Faina de cocos nu contine gluten, este delicioasa si o poti folosi pentru a inlocui faina din cereale.

     Produsele pe baza de grau sunt foarte populare si utilizate pe scara larga in dieta de zi cu zi, sub forma de faina, paste, clatite, prajituri, paine, etc. Excluderea graului din dieta este un lucru de neimaginat pentru o multime de oameni, insa de multe ori este necesar.

     Principalele motive pentru care trebuie sa eviti sa consumi grau sunt:

- alergiile alimentare

- intoleranta la gluten, o proteina care se gaseste in cereale

- dorinta de a avea o dieta mai sanatoasa si de a reduce aportul de glucide.

     Din pacate, exista putine produse care sunt atat lipsite de gluten, cat si sarace in carbohidrati. Din fericire, printre ele se numara si faina de cocos.

 

     Ce este minunat la faina de cocos?

- nu contine gluten

- este relativ ieftina in comaparatie cu alte fainuri din fructe cu coaja lemnoasa

- are un nivel scazut de carbohidrati

- contine o cantitate mare de fibre

- este o sursa buna de proteine, mai buna decat faina de secara sau de porumb

- se poate folosi pentru a gati feluri principale, deserturi, placinte, prajituri, produse de patiserie

- painea care contine faina de cocos are o structura moala, usoara.

 

     Care sunt avantajele produselor din nuca de cocos?

     Nuca de cocos este considerat un produs hipoalergenic, indicat pentru persoanele cu alergii alimentare. Se recomanda celor alergici la fructe oleaginoase, grau, soia sau lapte. Produsele din nuca de cocos, cum ar fi laptele, uleiul sau faina de cocos pot inlocui cu brio graul, produsele lactate si soia.

 

     Glutenul si calitatea produselor de patiserie

     Glutenul din cereale asigura buna coacere a painii, ii asigura o plasticitate ridicata si face ca painea sa fie moale si pufoasa. Din pacate, glutenul nu este tolerat de toata lumea, asa ca trebuie eliminat din dieta. Daca vrei produse fara gluten, dar in acelasi timp delicioase, inlocuieste faina de grau cu cea de cocos.

 

     Cum se foloseste faina de cocos in bucatarie?

     Multe persoane gasesc dificil de utilizat faina de cocos deoarece nu ii cunosc proprietatile. Aspectul si structura sunt asemenatoare cu cele ale fainii de grau, dar deoarece nu contine gluten, faina de cocos se comporta putin diferit. In plus, absoarbe mai multa apa decat alte fainuri, deoarece contine o cantitate mare de fibre. De aceea, trebuie folosita o cantitate mai mica de faina de cocos, atunci cand inlocuieste faina de cereale.

 

     Reteta de paine cu faina de cocos

     Ingrediente:

- 6 oua

- 2 linguri de unt topit

- ¾ cana de faina de cocos

- ½ lingurita de sare

- 1 lingurita de praf de copt

- 1 lingura de xilitol

     Mod de preparare:

     Se bat ouala, dupa care se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Aluatul obtinut se adauga in tava de copt. Se coace timp de aproximativ 25 de minute, la 170 de grade Celsius.