Majoritatea persoanelor cunosc diferenţa dintre uleiul rafinat şi cel presat la rece. Dar ştiţi şi în ce condiţii trebuie păstrat? De asemenea, ştiţi care sunt cele mai bune uleiuri pentru prăjit şi care trebuie folosite doar reci? În acest articol veţi găsi răspunsul la aceste întrebări, plus alte informaţii folositoare despre ulei.

 

     Cum alegi uleiul: rafinat sau presat la rece?

  • Uleiul presat la rece - are o calitate superioară. Cu toate acestea, îşi poate pierde proprietăţile la temperaturi ridicate. Rezistenţa uleiului la temperaturi ridicate este condiţionată de conţinutul de acid oleic. Cu cât uleiul conţine mai mult acid oleic (40 - 45%), cu atât este mai rezistent la temperaturi mari
  • Rafinat - are miros şi gust neutru. Prin procesul de rafinare, uleiul pierde o mulţime de proprietăţi benefice. Cu toate acestea, uleiurile rafinate sunt mai ietine şi rezistă mai mult la temperaturile mari.

 

     Cum se păstrează uleiul?

     Toate uleiurile trebuie ţinute departe de lumină, în special de cea a soarelui, deoarece îi distruge o parte din proprietăţi. Uleiurile presate la rece sunt şi mai sensibile la lumină şi ar trebui ambalate doar în sticle închise la culoare. De asemenea, şi temperatura ridicată poate dăuna calităţii uleiului. Temperatura optimă de păstrare a uleiului este de 7 grade Celsius. În ceea ce priveşte uleiurile presate la rece, cel mai bine este să cumpăraţi cantităţi mici, pentru a preveni râncezirea.

 

     Cum utilizam uleiurile vegetale? Calde sau reci?

  • Calde: uleiurile rafinate sunt cele mai potrivite pentru a fi folosite la gătit la o temperatură ridicată.
  • Reci: uleiurile presate la rece ar trebui să fie folosite în salate, fără a fi încălzite. Această regulă se aplică pentru toate uleiurile.