Susanul este cunoscut în principal deoarece se adaugă în produsele dulci. Însă aceste boabe nu sunt doar gustoase, ci sunt şi foarte hrănitoare şi au efecte vindecătoare puternice.

     În antichitate, susanul se numea „condimentul zeilor”. Legenda spune că creatorul lumii a băut o licoare din seminţe de susan.

     Susanul este o sursă bogată de calciu, care are efecte benefice asupra dinţilor şi a oaselor. Previne apariţia osteoporozei. Proteina pe care o conţin seminţele de susan are aproape aceeaşi structură ca şi cea din ouă. Este o sursă bogată de vitamina B care contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos, susţine sistemul imunitar, îmbunătăţeşte starea de spirit şi este esenţială în procesul de sinteză a proteinelor.

     Seminţele de susan conţin lecitină, care are un impact pozitiv asupra capacităţilor mentale şi a memoriei. „Condimentul zeilor” conţine fitosteroli care reduc nivelul de colesterol rău, previn bolile de inimă şi protejează împotriva cancerului de prostată.

 

     Batoane cu susan:

     Ingrediente:

  • 3 linguri de susan
  • un praf de sare de Himalaya
  • 30 de grame de făină
  • ½ linguriţă de ghimbir măcinat
  • ¾ ceaşcă de unt (se poate folosi şi ulei de cocos)
  • ½ ceaşcă de zahăr xilitol
  • 1 ou

     Preparare:

     Se amestecă făina cu oul. Se adaugă sare, zahăr, unt, după care se frământă aluatul. Se lasă timp de două ore. Se întinde aluatul la o grosime de 1 cm. Se taie şi se adaugă pe o foaie de copt.

     Înainte de a introduse tava în cuptor, se unge aluatul cu gălbenuş şi se adaugă seminţele de susan. Se coc 15 minute la 180 ° C.