Chifteluțele vegane sunt ușor de făcut, sănătoase și incredibil de gustoase! Le puteți servi simple, atât reci, cât și calde, sau alături de o porție de spaghete pentru o cină rapidă și ușoară.

Timp de preparare: 40 min

Ingrediente:

Aproximativ 300 g Boabe de fasole la conservă sau gătite
½ lingură de ulei de măsline
Un cățel mare de usturoi
½ Ceapă tocată
1 linguriță de oregano și una de busuioc
1 lingură de pastă de tomate
1 linguriță de sos de soia
½ cană de fulgi de ovăz
1/3 cană de semințe de floarea soarelui
Sare
Piper negru

Mod de preparare:

Fierbeți spaghetele conform cu instrucțiunile de pe ambalaj.
Clătiți fasolele apoi scurgeți-le de apă. Puneți-le într-un bol de dimensiuni medii și zdrobiți-le apoi cu o furculiță sau cu un zdrobitor pe care îl folosiți pentru a face piureul.


Într-o tigaie de dimensiuni medii, încălziți uleiul și căliți ceapa pentru 3 minute. Adăugați apoi usturoiul mărunțit și mai gătiți pentru încă 1 minut.


Adăugați semințele de floarea soarelui în tocător și lăsaţi-l 1-2 minute, până se toc toate semințele.


Adăugați ceapa călită și usturoiul peste fasolea bătută, alături de condimente, sosul de roșii, sosul de soia, semințele de floarea soarelui mărunțite și fulgii de ovăz. Asezonați cu sare și piper.



Cu ajutorul mâinilor, frământaţi aceste ingrediente până se omogenizează. Formați apoi aproximativ 12-14 chifteluțe vegane de dimensiuni asemănătoare.


Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi coaceți chifteluțele vegane pentru aproximativ 15 minute. La jumătatea acestui timp, întoarceți-le cu grijă pentru a se coace pe ambele părți.
Chifteluțele ar trebui să fie crocante la exterior și un pic moi la interior. Fără grijă, ele se vor întări după ce se vor răci.


Dacă doriți, aceste chifteluțe pot să fie prăjite în tigaie în loc să fie gătite la cuptor. Într-o tigaie de dimensiuni medii încălziți niște ulei de măsline la fos mediu și gătiți uşor aceste chifteluțe pentru aproximativ 4 minute, până când ele se vor rumeni. Cele mai bune rezultate se obțin cu tigăile din fontă.


Desigur, varianta coacerii chifteluțelor la cuptor este mai sănătoasă pentru că ea nu presupune ulei. În acest fel, chifteluţele vor deveni și mai crocante și mai ferme.
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de vitamina E, magneziu și seleniu, iar boabele de fasole sun bogate în proteine.

Dacă doriți să faceți chifteluțe vegane cu spaghete, o să mai aveți nevoie de:
- Pentru sosul marinara
½ lingură de ulei de măsline
1 ceapă mică tocată
1 cățel mare de usturoi, mărunțit sau usturoi granulat
1 morcov, tăiat în cubulețe
1 lingură pastă de roșii
¼ ceașcă de vin roșu sec
1 conservă de roșii, mărunțite
1 linguriță de oregano
Busuioc proaspăt mărunțit
Sare
Piper negru


- Pentru spaghete
Aprox. 250g spaghete
- Pentru parmezanul vegan cu nuci caju:
½ ceașcă de caju nesărat
2 linguri de drojdie nutrițională
¼ linguriță de usturoi pudră
Sare

Mod de preparare:
Fierbeți spaghetele așa cum menționează instrucțiunile de pe ambalaj. În acest timp, faceți chifteluțele vegane ca în rețeta de mai sus.
Pentru sosul marinara: Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie de dimensiuni medii. Căliți ceapa pentru 3 minute, adăugaţi usturoiul mărunțit și morcovul. Lăsați la călit pentru încă 2-3 minute. Completați apoi cu pasta de roșii și mai gătiți compoziția încă 2 minute.
Peste compoziția din tigaie, turnați un pic de vin roși și așteptați până ce acesta se evaporă. Puneți roșiile mărunțite și lăsați totul cam 10 minute să fiarbă. Condimentați cu oregano, sare și piper, iar înainte de servire, adăugați niște frunze proaspete de busuioc.
Parmezan vegan cu nuci caju: Într-un robot de bucătărie, adăugați nucile caju, drojdia nutrițională, sare și usturoi pudră și mixați totul până la omogenizare.
Serviți spaghetele cu sosul marinara și chifteluțele vegane, apoi presărați pe deasupra parmezanul vegan și niște frunze de busuioc.

Poftă bună!

Sursa: veganheaven.org