Stil de viata sanatos

Chec cu dovleac si faina de cocos

A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu niste felii delicioase de chec cu dovleac si faina de cocos. Se pare ca m-a prins febra retetelor de toamna si cum dovleacul este vedeta acestui sezon, o sa profit de ele pâna ma satur.
Acest chec cu dovleac si faina de cocos este un chec fara gluten, fara zahar adaugat sau alti îndulcitori si este perfect pentru a-ti satisface nevoia de dulce în orice moment al zilei, fara sa ai regrete ca l-ai mâncat.
Pentru aceasta reteta am optat pentru o faina de cocos, pe care am cumparat-o de pe Biosano.ro acum câteva saptamâni. Aveau transportul gratuit si am gasit-o la un pret foarte avantajos, adica 1 kg de faina de cocos la 19 lei (un pret mega bun fata de cele pe care le-am gasit în alte magazine naturiste). Chiar si asa, daca ti se pare mult sa dai 19 lei pe o faina, trebuie sa tii cont ca faina de cocos are o putere de absobtie a lichidului mult mai mare decât o faina obisnuita, deci nu va fi nevoie sa folosesti o cantitate foarte mare (pentru acest chec am folosit doar 65 grame).
Faina de cocos nu-mi este deloc straina, pe blog am o reteta mea de brownies cu faina de cocos, absolut delicioasa.

&nbsp

Despre faina de cocos. De ce este sanatoasa faina de cocos?

  • este plina de fibre, proteine si grasimi sanatoase benefice organismului
  • contine acid lauric, care are cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene , antivirale si antifungice
  • este ideala pentru cei care tin la silueta lor (este o faina low-carb)
  • nu contine gluten (este perfecta în special pentru cei care sufera de boala Celiaca)
  • are un indice glicemic scazut (nu creste brusc nivelul zaharului în sânge)
  • este des folosita în dietele paleo, low-carb, keto, fara gluten
  • are un gust deosebit de cocos (da un gust foarte bun oricarui desert)

&nbsp

Poate va veti întreba daca am un stil alimentar fara gluten din moment ce am folosit aceasta faina. Nu, nu am, dar îmi place sa încerc retete din diferite regimuri alimentare, fie el vegan, vegetarian, raw-vegan sau fara gluten. Stilul meu alimentar este echilibrat si încerc pe cât posibil sa manânc sanatos. Lucru care îmi reuseste în 80-90% din cazuri.

Despre acest chec, numai de bine. Foarte gustos, foarte aerat, iar gustul cocosului si a dovleacului se potrivesc de minune. Este suficient de dulce de la banana pe care am pus-o în compozitie, dar si datorita dovleacului care este dulceag. Cine doreste, cine pofteste, poate sa adauge zahar sau alti îndulcitori (vezi mai jos sub lista de ingrediente notitele mele).

Acestea fiind spune, dragilor, va invit la 1 felie, 2, 3 de chec cu dovleac si faina de cocos!

____________________________________
INGREDIENtE

65 gr. faina de cocos
6 oua (la temperatura camerei)
50 ml. ulei de cocos
120 gr. piure de dovleac copt (eu am folosit dovleac placintar)
1 banana mare (170 gr.)
1 plic praf de copt fara gluten
1 lingura esenta de vanilie
1 lingura amestec de condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir pudra, cardamom (sunt condimente speciale pentru dovleac, dar daca nu le aveti în casa pe toate, atunci sigur macar aveti scortisoara)
un praf de sare

&nbsp

NOtA

  1. Eu am folosit banana pe post de îndulcitor în reteta. Daca nu vrei sa adaugi banana în reteta, atunci îti sugerez sa maresti gramajul la piureul de dovleac cu 80 gr. si sa adaugi 1-2 linguri zahar/îndulcitori naturali sau miere, sirop de agave sau sirop de artar.
  2. Aceasta reteta nu va iesi la fel daca vei folosi alta faina. Faina de cocos este una mai speciala si nu necesita un gramaj foarte mare în retete pentru ca aceasta absoarbe foarte mult lichidul.
  3. Daca nu ai faina de cocos în casa sau nu doresti sa faci checul cu faina de cocos, ca punct de reper îti recomand reteta mea de Banana Bread, unde poti sa folosesti jumatate din gramajul bananelor din lista de ingrediente si sa adaugi piure de dovleac în schimb. Restul pasiilor îi urmezi de acolo, iar daca vrei poti sa renunti la nuca si caisele uscate si sa faci chec-ul simplu.

____________________________________
PREPARARE

Îti recomand sa faci piureul de dovleac cu o seara înainte. taie un dovleac placintar în jumatate, apoi fiecare jumatate tai-o în bucati mai mici. Pune feliile de dovleac într-o tava acoperita cu hârtie de copt, condimenteaza-le cu amestecul de 4 condimente mentionate mai sus (scortisoara, nucsoara, ghimbir pudra, cardamom ), apoi baga tava în cuptorul preîncalzit la 180°C, pentru 45-50 minute, pâna când dovleacul devine moale. Întoarce-le de pe o parte pe cealalta la jumatatea timpului.

Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa dovleacul sa se raceasca un pic, apoi înlatura coaja. Pune miezul de doveac într-un robot de bucatarie si mixeaza-l pâna devine piure. Poti sa folosesti si un blender vertical. Pune piureul de dovleac într-un bol la frigider pâna a doua zi. Rezista si 2-3 zile la frigider. Important este sa-l ai pregatit.

Buuuun, acum ca avem piureul de dovleac facut, putem sa trecem la urmatorul pas al retetei.

Compozitia lichida: pune cele 6 oua si uleiul de cocos într-un bol încapator si bate-le cu o furculita. Peste acestea adauga piureul de dovleac si banana pisata cu o furculita, apoi amesteca bine-bine.

Compozitia uscata: într-un bol mai mic amesteca faina de cocos, praful de copt, un vârf de sare si mixul de condimente, adauga-le peste compozitia lichida si amesteca totul pâna ai un aluat omogen.

Chiar daca o sa ti se para ca e prea putina faina, nu-ti face griji, pentru ca faina de cocos are o putere de absorbtie mai mare decât orice alta faina. O data ce vei amesteca cele 2 compozitii (umeda+uscata), vei observa imediat efectul ei.

Pune compozitia rezultata într-o forma de chec mica (eu am folosit una de 24 cm), apoi baga tava la cuptorul preîncalzit la 180°C pentru 45 minute. Scoate tava si lasa checul sa se raceasca complet.

topeste niste ciocolata neagra la Bain Marie (baie de aburi), apoi cu ajutorul unei liguri fa câteva fâsii deasupra checului. Eu am pus si niste seminte crude de dovleac, ca sa fie în aceesi tema.

Ciocolata de deasupra poate fi optionala, eu nu m-am putut abtine. Putina ciocolata nu strica niciodata.

Checul este foarte pufos, gustos si a iesit mai bun decât ma asteptam. Cu siguranta voi mai repeta reteta.

&nbsp

Încearca si tu acest chec cu dovleac si faina de cocos!

&nbsp

sursa: https://foodieopedia.ro/ro/chec-cu-dovleac-si-faina-de-cocos/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *