Merită nucile de macadamia efortul?

Cele mai greu nuci de extras din coajă sunt cele de macadamia. Din fericire, acestea se comercializează fără coajă! Dar, totuşi de ce atâta muncă şi chin? Credeţi că merită? Dacă întrebaţi asta pe oricine din Hawaii, răspunsul va fi incontestabil DA şi vă vom explica în câteva rânduri de ce sunt atât de bune pentru corpul nostru.

Înainte de toate, puţină istorie. Primul copac macadamia a fost adus din Australia în Hawaii în 1881, iar primele plantaţii macadamia au fost înfiinţate după aproximativ 40 de ani. în 1922, Universitatea din Hawaii a început un studiu de 20 de ani pe copaci macadamia şi în cele din urmă a dezvoltat nouă soiuri care produc în mod constant nuci de înaltă calitate.

Nucile macadamia conţin până la 80% ulei, care le oferă aroma bogată şi textura de unt. Tot acest compus îi dă un gust dulce, un conţinut ridicat de calorii, lucru temperat de conţinutul bogat în grăsimi mononesaturate.

Dulceaţa lor subtilă este potenţată în special când sunt prăjite şi sărate. Deoarece copacii macadamia cresc exclusiv în locuri extrem de călduroase, însorite, mulţi oameni asociază nucile lor cu o aromă iconică „tropicală”.

 

Ce înseamnă nucă de macadamia pentru sănătate

Beneficiile pentru sănătate ale nucii de macadamia sunt determinate de conţinutul ridicat de fibre (seleniu şi acid fitic), acesta fiind asociat cu reducerea riscului de cancer. Studiile au arătat că persoanele care au o dietă bogată în nuci de macadamia au aceleaşi cantităţi de colesterol ca şi cele pe o dietă cu conţinut scăzut de grăsimi. în mod similar, conţinutul de grăsimi mono-nesaturate poate scădea nivelul colesterolului, ceea ce ajută la reducerea bolilor de inimă, conform unui studiu al American Heart Association. S-a arătat, de asemenea, că aceste fructe cu coajă lemnoasă reduc tensiunea arterială, contribuind astfel încă o dată la sănătatea inimii. Anumite surse atribuie această calitate conţinutului ridicat de potasiu.

Nucă de macadamia are un profil unic de macro şi micronutrienți şi alţi compuşi bioactivi care ajută la îmbunătăţirea nivelului zahărului din sânge şi la contracararea efectelor negative ale diabetului. Un alt raport sugerează că, deşi nucile de macadamia au grăsimi, este indicat să fie consumate în timpul diabetului. Deoarece aceste nuci conţin acizi graşi mononesaturați, ele ajută la scăderea colesterolului rău.

Pot fi folosite şi în curele de slăbire! Nucile de macadamia nu au carbohidraţi (1 uncie de nuci oferă 4 grame de carbohidraţi), dar ele au cantităţi ceva mai mari în calorii (1 uncie de nuci conţine aproximativ 205 de calorii). Dar nu vă îngrijoraţi - având în jur de 2 uncii pe nucă vă poate ajuta la scădere în greutate.

O altă componentă importantă a nucilor de macadamia este acidul oleic, aceeaşi grăsime sănătoasă găsită în uleiul de măsline. Acest acid menţine tensiunea arterială scăzută şi previne accidentul vascular cerebral, menţinând astfel sănătatea creierului. De asemenea, aceste fructe conţin acid palmitoleic, componentă importantă a mielinei (mielina este un strat gras care protejează celulele nervoase din creier).

 

Cum se consumă nucile de macadamia

Încearcă un deşert din nuci de macadamia cu lămâie, cafea sau nucă de cocos şi poţi să îţi imaginezi că insula însorită Hawaii a ajuns în casa ta. De asemenea, le puteţi găsi şi în alte combinaţii: - în utilizarea gătitului, brioşelor, pâinii, untului, reţetelor savuroase şi dulci, nuci caramelizate sau doar prăjite. În plus, combinate cu ulei de măsline, le creşte valoare nutritivă şi se accentuează beneficiile asupra sănătăţii.

 

Prăjituri cu nuci de macadamia, merişor şi ciocolată alta

Ingrediente

- 3 1/2 linguriţe (50g) de unt la temperatura camerei

- 1/2 cană (110 g) zahăr pudră (superfin)

- 1/2 ceaşcă (110g) zahăr brun

- 1/2 linguriţă de sare

- 1 linguriţă esenţă de vanilie

- 1 ou

- 1 cană (120g) faină de grâu

- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu

- 1/2 ceaşcă (60g) afine uscate

- 1 pahar (120g) nuci de macadamia (mărunţite)

- 1 ceaşcă (160g) fulgi de ciocolată albă

 

Preîncălziţi cuptorul la 175˚C (345˚F), apoi veţi avea nevoie de 2 tăvi de copt, pe care să le acoperiţi cu hârtie de copt.

Puneţi untul într-un bol şi mixaţi-l (cu ţelul său mixerul) până devine pufos. Adăugaţi cele două tipuri de zahăr, sarea şi esenţa de vanilie şi bine, până ajung o pastă omogenă. Apoi, se adăugă oul şi se amestecă uşor. În final, adăugaţi făina, bicarbonatul de sodiu, afinele uscate, nucile de macadamia şi ciocolată albă. Amestecaţi toată compoziţia uşor pentru a le combina.

Luaţi câte o lingură mare din aluat şi cu ajutorul mâinilor formaţi mingi pe care aşezaţi-le în tăvile de copt, lăsând spaţiu între ele pentru ca fiecare să aibă loc să crească şi să se coacă. Continuaţi până când aţi folosit tot aluatul. Apoi, apăsaţi uşor pe fiecare minge cu degetele pentru a le aplatiza uşor (ar trebui să aibă forma similară biscuiţilor). Băgaţi tăvile la cuptor pentru aproximativ 10 - 15 minute sau până ajung la o culoare aurie.

Poftă bună!