5 Rețete vegetariene de cozonaci

Sărbătorile pascale trezesc în mintea tuturor mirosul păștilor și a cozonacilor. Dacă ai ales să adopți o dietă vegetariană, nu înseamnă că trebuie să te lipsești de acest preparat delicios. Special pentru voi am cules 5 rețete inedite de cozonaci vegetarieni + o rețetă BONUS pentru ouă dulci cu unt de arahide și ciocolată albă.

 

Colac împletit dulce

Ingrediente:

500 g făină

20 g drojdie proaspătă sau 2 lingurițe de drojdie activă

300 ml lapte de soia călduț

30 g zahăr

2 lingurițe de sare

60 g de margarină vegetală

2 linguri de lapte de soia neîndulcit sau lapte de ovăz

2 linguri de sirop de agave

Mod de preparare:

Într-un bol micuț amestecați laptele călduț de soia cu zahărul și cu drojdia și lăsați-l la crescut pentru 5 minute. În bolul robotului de bucătărie, adăugați făina, sarea și maiaua și mixați la viteză mică pentru 5 minute.

Adăugați margarina și mixați încă 5-10 minute, până când aluatul nu se lipește de bol. Acoperiți cu un prosop umed și lăsați aluatul la crescut pentru o oră și jumătate, la temperatura camerei (sau peste noapte la frigider).

Împărțiți apoi aluatul în 6 părți egale, apoi împărțiți fiecare bucată în alte 3 părți și rulați-le în fâșii lungi. Împletiți cele trei fâșii apoi formați un cerc cu ele având grijă să lipiți bine capetele pentru a nu se dezlipi la copt.

Într-un vas, amestecați cele 2 linguri de lapte de soia cu siropul de agave. Cu acest amestec veți unge colacii.

Aşezaţi colacii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și ungeți-i cu amestecul de mai sus. Lăsaţi-i în tavă să crească pentru încă 30 de minute, timp în care preîncălziți cuptorul.

Înainte de a băga colacii în cuptor, ungeți-i din nou cu amestecul de lapte și agave. Lăsați apoi colacii la cuptor pentru 25 de minute sau până se rumenesc.

Sursa: aline-made.com

 

 

 

Cozonac cu vanilie

Ingrediente:

250 ml de lapte fără lactoză

3 linguri de ulei de cocos

3 linguri de sirop de arțar sau miere

coajă de la 2 lămâi

1 păstaie de vanilie sau ½ linguriță de pudră de vanilie

2 lingurițe de drojdie uscată

400-480 g de făină de speltă (o cană și jumătate) – se poate înlocui cu făina simplă

¼ linguriță de sare de mare

Mod de preparare:

Într-o oală fierbeți laptele la foc mic. Adăugați uleiul de cocos, siropul de arțar, coaja de lămâie dată pe răzătoare și vanilia, amestecând cu un tel. Turnați amestecul într-un vas mare și lăsați să se răcorească un pic (nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea caldă). Adăugați drojdia și lăsați la crescut cam 15 minute.

Adăugați apoi 1 cană de făină și sarea și amestecați să nu se formeze cocoloașe. Procedați la fel și cu restul de făină până când aluatul se îngroașă suficient pentru a fi frământat. Transferați aluatul pe o suprafață tapetată cu făină și frământați încă 10 minute, adăugând făină dacă mai este nevoie, astfel încă să obțineți un aluat moale, uniform.

Ungeți un vas mare cu ulei și puneți aluatul în el, întorcându-l de câteva ori pentru a nu se usca la suprafață. Acoperiți vasul cu o farfurie și lăsați-l la un loc călduț cam o oră sau până când își dublează volumul.

Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt. Împletiți aluatul (în poze s-a împletit în șase) sau îl puteți lăsa simplu, după preferințe, aşezaţi-l în tavă și lăsați-l din nou la crescut pentru 30-45 de minute sau până crește considerabil în volum.

Preîncălziți cuptorul la 180 grade C. Coaceți cozonacul pentru 25-30 de minute sau până se rumenește.

Scoateți cozonacul din cuptor și lăsați-l la răcit.

Dacă doriți, puteți bate cremă de cocos cu suc de lămâie și miere pentru a obține o glazura cu care puteți  decora cozonacul.

Sursa: occasionallyeggs.com

 

 

Cozonac cu banane și ciocolată

Ingrediente:

1 cană de făină de ovăz

1 cană făină albă

½ linguriță de bicarbonat

½ linguriță praf de copt

¼ linguriță de sare

½ cană de ulei de cocos topit

½ cană de chipsuri de ciocolată (+ câteva extra pentru decor)

3 banane mari, coapte

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.

Într-un bol mare amestecați toată făina, adăugați praful de copt, bicarbonatul și sarea și omogenizați conținutul.

Într-un vas separat puneți bananele decojite și zdrobiți-le cu ajutorul unei furculițe sau cu mâinile.

Adăugați bananele, chipsurile de ciocolate și uleiul de cocos peste făină și amestecați bine.

Amestecul se toarnă ușor într-o tavă de aproximativ 13 x 22 cm. Presărați chipsurile de ciocolată pe deasupra și dați la cuptor pentru 20-30 de minute. Când vedeți că s-a rumenit, băgați o scobitoare în aluat pentru a vedea dacă cozonacul este copt: dacă pe scobitoare s-a luat și aluat, mai lăsați la copt; dacă scobitoarea iese curată, cozonacul este gata!

