulețe)
- 100g piept de pui
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2-3 linguri de piure de roșii
- 1 lingură de curcuma/turmeric
- 1 lingură de pătrunjel uscat
- ½ linguriță de boia iute
- 1 linguriță de miere

Mod de preparare:

Gătiți orezul brun la foc mic conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Tăiați pieptul de pui în cuburi mici, apoi puneți-l într-un castron. Curățați ceapa roșie, tăiați-o în fâșii subțiri și amestecați-o cu puiul cubulețe. Tocați ardeiul roșu.
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie, apoi adăugați puiul, ceapa și boiaua.
După câteva minute, adăugați în tigaie ananasul feliat și roșiile.
Într-un castron mic, combinați piureul de roșii, turmericul, pătrunjelul, mierea și ardeiul.

Adăugați piureul condimentat în tigaie și amestecați totul împreună.
Lăsați toate ingredientele în tigaie timp de aproximativ 5-10 minute, astfel încât cea mai mare parte a apei să se evapore.
Transferați orezul gătit într-o farfurie și turnați sosul pregătit anterior peste el.

 

 

 

3. Mic-dejun cu orez și fructe

Ingrediente:

- 4 linguri de orez brun fiert
- 1 lingură de fulgi de cocos
- 100ml lapte cald de orez
- 1 lingură de fulgi de migdale prăjiți
- 1 mână de zmeură
- 1 mână de afine
- 2 frunze de mentă (pentru decor) 

Mod de preparare:

Încălziți laptele într-o cratiță mică.
Combinați orezul gătit (conform instrucțiunilor de pe ambalaj) cu fulgii de cocos și turnați laptele cald peste el.
Așteptați aproximativ 5-10 minute pentru ca orezul să absoarbă laptele cald.
Așezați fructele clătite și uscate pe orez, apoi presărați fulgi de migdale prăjiți.
Decorați micul dejun cu frunze proaspete de mentă.

Dacă orezul nu este suficient de dulce pentru dvs., puteți adăuga o linguriță de miere sau xilitol.

 

 

 

4. Desert cu orez

Ingrediente:

- Aproximativ 60g de orez brun
- 2 lingurițe de brânză mascarpone
- 2 pumni de afine americane
- 2 pătrățele de ciocolată neagră
- Un vârf de cardamom
- 1 linguriță de zahăr din nucă de cocos
- Un vârf de scorțișoară

Mod de preparare:

Se fierbe orezul în apa cu scorțișoară și cardamom.
Se amestecă orezul gătit cu 1 linguriță de zahăr de nucă de cocos și brânză mascarpone.
Se amestecă ușor orezul cu afinele.
Puneți desertul pregătit în 2 căni mici.
Feliați (sau măcinați) ciocolata și presarați-o pe desertul pregătit.

 

5. Pui oriental Garam Masala cu ananas

Ingrediente:

- 500 g de mușchiuleț de pui

- 4 felii de ananas proaspăt

- 200g orez brun

- 1 linguriță de garam masala
- 1 linguriță turmeric/curcuma
- 200ml lapte de cocos

- suc de lime
- ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Se fierbe orezul în apa cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Feliile de ananas se taie cubulețe.
Încălziți uleiul într-o tigaie, prăjiți puiul, adăugați laptele de cocos, condimentele și sucul de lămâie, fierbeți pentru o clipă, apoi adăugați ananasul.
Adăugați orezul gătit la restul ingredientelor, condimentați după gust și gătiți până când tot sosul este absorbit.

 

 Sursa: cosdlazdrowia.pl