Retete

Ce proprietati are nuca de cocos? Caracteristici + o reteta delicioasa de briose cu cocos

Cocosul isi datoreaza proprietatile exceptionale, in principal, datorita calitatilor acizilor grasicare au proprietatea de a accelera metabolismul. Prin urmare, nuca de cocos este recomandata celor care se afla la dieta, dar si celor care sunt interesati de o dieta sanatoasa.

     Frenezia nucii de cocos

Produsele din nuca de cocos au devenit din ce in ce mai populare in ultimul timp.

Multe produse utilizate in bucatarie pot fi inlocuite cu altele, pe baza de nuca de cocos. Faina de cocos, apa de cocos, zahar si ulei – aceste produse se gasesc tot mai des in bucataria noastra. Cu ajutorul lor, realizam preparate culinare de exceptie.

Pulpa nucii de cocos este bogata in acizi grasi saturati. Acesti nu se comporta ca alti acizi grasi saturati, ca majoritatea celor de origine animala. Acizii grasi saturati din nuca de cocos contin niste molecule numite trigliceride cu lant mediu. Acestea sunt metabolizate mai repede, deoarece nu necesita prezenta enzimelor implicate in metabolizarea grasimilor saturate obisnuite, si anume lipazele si sucul biliar. Astfel, celulele grase nu sunt depozitate in tesutul adipos, ci sunt transformate in energie.

     Printre cele mai populare produse pe baza de nuca de cocos se numara:

     Faina de cocos: este o alternativa excelenta pentru persoanele care vor sa excluda faina din dieta, sau care sunt alergice la gluten. Faina de cocos contine o cantitate mare de fibre, proteine, are un continut redus de grasimi, colesterol si gluten. Poate fi folosita de diabetici, deoarece are un impact redus asupra zaharului din sange.

     Apa de cocos: „aqua de coco” – asa se numeste in in America Centrala apa de nuca de cocos, extrasa sin nucile de cocos verzi. Are un gust delicat si o aroma subtila. Este adesea confundata cu laptele de cocos, insa nu este acelasi lucru. Contine vitaminele B, C si aminoacizi esentiali. De asemenea, apa de cocos contine acid aluric, care in organism este transformat in monolaurina, cu proprietati antivirale si antibacteriene.

     Ulei de cocos: la temperatura camerei, uleiul de cocos este sub forma solida. Are temperatura de ardere foarte ridicata, fiind ideal pentru gatit. Uleiul de cocos poate inlocui cu succes untul. Nu scoate fum, nu se rancezeste, si ofera mancarii o aroma deosebita.

     Zahar de cocos: se foloseste ca indulcitor, sau pentru a inlocui zaharul alb. Are un indice glicemic mai mic decat majoritatea tipurilor de zahar, si un gust deosebit. Zaharul de cocos este nerafinat si nu contine coloranti artificiali.

Produsele din nuca de cocos se poat folosi pentru a crea adevarate delicatese, precum aceste briose:

Ingrediente pentru 12 briose:

–          3 oua

–          4 lingurite de ulei de cocos topit

–          1/2 cana de lapte de cocos fierbinte

–          1/3 cana de zahar de cocos

–          2 linguri de faina de cocos

–          2 banane

–          1 lingurita de bicarbonat de sodiu

–          100 g afine

  1. Se topeste uleiul de cocos intr-o cratita. Peste uleiul dizolvat se adauga laptele de cocos si se fierb impreuna timp de cateva minute.
  2. Se amesteca urmatoarele: ouale, uleiul, laptele de cocos si bananele, pana cand se obtine o consistenta cremoasa.
  3. Intr-un bol separat se amesteca faina de cocos, bicarbonatul de sodiu si zaharul de cocos. Se adauga putin cate putin in aluatul obtinut anterior, amestecand incet.
  4. Amestecul obtinut se mixeaza. In cazul in care compozitia este prea densa, se mai adauga lapte de cocos.
  5. Compozitia se pune in forme speciale pentru briose. Pe partea de sus se pun cateva afine.
  6. Briosele se coc in cuptorul preincalzit timp de 15 – 20 de minute.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *