3 Rețete alese cu proteină din soia

Pulberea din proteină de soia se obține prin separarea proteinei din soia. Se obține astfel o pulbere cu aproximativ 95% proteine și o cantitate mică de carbohidrați și grăsime.

Cea mai cunoscută utilizare a proteinei din soia este pentru băuturi și smoothie-uri, fiind deseori combinată cu gheață, fructe și iaurt. Dar ea se poate folosi ușor și în alte rețete:

- Proteina de soia pulbere poate înlocui făina atunci când gătim. Este o bună bază în rețetele pentru clătite, brioșe, pâinici, fursecuri, cruste de plăcinte, găluște și nu numai. De reținut însă că rezultatul va avea o culoare mai deschisă decât suntem obișnuiți pentru astfel de preparate. De asemenea, proteina din soia nu trebuie folosită în rețete ce necesită drojdie.

 - Este ideală pentru batoanele de granola. Se combină pulberea de soia cu o cantitate egală de germeni de grâu, tărâțe de ovăz sau făină integrală. Se adaugă fructele uscate și mărunțite și se combină amestecul cu tofu, unt de nucă (la alegere), zahăr brun și suc de mere. Se amestecă până la omogenizare și se îndulcește după gust. Aluatul se întinde într-o tavă mare și se coace până când capătă o culoare aurie. Când s-a răcit, se taie în batoane.

- Combină 2 căni de pulbere proteică de soia cu ½ cană de unt simplu sau vegan, 115 g de tofu și 2 linguri de nuci pentru a crea o gustare dulce și bogată în proteine. 

- Mai mult, ea se poate folosi în supe-cremă pentru a le îngroșa.

În continuare veți găsi 3 rețete în care puteți integra pulberea proteică din soia:

Mini-Brioșe cu banane

Ingrediente:

4 banane coapte

¼ cană de suc de mere fără zahăr

o cană jumătate de făină de speltă

o jumătate de linguriță de bicarbonat

o jumătate de linguriță de sare

o jumătate de linguriță de extract de vanilie

o jumătate de cană de nuci mărunțite

2 linguri de semințe de chia

1 lingură de ulei de cocos

2 ouă (pentru vegani, un ou se poate înlocui cu o lingură de semințe de chia mărunțite și înmuiate în ¼ cană de apă timp de 10 minute)

½ linguriță de praf de copt

2 linguri de proteină de soia

¾ cană cu semințe de in măcinate

1 cană cu fructe mărunțite (curmale, prune sau smochine)

¼ cană de semințe de floarea soarelui

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 170 grade Celsius. Ungeți cu ulei 2 tăvi pentru brioșe (ori puteți folosi o tavă simplă mare și forme de silicon).

Într-un bol, mărunțiți bananele cu ajutorul unei furculițe. Într-un vas separat, amestecați făina de speltă, praful de copt, bicarbonatul, proteina de soia, sarea, semințele de in măcinate, extractul de vanilie. Amestecați gradual mixul de făină cu bananele. Adăugați apoi fructele și nucile mărunțite, precum și semințele de floarea soarelui.

Cu ajutorul unei linguri, formați porții pe care le puneți în tăvile speciale de brioșe. Presărați pe deasupra semințele preferate (de dovleac, de floarea soarelui, de chia) și fulgi de ovăz.

Se coc la cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea (introduceți o scobitoare prin centrul brioșei, dacă iese curată, fără aluat, atunci brioșa este gata).

 

 

Prăjitură cu ciocolată, ghimbir și sfeclă

Ingrediente:

50 g de migdale măcinate

20 g de semințe de in măcinate

60 g de cacao raw pudră

2-2,5 cm de rădăcină de ghimbir mărunțită fin

100 g de suc de mere fără zahăr

1 lingură de ulei de cocos sau ulei de rapiță

½ linguriță de sare

2 linguri de pulbere proteică de soia

80 g de făină integrală sau de hrișcă

1 linguriță de praf de copt

ghimbir confiat tăiat în bucăți

200 g de sfeclă fiartă (nu murată)

115 g de miere sau sirop de agave

3 ouă mari sau substitutul din chia (un ou se poate înlocui cu o lingură de semințe de chia/de in mărunțite și înmuiate în ¼ cană de apă timp de 10 minute)

30 g de goji

2 linguri de lapte, la alegere (poate fi lapte simplu de vacă sau lapte de migdale, ori de cocos)

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius și pregătiți o tavă de aproximativ 19x27 cm cu foaie de copt unsă cu un pic de ulei de cocos

Într-un bol adăugați toate ingredientele uscate: migdalele măcinate, făina, semințele măcinate de in, proteina pulbere și cacaua. Adăugați ghimbirul confiat și cel proaspăt.

Într-un mixer adăugați sfecla gătită, sucul de mere, uleiul, ouăle, sare, fructele goji și laptele și mixați până ce obțineți un aluat omogen. Turnați aluatul peste mixul uscat și amestecați bine.

Turnați toată compoziția în tava tapetată și dați la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o tăiați.

 

Brioșe proteice cu semințe și afine

Ingrediente:

180 g de făină simplă

160 g făină de speltă

60 g de proteină din soia

2 lingurițe de semințe de mac

2 lingurițe de semințe de floarea soarelui

2 lingurițe de semințe de chia

2 linguri de semințe de in măcinate

2 linguri de semințe de dovleac

2 lingurițe de praf de copt

½ linguriță de scorțișoară

160 g de afine congelate

340 ml de lapte fără lactoză

230 g de suc de mere

2 lingurițe de extract de vanilie

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius și pregătiți o tavă pentru brioșe (ori puteți folosi o tavă simplă și forme de silicon).

Într-un bol mare amestecați făina, făina de speltă, proteina de soia, semințele de mac, de chia, de floarea soarelui, de in, de dovleac, praful de copt și scorțișoara.

Într-un bol separat adăugați extractul de vanilie, sucul de mere și laptele, amestecați și turnați amestecul peste ingredientele uscate. După ce ați omogenizat toate ingredientele, adăugați afinele și amestecați ușor.

Împărțiți compoziția în formele pentru brioșe și decorați-le cu afinele rămase și alte semințe.

Dați la cuptor pentru 25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Lăsați la răcit înainte să le consumați.

Poftă bună!

 

 

Sursa: pulsin.co.uk