MSM/sulf organic – principalele funcţii

 

MSM este o abreviere a denumirii metilsulfonilmetan care determină forma organică a sulfului. O astfel de formă este uşor de absorbit de corpul uman, motiv pentru care este utilizată ca supliment. Avantajul utilizării MSM-ului este că nu cauzează simptome neplăcute, cum ar fi gaze intestinale, miros neplăcut al pielii sau alergii.

 

În natură, MSM-ul se găseşte în fitoplanctonul maritim, de unde este emis în atmosferă şi apoi oxidat, obţinându-se astfel forma de sulfură de dimetil. Împreună cu precipitațiile, ajunge întâi în pământ şi apoi în plante. Aşadar, sulful organic este prezent şi în unele plante.

 

MSM-ul se găseşte în unele legume, în usturoi, în lămâie, seminţe de floarea-soarelui, sparanghel, broccoli, soia, ceapă, precum şi în lapte, iaurt, ouă şi fructe de mare. Atunci când iei sulf organic este indicat să suplimentezi şi cu vitamina C şi biotină, care îi măresc absorbţia. Merită menţionat că o dată cu înaintarea în vârstă, nivelul de sulf din organism scade şi de aceea este necesar să îl suplimentăm.

 

O mulţime de cercetări s-au făcut deja cu privire la această substanţă şi a fost considerată una dintre cele mai puţin toxice substanţe biologice.

 

MSM-ul este o pulbere albă, cu structură cristalină, fără miros neplăcut. Susţine o serie de funcţii importante în organism, astfel: participă la formarea de enzime esenţiale care au efect indirect de întărire a imunităţii, glutationul, care protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, precum şi asupra producerii ţesutului conjunctiv (cartilaj şi colagen), a părului, a unghiilor şi a pielii.

Sulful este esenţial pentru organismele vii şi se găseşte în aproape fiecare celulă. Suplimentele cu adaos de sulf organic sunt deseori destinate scopurilor profilactice sau în caz de leziuni sau artrită. Sulful are efect stabilizator şi antioxidant asupra ţesuturilor.

 

MSM – un supliment excelent pentru articulaţii?

 

După ingerare, sulful organic ajunge la proteine importante, plasându-se în cele din urmă în colagen, piele, vasele de sânge, keratină şi articulaţii. Este extrem de important pentru regenerarea cartilajelor din articulaţii. Împreună cu glucozamina şi condroitina, MSM-ul oferă articulaţiilor flexibilitate şi contribuie la funcţionarea optimă a acestora. În plus, are proprietăţi antioxidante datorită cărora neutralizează radicalii liberi şi protejează articulaţiile împotriva procesului de îmbătrânire. În acelaşi timp, acţionează asupra compuşilor cu funcţii similare - creşte efectul antioxidant al polifenolilor şi al altor compuşi din acest grup.

În momentul în care cartilajul fibros este slăbit ca urmare a inflamaţiei persistente, articulaţiile devin dureroase şi se umflă, pe măsură ce creşte presiunea în celule.

 

Cu toate acestea, sub acţiunea sulfului organic, permeabilitatea pereţilor celulari poate fi îmbunătăţită şi, ca o consecinţă, fluxul de fluide tisulare este optimizat. În acest fel, substanţele toxice pot fi îndepărtate din celule şi furnizate substanțele cu efect nutritiv şi regenerator.

 

În acest fel, presiunea celulară din țesuturi se stabilizează şi durerea este atenuată. Având în vedere această acţiune, suplimentele alimentare cu MSM sunt recomandate în special persoanelor vârstnice şi sportivilor expuşi la leziuni frecvente.

 

 

MSM pentru frumuseţea părului, a pielii şi a unghiilor

Sulful organic folosit în combinaţie cu vitamina C, siliciu, zinc, cupru şi aminoacizi esenţiali oferă un complex de ingrediente care sunt responsabile pentru îmbunătăţirea stării părului, a pielii şi a unghiilor. În plus, MSM-ul participă la sinteza keratinei şi a colagenului (funcţiilor colagenului), care reprezintă componentele părului frumos, a unghiilor puternice şi a pielii elastice.

 

Piele

Când suferim de deficiență de MSM, celulele nou-produse rămân rigide, se pot deteriora şi pot contribui la apariţia ridurilor şi a cicatricilor. Când corpul are suficientă cantitate de sulf organic, pielea este elastică, moale şi netedă. Acest lucru se datorează faptului că MSM inhibă formarea nedorită sau distrugerea colagenului.

 

Păr

MSM are un efect benefic asupra aspectului părului deoarece aminoacizii care conţin sulf sunt componente ale keratinei, proteina care reprezintă unul dintre principalele blocuri de construcţie ale firului de păr.

 

Unghii

Unghiile, dar şi părul, sunt alcătuite dintr-o proteină cu un conţinut ridicat de sulf sau keratinina. Administrarea de MSM sub formă de supliment oferă astfel suport pentru unghii, sub forma uneia dintre cele mai importante materiale de construcţie. Atunci când consumăm suficiente vitamine A, C și E, precum şi siliciu sau zinc, ne putem bucura de unghii frumoase, dure.

 

Apă sulfurată

Băile cu sulf au un rol important în menţinerea sănătăţii articulaţiilor. Studiile arată că persoanele care suferă de artrită reumatoidă pot suferi de o deficienţa de sulf, ajungând chiar şi la 10%, iar această condiţie este îmbunătăţită în mod semnificativ atunci când se administrează sulf organic, în paralel cu efectuarea de băi cu sulf.

 

De asemenea, s-a observat un efect benefic al apei sulfurate asupra atenuării simptomelor asociate cu osteoporoza. Sulful, care este absorbit prin piele în timpul băii terapeutice, este utilizat pentru sinteza acidului condroitiniaric. Este necesar pentru sinteza metioninei şi a cistinei şi este, de asemenea, una dintre componentele cartilajului articular.