Brioșe vegane cu căpșuni

O rețetă rapidă de brioșe vegane cu căpșuni proaspete ce te va face să uiți de produsele pline de zahăr rafinat ce se găsesc în magazine. Și se prepară atât de ușor!

 

Ingrediente:

240 ml lapte de migdale – neîndulcit sau orice lapte vegetal preferați

15 ml oțet de mere – sau suc de lămâie

80 ml sirop de arțar – sau de agave, de cocos, orez brun

80 ml ulei de cocos – topit sau un alt ulei light precum uleiul de migdale

1 banană mică - făcută piure (ar trebui să obții cam ¼ cană + 1 lingură)

1 linguriță de vanilie

240 g făină de speltă – cernută; se poate folosi și făină obișnuită ori o variantă fără gluten

1 linguriță de bicarbonat de sodiu

2 lingurițe de praf de copt

15 g semințe de in – ori semințe de chia măcinate

150 g căpșuni – tăiate cubulețe

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu ulei o tavă specială de brioșe, cu 12 locuri, sau pregătește 12  forme de silicon pentru brioșe.

Într-un bol de mărime medie bate laptele vegetal cu oțet(sau suc de lămâie) și siropul de arțar.

În alt vas, amestecă uleiul de cocos topit și banana. Ai grijă să folosești o banană mică deoarece o cantitate prea mare va face ca brioșele să rămână ușor moi, umede în interior.

Într-un vas mare amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul.

Peste ingredientele uscate toarnă amestecurile umede  preparate anterior, precum și vanilia. Amestecă până toate ingredientele se omogenizează având grijă să nu rămână cocoloașe.  Dacă făina este cernută, nu ar trebui să apară cocoloașe.  Dacă totuși acestea apar, poți mixa aluatul (cu mixerul sau la robot) câteva momente pentru a obține o consistență omogenă. 

Adăugă apoi semințele de in și lasă aluatul deoparte 10 minute pentru a permite hidratarea semințelor.

Între timp, spală căpșunile și taie-le cubulețe. Adaugă-le și pe acestea în aluat. Dacă folosești căpșuni congelate, ai grijă să le decongelezi înainte și să nu folosești și sucul de la acestea. Păstrează-l pentru a prepara smoothiuri.

Transferă apoi aluatul în formele de brioșe și dă la cuptor pentru 25-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Scoate din cuptor și lasă 10 minute la răcit înainte de a le scoate din tavă.

Așteaptă să se răcească complet înainte de a le consuma. Textura ideală a acestora apare cam la 3 ore după preparare.

Poftă bună!

 

Sursa: theconsciousplantkitchen.com