Toată lumea sărbătorește Anul Nou alături de familie și prieteni, dar tradițiile diferă de la cultură la cultură. Te invităm să descoperi 10 tradiții de Anul Nou din întreaga lume:

 

1. Japonia

În fiecare an, la miezul nopții, din templele budiste de pe întreg teritoriul lapon sună clopotele bonsho de 108 ori. Se crede că 108 reprezintă numărul dorințelor omenești care, conform budismului, duc la durere și suferință. Acest ritual este menit să alunge toate emoțiile și trăirile negative din anul anterior și să aducă purificarea oamenilor.

 

2. Filipine

Filipinezii, precum și chinezii, consideră că toate lucrurile rotunde aduc noroc. De aceea, majoritatea filipinezilor pun pe masa de Anul Nou 12 fructe rotunde și dulci (struguri, portocale, pepeni). De ce 12? Fiecare fruct reprezintă o lună din anul care vine, ceea ce înseamnă că vei fi prosper pe durata întregului an.

 

3. Elveția

Elvețienii au un obicei mai ciudat: în noaptea dintre ani aruncă îngheţată pe podea, considerând că, dacă procedează astfel, Noul An va fi unul bogat.

 

4. Grecia

Vasilopita este o tradiție importantă de Anul Nou în care grecii prepară o prăjitură în care ascund o monedă sau un talisman. Se obișnuiește ca din prăjitură să fie tăiată câte o felie pentru fiecare membru al familiei și încă trei în plus pentru Iisus, pentru Fecioară Maria și pentru sfântul Agios Vasilios. Feliile sunt servite de la cel mai în vârstă membru al familiei, la cel mai tânăr. Cel care va găsi bănuțul sau talismanul în porția sa, va fi norocosul anului care vine.

 

5. Estonia

În Estonia, nu ai voie să stai nemâncat de Anul Nou. Tradițional, aceștia iau 7 mese pentru a celebra noul an și pentru a atrage prosperitatea și belșugul de partea lor.

 

6. Irlanda

Ghinionul este alungat de către irlandezi prin… aruncarea pâinii de pereți. Aceștia dau pâinea de pereți și de uși pentru a alunga spiritele rele și pentru a le atrage pe cele bune.

 

7. Spania

Ultimele clipe din an sunt petrecute prin a mânca struguri. Spaniolii cred că trebuie să îndese în gură 12 boabe de strugure la miezul nopții. Astfel, aceștia vor avea parte de noroc în noul an.

 

8. Columbia

Cei care adoră să călătorească, le vor plăcea următoarea tradiție: columbienii cred că dacă porți o valiză pe ușă în ultima zi din an, fie că faci o plimbare, fie doar că pleci din casă, vei călători des în anul viitor.

 

9. Danemarca

În țări precum Danemarca, Germania sau Olanda se consideră a fi de bun augur să spargi farfurii de ușa vecinilor, ca semn de camaraderie și ca urare de noroc. Se crede că cu cât ai mai multe cioburi la ușă, cu atât mai mult noroc vei avea!

 

10. Turcia

Când bat clopotele de miezul nopții, tradiția spune că trebuie să deschizi ușa de la intrare și să presari sare la pragul ușii. Se crede că astfel vei aduce pace și prosperitate în casă sau în afaceri.

 

Voi ce tradiții ați păstrat pentru trecerea în Noul An?