Goji este un fruct cunoscut în medicină chineză şi tibetană sub numele de „fructul longevităţii”. Este consumat în întreaga lume ca atare, deshidratat sau sub formă de suc, vin, lichior, ceai, pulbere sau comprimate.

Fructele goji conţin o mulţime de compuşi bioactivi cu rol antioxidant, care asigură funcţionarea optimă a organismului. Antioxidanţii protejează împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi din mediu.

Fructele goji sunt foarte nutritive deoarece conţin:

  • Polifenoli
  • Aminoacizi endogeni şi exogeni
  • Polizaharide care susţin sistemul imunitar
  • Carotenoide: fructele goji conţin mai mult beta-caroten decât morcovii şi zeaxantina, care întăresc vederea, previn formarea cataractei şi a degenerescenţei maculare
  • Acizi graşi, printre care se numără acidul hexadecanoic, linoleic şi miristic, care stimulează producerea de colagen şi menţin hidratarea corespunzătoare a pielii
  • Vitaminele C, E, B1, B2, B6
  • Flavonoide cu proprietăţi antioxidante
  • Fitosteroli cu rol de menţinere a colesterolului în limite normale
  • Betaina, care este esenţială pentru producerea de colină la nivelul ficatului; colina ameliorează anxietatea, îmbunătăţeşte memoria, promovează creşterea musculară, protejează celulele hepatice, reduce nivelul de homocisteina, care este o cauză majoră a bolilor de inimă şi protejează ADN-ul.
  • Fier, calciu, zinc, seleniu

Datorită acestor proprietăţi, fructele goji se încadrează în categoria superalimentelor.

Fructele goji în bucătărie – cum se folosesc?

  • Se pot adăuga în mâncăruri pe bază de orez, în supe de legume sau preparate pe bază de carne de pui sau porc
  • Se pot consuma ca atare
  • Se pot adăuga în musli, produse de patiserie, prăjituri şi alte deserturi
  • Se pot folosi la prepararea infuziilor

Reţetă de cocktail cu goji

Ingrediente:

  • 5 linguri de fructe goji deshidratate
  • 1 banană coaptă
  • 2 linguri de sirop de agave
  • 300 ml lapte de soia

Mod de preparare:

Fructele goji se ţin în laptele de soia timp de 20 de minute. Se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă.