Un dintre cele mai frecvente boli cu care ne confruntăm, în special toamna şi primăvara, este răceala. Cum putem trata această afecţiune atunci când suntem înconjuraţi de oameni, avem imunitatea scăzută şi suntem predispuşi la infecţii? Atunci când răceala se agravează, poate fi confundată cu gripa. Dar nu te speria – îţi prezentăm 5 metode eficiente şi verificate de a trata o răceală!

 

Răcelile frecvente 

Dacă te confrunţi cu simptome precum nas înfundat, tuse şi durere în gât, însoţite de febră sau frisoane, este un semn că probabil ai răcit. Cauzele infecţiile acute de la nivelul tractului respirator sunt virusurile. Există peste 200 de virusuri care pot provoca aceste infecţii. Se iau foarte repede – prin aer, prin contact direct, sărut şi strângeri de mână. Este uşor să ne infectăm, mai ales dacă intrăm în contact cu foarte mulţi oameni pe zi. De exemplu, copiii care merg la grădiniţă se îmbolnăvesc repede pentru că sunt expuşi unui contact mai mate cu virusurile. Lupta şi eliminarea acestora din organism poate dura până la două săptămâni.

 

Răcelile bacteriene şi virale

Deşi de cele mai multe ori răcelile sunt provocate de virusuri, uneori acestea au şi cauze bacteriene. În ambele cazuri simptomele sunt similare, iar criteriul pentru recunoaşterea tipului de infecţie este persistentă în timp. Dacă durează mai mult de zece zile, atunci vă confruntaţi cu o răceală bacteriană.

 

Răceală: cum o vindeci?

Cum tratezi o răceală la tine acasă? Există o mulţime de metode care presupun utilizarea unor ingrediente uşor de procurat sau care sunt la îndemâna oricui. Pregătirea unui leac eficient este simplă şi mult mai ieftină decât produsele farmaceutice. Încearcă aceste 5 metode verificate!

1. Hidratarea corpului – mucoasa iritată a gâtului necesită hidratare constantă. Evită băuturile carbogazoase. Optează pentru cele care te scapă de durerea în gât şi te încălzesc. Ceaiurile de plante, cum ar fi coniferele şi cele îndulcite cu miere sau cu sirop de zmeură cu flori de tei vor funcţiona perfect. Sucul de zmeură conţine acid salicilic natural, substanţa activă din aspirină obişnuită.

2. Mănâncă usturoi substanţele pe care le conţine sunt adevăraţi ucigaşi ai infecţiei. Cel mai bine este să îl consumi crud, de exemplu adăugat într-un sandviş cu unt sau cu brânză de vaci. Efectele sale benefice se datorează conţinutului de uleiuri esenţiale şi de compuşi volatili de sulf, care ajută la combaterea infecţiilor virale şi bacteriene de la nivelul sistemului respirator.

3. Mierea de tei – va funcţiona perfect dacă te-ai săturat de tuse. Aceasta provine din polenul florilor de tei. Este sursa de vitamina C şi de enzime (glucozoxidaza) cu efect antibacterian.

4. Gargara – hidratează mucoasa şi ajută la combaterea răguşelii şi a durerii. Gâtul poate fi clătit cu ceaiuri din amestecuri de plante, de exemplu din muşeţel, salvie sau cimbru. De asemenea, se recomandă gargară cu bicarbonat de sodiu sau cu sare. Aceste preparate ar trebui să aibă temperatura corpului, astfel încât să nu provoace iritaţii.

5. Extracte de plante – alege-le pe cele cu efect dovedit. Comprimatele sau siropurile pentru gât sunt bazate adesea pe ingrediente naturale din plante. Va fi util teiul, muşcată, şocul şi măceşul.

 

Medicamentele pentru răceală – când să mergem la doctor?

Multe preparate pe bază de paracetamol sau ibuprofen, care au efect antipiretic, se pot cumpăra de la farmacie fără prescripţie medicală. Acestea vor aduce alinare atunci când nu scăpăm de răceala cu metodele tradiţionale. Fii precaut – dacă vezi ca organismul tău nu reuşeşte să lupte împotriva bolii, mergi la doctor! O răceală este o infecţie care îţi poate transforma viaţa într-un coşmar timp de câteva săptămâni. Dacă vrei să scapi de simptomele neplăcute, utilizează preparate naturale. Reţine totuşi că în anumite cazuri trebuie să consulţi un medic.