Noutati, Stil de viata sanatos

Care este diferenta dintre vegan si vegetarian?

Care este diferenta dintre vegan si vegetarian?

Cele doua termene au câstigat din ce în ce mai multa popularitate, pe rafturile magazinelor aparând din ce în ce mai multe produse cu aceste etichete. Dar care este diferenta dintre vegan si vegetarian? Ce înseamna sa fi vegan? Dac vegetarian? Câte tipuri de vegetarianism sunt? De ce unele persoane aleg un stil de viata vegan? Dar Raw-Vegan? Vom încerca sa raspundem la toate aceste întrebari în urmatorul articol.

Sa le luam pe rând.

Ce este vegetarianismul?

Vegetarianismul  este un regim alimentar în care persoanele aleg sa nu consume carne, fie ca este de la animalele de ferma (pui, porc) sau peste/fructe de mare, evitând chiar si produsele derivate din carne sau grasime animala. totusi, vegetarienii pot sa consume oua, produse pe baza de lapte (lapte, brânza, iaurt) si miere.

De ce aleg unele persoane sa devina vegetariene?

Sunt mai multe motivatii pentru aceasta alegere. Unele persoane aleg sa nu manânce carne din ratiuni religioase, altele considera a fi neetic sa tii animalele în captivitate sau sa le macelaresti pentru mâncare. O alta categorie de persoane pur si simplu nu manânca pentru a evita eventualele riscuri pentru sanatate pe care le presupune consumul de carne.

Cât de raspândit este vegetarianismul?

Acest regim alimentar ales se regaseste pe tot globul. În India, spre exemplu, cei care sunt adeptii Hinduismului nu au voie sa manânce carne. Multi Budisti refuza, de asemenea, consumul de carne. Sunt si evrei sau crestini care prefera sa nu manânce carne, chiar daca nu adopta titlul de „vegetarian”. 

Câte tipuri de vegetarieni sunt?

Sunt mai multe dezbateri în ceea ce priveste clasificare vegetarienilor, cât si cine poate fi considerat vegetarian sau nu. Noi vom prezenta însa toate formele de vegetarianism cunoscute:

1. Lacto-Ovo-Vegetarienii :  este cea mai raspândita forma de vegetarianism si se refera la acele persoane care consuma oua si produse lactate;

2. Lacto-Vegetarienii:  acestia consuma produse lactate, dar refuza ouale;

3. Ovo-Vegetarienii: sunt opusul lacto-vegetarienilor întrucât prezenta categorie accepta consumul de oua, dar refuza consumul de produse lactate.

4. Veganii: sunt un tip de vegetarieni care refuza toate produsele ce provin din sursa animala si aleg sa consume doar produse de natura vegetala.

6. Raw-Veganii: sunt acei vegani care nu consuma decât produse care nu au fost procesate la temperaturi mai mari de 44-46 grade Celsius.

7. Pesco-Vegetarienii: sunt acei vegetarieni care accepta totusi consumul de peste.

8. Macrobioticii: este un tip de dieta originar din Japonia. Prin aceasta dieta se urmareste obtinerea un echilibru spiritual, între fortele Yin si Yang,  alimentatia ocupând un loc central pentru starea noastra de bine. Adeptii acestei diete aleg sa consume mâncare organica, cultivata local si de sezon. Alimentatia lor se bazeaza pe cereale, fructe si legume, seminte. Mâncarea este preparata prin fierbere, coacere sau gatire la aburi. Se evita alcoolul, cafeaua, carnea, zaharul sau dulciurile în exces, chiar si utilizarea microundelor si se alege folosirea produselor din plastic sau fier, prin urmare se evita chiar si produsele provenite din conserve.

9. Fructarienii sau frugivorii: sunt un subgrup de vegetarieni care consuma preponderent fruct. De mentionat ca, prin fructe, nu sunt cuprinse doar fructele traditionale de tipul mere, portocale sau banane, ci sunt incluse toate fructele plantelor, cum ar fi de exemplu rosiile, nucile, semintele, fasolele sau oricare alte boabe. Acestia refuza sa pericliteze viata plantelor, spre exemplu, daca consuma un morcov, toata planta este compromisa, si aleg doar acele parti care permit plantei sa traiasca în continuare.

10. Semi-vegetarienii: se refera la acele persoane care încearca pe cât posibil sa consume produse de natura vegetala, dar consuma carne de pasare si peste.

 

Ce manânca vegetarienii?

Dieta vegetarienilor consista în urmatoarele produse:

1. Grasimi naturale: uleiuri presate la rece, cum ar fi cel de cocos sau avocado;

2. Fructe proaspete sau deshidratate;

3. Legume: toate legumele, în special cele verzi;

4. Seminte: seminte de floarea-soarelui, de dovleac, seminte de in ori de chia;

5. Nuci: de la clasicele nuci, la nuci caju, braziliene, alune, arahide;

6. Boabe integrale: naut, fasole, quinoa, hrisca, linte, amarant;

7. Faina integrala;

Pentru a compensa nutrientii gasiti în mod normal, vegetarienii consuma în special  urmatoarele produse:

– Pentru necesarul de proteine: soia, tofu, fasole, mazare, linte, ciuperci, unt de arahide,  cereale integrale, cânepa, seminte (dovleac, floarea-soarelui, in, chia, susan)  fistic, nuci (caju, pecan, macadamia, cocos) . De asemenea, proteinele le pot obtine si din oua.

