Acest tip de miere este produs de albine din mana coniferelor, precum bradul, molidul, zada şi pinul. Are o culoare închisă, aproape neagră, uneori cu o tentă verzuie. Mierea de mană de vară este mai întunecată decât cea de primăvară. Mierea de mană este mai densă decât alte tipuri de miere. Are o aromă dulce de răsinoase.

Mierea de mană conține o mulțime de elemente nutritive valoroase, vitamine și minerale, precum și elementele necesare pentru funcționarea normală a organismului.

Este folosită pentru a trata afecţiunile tractului respirator. Are efect antiinflamator, antiseptic şi este un foarte bun expectorant. Vindecă răcelile şi ameliorează simptomele pneumoniei. Se recomandă pentru a întări sistemul imunitar.

Are efecte benefice asupra inimii şi a sistemului circulator. Previne ateroscleroza. De asemenea, are efecte puternice de detoxifiere.

Doza zilnică recomandată de miere de mană este de 20 g. În plus, mierea are mai puţine calorii decât zahărul şi mai mulţi carbohidraţi, aşadar poate fi folosită pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul. Mierea nu trebuie adăugată în băuturi cu temperatura de peste 50° C, deoarece îşi pierde proprietăţile.

De ce mierea de mană este destul de scumpă?

Acest lucru se datorează faptului că mierea este recoltată o dată pe an sau chiar o dată la câţiva ani.

De ce e închisă la culoare?

Mana proaspătă are o culoare strălucitoare, însă se întunecă din cauza luminii şi a oxigenului.