Dudul alb este un arbore care poate ajunge până la 15 m în înălţime. Fructele dudului alb sunt folosite în medicina populară pentru a stimula lactaţia, ca diuretic şi antipiretic. Fructele de dud alb sunt recomandate în special persoanelor care suferă de diabet, deoarece acestea limitează absorbţia zahărului în sânge şi reglează nivelul glicemiei. Pot fi folosite ca suport în tratamentul diabetului de tip 2.

     Dudul albe ste un arbore foios, iar fructele sunt asemănătoare cu murele. În funcţie de soi, acestea pot fi albe, roz, roşii sau negre. Ţata de origine a dudului este china, însă atunci când s-au descoperit proprietăţile lui, a început să fie cultivat în întrega lume. În Europa a început să fie cultivat în secolul al XI-lea.

     Fructele de dud sunt adorate de copii datorită gustului lor dulce. Fructele uscate au proprietăţi de regenerare şi fortifiere. Conţin carbohidraţi uşor digerabili şi zaharuri naturale.

     Dudele albe au un conţinut ridicat de flavonoide cu rol antioxidant care elimină radicalii liberi din organism şi previn complicaţiile diabetului. Se recomandă şi persoanelor care ţin o dietă slabă în calorii, deoarece limitează absorbţia zahărului în sânge. În plus, dudele albe reduc pofta de dulce şi au foarte puţine calorii.

     Sunt bogate în pectină, care contribuie la buna funcţionare a intestinelor, stimulând peristaltismul. Au un conţinut ridicat de vitaminele A, B1, B2 şi C.

 

     Cum se consumă?

     Dudele albe sunt gustoase şi pot fi consumate ca atare. Se recomandă înlocuirea dulciurilor cu dude albe. De asemenea, se pot adăuga în salate, gemuri, marmelade, compoturi, deserturi, vinuri şi lichioruri.

 

dude albe