Ce înseamnă BIO și care este diferența între BIO, ECO sau ORGANIC?

 

BIO, ECO sau organic sunt cuvinte sinonime, ele desemnând același lucru, dar fiind folosite în regiuni diferite. Cuvântul „organic” este folosit cu precădere în Statele Unite, Canada și Anglia, denumirea de BIO sau ECO se folosește în spațiul franco-german. În România, așa cum ne informează și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (madr.ro) termenul corect este de „agricultură ecologică” (AE).

Pentru ca o agricultură să poată fi încadrată drept „ecologică”, aceeași autoritate precizează și condițiile pentru obținerea acestei denumiri:

„În perioada de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice.”

 

Cum recunoști un produs BIO? Care este sigla pentru produsele BIO?

Cea mai cunoscută siglă pentru produsele BIO este cel sub forma unui dreptunghi verde, în care apare o imagine stilizată a unei frunze, conturată de 12 steluțe. Aceasta este sigla BIO folosită de statele Uniunii Europene, este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate și este însoțită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole, codul organismului de inspecție și certificare, precum și mențiunea „Agricultură UE” (UE Agriculture) sau „Agricultură din afara UE” (Non-EU Agriculture).

 


Sigla BIO specifică României este de forma unul cerc, în interiorul căruia sunt literele „AE” (Agricultură ecologică). Această siglă certifică faptul că „cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică” (sursa: madr.ro).

 

 

Putem întâlni și alte tipuri de sigle BIO, în funcție de țara de proveniență, cum sunt, de exemplu, următoarele:

 

 

Pentru agricultura BIO din Germania 
 

 

Pentru agricultura BIO din Franța

 
Cine poate folosi sigla BIO?

Producătorii trebuie să parcurgă un proces stric pentru a putea obține dreptul de folosire a eticheta BIO. Aceștia trebuie să respecte regulile stabilite de legislația comunitară și națională, trebuie să își supună activitatea unor vizite de inspecție, realizate de organismele competente, și trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani.

Mai multe informații referitoare la înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică pot fi găsite pe website-ul Ministerului Agriculturii, aici. 

 

De ce BIO?

Atunci când alegem un produs BIO, avem certitudinea că este un aliment curat, necontaminat cu pesticide, fertilizatori sau organisme modificate genetic (OMG). Aceste produse sunt crescute natural, fără îngrășământ chimic, iar animalele de la care provine materia primă (unde este cazul) sunt crescute natural, cu acces la aer liber, și nu sunt hrănite cu antibiotice sau hormoni. În plus, agriculturile organice ajută la reducerea poluării, măresc fertilitatea pământului și ajută la conservarea apelor.

 

Diferența dintre BIO și natural

Spre deosebire de produsele BIO, eticheta „Natural” sau „100% Natural” nu este reglementată în legislație și nu garantează integritatea produselor întrucât nu există autorități care să le certifice. Prin urmare, nu se poate ști cu siguranță dacă s-au folosit pesticide sau îngrășăminte chimice în cultivarea lor, ori cât de sigur este procesul de producție.  Desigur, există și fermieri care cultivă produse sănătoase, dar nu vor să obțină certificarea BIO întrucât este un proces lung, costisitor și anevoios.

 

De ce sunt mai scumpe produsele BIO?

Produsele BIO sunt mai scumpe decât cele convenționale întrucât nu se folosesc pesticide pentru a le apăra de dăunători, hormoni pentru creștere rapidă, ori conservanți pentru păstrarea lor timp îndelungat. Prin urmare, agricultura ecologică necesită mai mult timp pentru producerea alimentelor și mai multe resurse, producția de produse BIO fiind mult limitată față de cea ne-ecologică și cu un grad mai mare de perisabilitate.

 

Sigle conexe

Sigla DEMETER

Acest logo semnalează produse din agricultură biodinamică. Cerințele impuse pentru a obține această siglă depășesc reglementările 

impuse de guvern. Pe lângă faptul că exclud folosirea îngrășămintelor sintetice și protejarea prin măsuri chimice a plantelor față de agenți externi sau folosirea de aditivi artificiali în procesul de producție, dar impun măsuri speciale pentru a se asigura îmbunătățesc calitatea solului și a produselor alimentare. Astfel, consumatorii pot avea certitudinea că produsul este de o înaltă calitate ecologică și este verificat după cele mai stricte criterii.

  

Sigla BIOLANDBioland este o asociație pentru agricultura ecologică din Germania, din care fac parte fermieri, grădinari, apicultori și viticultori. Scopul membrilor acestei asociații este de a produce alimente sănătoase și de înaltă calitate.

 

NON-GMO / NON-OMG

Acest logo se certifică faptul că produsul nu conține GMO (Genetically Modified Organisms) sau OMG (Organisme Modificate Genetic). Acestea OMG-uri sunt organisme (plante, animale, microorganisme) a căror genetică a fost modificată în laborator, pentru a crea ceva ce nu se găsește în mod normal în natură.

 VEGAN

 Logo-ul acesta arată că produsul nu este de origine animală și nu s-au folosit substanțe de origine animală în producția sau procesarea acestuia.

 

 Sigla FĂRĂ GLUTEN

Glutenul este o familie de proteine regăsită în majoritatea cerealelor, și nu numai. Acesta ajută la menținerea integrității produsului, acționând ca un adeziv, făcând aluatul să  fie elastic și să se umfle. Anumite persoane nu pot procesa glutenul, corpul reacționând la acesta ca un invadator străin. Acest lucru duce la deteriorarea intestinului subțire și provoacă probleme în absorbția nutrienților, de aceea, aceste persoane nu pot consuma produse care conțin gluten.

Puteți citi mai multe despre gluten și intoleranța la gluten aici.

 

 
Sigla FĂRĂ LACTOZĂ

La fel ca în cazul glutenului, sunt persoane care suferă de intoleranță la lactoză, adică nu o pot digera și suferă de dureri abdominale, balonare, diaree, gaze și greață dacă o consumă. Intoleranța la lactoză apare din cauză că acestor persoane le lipsește o enzimă din intestinul subțire, și anume lactaza, enzimă care ar fi trebuit să rupă lactoza în glucoză și galactoză.


Sigla RAW VEGAN

Această siglă face referire la produse vegane care nu au fost procesate la temperaturi de peste 40-44 grade Celsius, produse RAW. Cei care aleg astfel de produse consideră că cele preparate la temperaturi mai înalte îți pierd nutrienții, pe când cele RAW pot oferi mai multe beneficii.

 

 
Pe www.biosano.ro găsești o varietate de produse cu eticheta BIO, fără gluten  și vegane/vegetariene la prețuri avantajoase.