Tzatziki este un sos grecesc care se serveşte alături de diferite feluri de mâncare. Există mai multe reţete de tzatziki, în funcţie de ingredientele disponibile şi de gusturi. Se poate adăuga şi oţet, piper alb, mărar, piper negru, rădăcină de pătrunjel.

     Sos tzatziki

     Timp de preparare: 15 minute

     Număr de porţii: 6

     Dificultate: uşor

     Ingrediente:

  • 350 g de castraveţi proaspeţi, decojiţi, fără sâmburi (tăiaţi în bucăţi)
  • 1 linguriţă de sare de Himalaya
  • 2 - 3 căţei de usturoi
  • 350 g iaurt natural
  • 30 g ulei de măsline
  • 10 g oţet (opţional)
  • 5 crenguţe de mărar (tocat)

     Mod de preparare:

     Într-un recipient se adaugă castraveţii şi sarea şi se zdobesc. Se amestecă timp de 5 minute. Se pune într-o sită şi se lasă la scurs timp de 10 minute.

     Într-un blender se pune usturoiul zdrobit.

     Se adaugă castraveţii, uleiul de măsline, iaurtul, oţetul şi mărarul. Se amestecă timp de 15 secunde. Se transferă într-un castron şi se lasă la rece.

     Sfaturi:

  • Oţetul se poate înlocui cu suc de lămâie
  • Sosul tzatziki poate fi servit şi ca gustare, pe pâine prăjită.