– Pentru necesarul de fier:  broccoli, stafide, tofu, mazare, cereale integrale, spanac, si fructe (smochine, pere, curmale, caise, prune, rodii);

– Pentru vitamina B12: aceasta nu se gaseste de obicei în produsele vegetale, de accea multe persoane se pot confrunta cu anemia din cauza lipsei vitaminei B12. Ea se poate gasi  în fulgii de drojdie, ciuperci si alge marine, ori în laptele de soia. Pentru a se asigura aportul de B12, se pot lua suplimente alimentare.

– Pentru Calciu: lactatele sunt o sursa importanta de calciu. Cei care nu doresc sa consume aceste produse, pot alege soia, migdale, salate kale, broccoli, varza, spanac, naut.

– Pentru Zinc: brânzeturile contin zinc, precum si soia, lintea, fasolea, semin?ele si nucile.

– Pentru acizii grasi Omega-3: acestia se gasesc în principal în peste. totusi, se pot asimila si din tofu si produse din soia, seminte de dovleac, nuci, seminte de in, ulei de rapita.

– Pentru necesarul de seleniu: drojdie de bere, cereale integrale, broccoli, orez brun, usturoi, ceapa, fenicul, patrunjel.

 

Ce este veganismul si care este diferenta dintre vegetarieni si vegani?

Veganismul este o forma de vegetarianism foarte strict. Daca vegetarienii nu consuma carne, veganii nu consuma niciun fel de aliment care provine de la animale (nu numai carne), ba chiar duc totul la un alt nivel întrucât nu folosesc produse care sunt obtinute din exploatarea animalelor, cum ar fi, de exemplu, haine din piele, lumânarile din grasime animala, cosmetice testate pe animale sau alte produse asemanatoare.

 

De ce aleg unele persoane sa devina vegani?

 Prin acest mod de viata (întrucât depaseste simpla dieta), ei vor sa evite cruzimea asupra animalelor, sa protejeze mediul înconjurator, ori pur si simplu vor sa aiba o dieta sanatoasa, fara posibilele consecinte negative ale consumului de carne si fara alimente care sa aibe continut de hormoni sau antibiotice.

Ce contine dieta vegana? Ce manânca veganii si ce nu manânca?

Persoanele care adopta aceasta dieta nu consuma carne de niciun fel, peste si fructe de mare, lactate, oua, miere, prin urmare ei elimina toate produsele care sunt de origine animala sau obtinute prin exploatarea acestora.

Veganii consuma legume, fructe, nuci si seminte, care provin, de regula, din agricultura ecologica. Afla mai multe aici.

Dintre produsele incluse în dieta lor, amintim: fasole, linte, seitan, unturi obtinute din diferite nuci ( de exemplu, unt de macadamia), seminte de in, chia si cânepa, tofu si alte produse pe baza de soia, fulgi de drojdie, produse din cocos (ulei de cocos, unt de cocos), alge de mare, seminte germinate, cereale si pseudo-cereale (spelta, teff, amarant, quinoa, orez), broccoli, conopida, uleiuri vegetale, îndulcitori precum siropuri de agave sau de artar.

 

Ce sunt Raw-Veganii si ce presupune aceasta dieta?

Raw-Veganii sunt un grup de vegani care considera ca alimentele gatite la temperaturi înalte, în principiu peste 46 grade Celsius, îsi pierd din nutrienti si enzime. De aceea, acestia aleg sa consume produse crude, în mod special fructe si legume. În loc sa o gateasca, Raw-Veganii aleg sa îsi prepare mâncarea sub forma de smoothie-uri, mixata la blender sau sa o deshidrateze.

 

Este vegetarianismul sau veganismul o forma de a slabi?

Alimentele consumate de cele doua categorii sunt, de regula, slabe în grasimi saturate si colesterol. Prin urmare, persoanele care aleg sa urmeze aceste regimuri alimentare, pot slabi mai usor. În plus, daca sunt urmate corecte, ele asigura o doza mare de vitamine, minerale si fibre ceea ce asigura o stare de sanatate mai buna.

 Atentie! Persoanele care aleg aceste diete trebuie sa fie foarte atente sa primeasca toti nutrientii de care organismul lor are nevoie.

 

Riscurile vegetarianismului si a veganismului

Asa cum am mentionat mai sus, unul dintre riscurile acestor diete apare atunci când nu ne asiguram toate vitaminele si mineralele necesare organismului nostru. Un exemplu de vitamina pe care trebuie sa avem grija ca o primim este vitamina B12. Deficienta de B12  poate duce la anemie, boli cardiovasculare, infertilitate, un sistem nervos deficitar si o sanatate proasta a oaselor. Pentru a suplini lipsa acestei vitamine, se pot administra suplimente. Este recomandat sa consultam un medic nutritionist înainte de adoptarea si în timpul acestei diete.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *