Fulgi de drojdie inactivi sunt, pe scurt, drojdie care nu mai provoacă procesul de fermentare și nu funcționează în condiții favorabile.

Drojdia inactivă sau drojdia nutritivă, așa cum mai este cunoscută, se obține din ciuperca Saccharomyces cerevisiae. Se cultivă de obicei pe bază de glucoză vegetală şi apoi când ajunge la maturitate, este recoltată, spălata şi uscată la temperaturi înalte pentru a obţine fulgi curaţi.

Fulgii de drojdie inactivă furnizează organismului numeroşi  nutrienţi  valoroşi, vitamine, minerale şi aminoacizi. Aceştia au un gust foarte interesant de carne, dulce, cu note de nuci și brânză.

Cum se fac fulgii  de drojdie inactivă?

Modul exact în care este fabricat acest produs vă va permite să înțelegeți mai bine ce sunt fulgii de drojdie inactivi. Procesul nu este complicat, dar necesită instrumente și cunoștințe adecvate:

  1. Drojdia este combinată cu mediul nutritiv sub formă de melasă de trestie sau sfeclă.
  2. Substanța se extinde la dimensiunea dorită.
  3. Drojdiile crescute sunt supuse la temperaturi ridicate pentru a le dezactiva biologic.
  4. Drojdia este separată de reziduri, este spălată și uscată.

Fulgii se vând în ambalaje sigilate, de obicei cântărind de la aproximativ 100 la chiar și 1000 de grame. Fulgii naturali de drojdie astfel pregătiți, inactivi fără aditivi inutili, pot fi cumpărați și din magazinul nostru, aici.

Fulgi de drojdie inactivi - proprietăți și valori nutriționale

Ce face că tot mai mulți oameni cărora le pasă de o dietă sănătoasă ajung să consume fulgi de drojdie? Drojdia inactivă, cum și cu ce se mănâncă de fapt?

 Acest produs este adesea numit parmezan vegan, potențiator natural al aromei sau „umami pudră”. De fapt, proprietățile sale contribuie la sublinierea gustului multor feluri de mâncare, acționează ca un glutamat monosodic natural. Este demn de remarcat însă faptul că fulgii de drojdie inactivi, consumați în cantitățile recomandate de 2-3 lingurițe pe zi, nu au un efect negativ asupra unui corp sănătos.

Ce substanțe nutritive veți furniza organismului consumând fulgi de drojdie inactivi? În principal:

  • aminoacizi exogeni necesari în procesele care au loc în corpul uman,
  • Vitamine B: B1, B2, niacină, B6,
  • folați,
  • fibre, beta-1,3 glucan, trehaloză, glutation,
  • cantitate mică de vitamina A.
  • fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu, sodiu, calciu și seleniu.

Datorită acestei compoziții, fulgi de drojdie au efecte antibacteriene și antivirale strâns legate de creșterea imunității. Adăugarea acestora  în diverse feluri de mâncare poate avea un efect pozitiv asupra tratamentului diareei cronice și a problemelor cu pofta de mâncare. În plus, datorită conținutului de beta-1,3 glucan, acestea pot reduce nivelul colesterolului din sânge. La fel ca drojdia activă, fulgii pot îmbunătăţi aspectul pielii, a părului și a unghiilor datorită conținutului de vitamine și minerale.

Drojdia inactivă – cum și cu ce se consumă?

Acest produs poate fi folosit cu succes ca condiment pentru diferite feluri de mâncare. Funcționează excelent ca agent de îngroșare natural și sănătos pentru supe, sosuri sau diferite tipuri de caserole. Este de obicei un produs fără gluten, care nu conține lactoză sau proteine ​​animale, deci va funcționa bine în multe diete speciale, de detoxifiere. Fulgii de drojdie inactivi, combinați cu nuci, sunt folosiți ca brânza vegană, adăugând aromă bucătăriei italiene. Au un gust excelent cu legume, produse de patiserie rafinate, diverse feluri de mâncare, chiar și deserturi. Merită să încercați să le introduceți în dieta zilnică!

Sursa: cosdlazdrowia.pl