Sursa: ahouseinthehills.com

 

 

Cozonac cu banane si ovăz

Ingrediente:

2 căni de fulgi de ovăz

3 banane mari coapte, zdrobite

¼ cană de zahăr de cocos

1 lingură de sirop de arțar

2 lingurițe de scorțișoară

½ linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 225 grade Celsius.

Într-un mixer, adăugați o cană de fulgi de ovăz pentru a-i mărunți până au consistența unei făine.

Transferați ovăzul mărunțit într-un bol mediu, adăugați cealaltă cană de fulgi de ovăz, zahărul de cocos, scorțișoara și amestecați bine. Adăugați bananele zdrobite cu furculița sau cu mâinile, siropul de arțar și extractul de vanilie.  Amestecați totul pentru a obține o compoziție omogenă.

Într-o tavă mică, cam de 12x19 cm, turnați compoziția și dați-o la cuptor pentru 30  de minute sau până se rumenește.

Lăsați 10 minute să se răcească.

Sursa: dayslikelaura.com

 

 

 

 

 

 

Cozonac cu morcov și banane

Ingrediente:

2 căni de făină de ovăz, de speltă sau albă

1 linguriță de bicarbonat

1 linguriță de scorțișoară

¾ linguriță de praf de copt

¾ linguriță de sare

1 ½ cană de piure de banane

1  morcov dat pe răzătoarea fină

½ sirop de agave, de arțar sau miere

¼ cană cu lapte la alegere

¼ cană cu ulei vegetal la alegere

2 lingurițe cu extract de vanilie

nuci mărunțite, fulgi de cocos opțional

nucșoară, opțional

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul. Tapetați o tavă de aproximativ 13x20 cm cu foaie de copt sau ungeți-o cu ulei.

Într-un bol amestecați ingredientele uscate (aici puteți adăuga nucile mărunțite și fulgii de cocos).

Într-un bol separat amestecați ingredientele lichide, adăugați morcovul și piureul de banane, Turnați amestecul lichid peste cel uscat și amestecați până când compoziția se omogenizează.

Turnați aluatul în tavă și lăsați-l la copt pentru 35-40 de minute. Nu deschideți cuptorul în acest timp. După acest interval, închideți focul și lăsați câteva minute să se răcească. Testați cu o scobitoare dacă aluatul este bine copt: dacă pe scobitoare rămâne aluat, porniți înapoi cuptorul și faceți testul  din nou, cam la 5 minute, până când scobitoarea iese curată. După ce cozonacul s-a răcit, lăsați-l la frigider peste noapte întrucât textura acestuia va deveni mai bună a doua zi.

Cozonacul se poate glazura cu ½ cană de unt de cocos, nuci și coajă de portocale.

Sursa: chocolatecoveredkatie.com

EXTRA: Ouă cu unt de arahide și ciocolată albă

Ingrediente pentru ouă:

1 cană de unt de arahide cremos cu sare

2-4 linguri de sirop de arțar (se poate înlocui cu stevie sau cu îndulcitorul preferat)

2/3 – 1 cană de făină de migdale

Pentru glazura de ciocolată albă:

½ cană cu nuci de macadamia

1 ½ cană cu fulgi de cocos (sau chipsuri, poate fi orice formă de nucă de cocos deshidratată)

¼ cană cu unt de cacao topit

1 -3 linguri de sirop de arțar

½ linguriță cu extract de vanilie

1 vârf de sare de mare

Mod de preparare:

Într-un bol mediu adăugați untul de arahide și siropul de arțar și amestecați bine, astfel încât untul de arahide să nu mai fie așa de gros.

Adăugați făina de migdale, în funcție de cât de groasă e textura untului de arahide. Începeți cu 2/3 cană de făină și ajustați în funcție de consistența untului.. Dacă este prea lichidă, puteți adăuga încă o cană de făină. Aluatul trebuie să fie maleabil, dar încă umed.

Cu o lingură formați biluțe din aluat, astfel încât să semene cu un ou. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți ouăle astfel formate (cam 14-15 bucăți) și puneți-le la frigider până când faceți glazura de ciocolată.

Într-un blender adăugați nucile de macadamia și fulgii de cocos și mixați bine până când se formează o pastă fină. Adăugați untul de cacao, siropul de arțar, vanilia și sarea. Mixați din nou pentru a le amesteca. Gustați compoziția și condimentați-o în funcție de preferințe, cu sirop de arțar, vanilie și sare, apoi lăsați aluatul câteva minute să se odihnească.  Aceasta va fi glazura de ciocolată.

Când ouăle de arahide sunt ferme la atingere, scoateți-le din frigider și băgați-le în ciocolată pe rând, cu ajutorul unei furculițe. Asigurați-vă că ouăle sunt acoperite în întregime de ciocolată, apoi lăsați să se scurgă excesul de glazură. Aşezaţi ouăle pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi băgați-le din nou la frigider pentru a se întări glazura.

După ce s-a întărit primul strat de glazură, băgați din nou ouăle în ciocolată pentru a crea un strat mai gros, opac și pentru a le face mai ușor de manevrat. Băgați-le înapoi la frigider și aşteptaţi să se întărească.

Poftă bună!

Sursa: minimalistbaker.com