Ştii ce tip de piele ai? Dacă nu, află cum verifici! Îngrijirea adecvată a pielii trebuie adaptată tipului de ten.

     Ştiai că mai mult de jumătate dintre românce nu ştiu ce tip de ten au? Şi ştii ce impact are asupra pielii folosirea produselor neadecvate? Pentru ca pielea să fie îngrijită în mod corespunzator, trebuie să îi determinăm tipul. Fiecare tip de piele are caracteristicile sale.

 

     De ce trebuie să ţin cont când vreau să aflu ce tip de ten am?

     Condiţia pielii noastre este afectată de factori precum:

 • Starea de sănătate - starea emoţională, stresul
 • Stilul de viaţă - somn, nutriţie, droguri, ţigări, alcool
 • Influenţa mediului - condiţiile meteorologice la care suntem expuşi, de exemplu vântul, soarele, ploaia, gerul
 • Momentul zilei - ziua, pielea secretă mai mult sebum
 • Sezon - iarna, pielea produce mai multă umiditate
 • Starea de sănătate - istoricul medical, nivelul hormonal şi problemele de sănătate.

 

     Cum se determină tipul de piele?

 • Se curăţă pielea bine
 • Se elimină orice urmă de machiaj
 • Se lasă pielea 10 minute fără a aplica niciun fel de cremă sau produs cosmetic
 • În acest timp nu se bea cafea, alcool şi nu se fumează
 • Se aşază oglinda într-o lumină bună, de preferat cea a zilei şi se examinează pielea feţei
 • Atunci când vă evaluaţi pielea, ţineţi cont de modul în care aceasta este influenţată de vreme - vânt, ploaie, soare.

 

     Tipuri de piele şi caracteristicile acestora

     1. Pielea normală - are un aspect sănătos şi se regăseşte mai mult la copii, iar la adulţi mai rar. Are o culoare rozie şi este fermă. Nu se decojeşte. Petele, punctele negre sau vasele de sânge nu sunt vizibile. Este o piele fără imperfecţiuni. Porii sunt mici, aproape invizibili. Bine hidratată. Răspunde bine la condiţiile meteorologice.

     2. Piele grasă - este caracterizată printr-o secreţie crescută de sebum. Tenul este acoperit cu puncte negre. Se simte imediat că este gras şi lasă o peliculă uleioasă pe degete. Este slab irigată cu sânge. Aspectul ei poate indica şi probleme gastrointestinale sau stres. Avantajul său este că ridurile apar mai târziu.

     3. Piele uscată - este aspră, crăpată, subţire. Vasele de sânge sunt vizibile. Vizibil descuamată. Sensibilă la atingere. Este elastică şi flexibilă. Îi lipseşte hidratarea şi lubrifierea. Se irită uşor, iar la frig se usucă. Acest tip de piele se ridează uşor, ridurile putând apărea chiar şi la 20 de ani.

     4. Tenul mixt - este o combinaţie între pielea uscată şi cea grasă. Zona T luceşte, iar obrajii sunt uscaţi. Zona T prezintă puncte negre şi pori dilataţi. Este cel mai frecvent tip de piele.

     5. Pielea deshidratată - pielea poate fi normală, grasă sau uscată şi în acelaşi timp deshidratată. Atunci când pielea este deshidratată se simte o tensiune la nivelul feţei. Pielea este descuamată şi aspră. Este un fenomen foarte comun.

     6. Tenul matur - pielea este ternă, fără vlagă. La atingere este dură, aspră şi rigidă. Cel mai comun simptom al acestui tip de ten sunt ridurile. De asemenea, prezintă pete, iar porii sunt vizibili.

     7. Piele sensibilă - este foarte sensibilă la atingere. Vasele de sânge sunt vizibile. Pe faţă pot apărea pete roşii, în special în zonele cele mai uscate. Acest tip de piele este caracterizată prin frecvente mâncărimi. Este tensionată şi aspră la atingere. Se irită uşor.

     8. Piele acneică - are un număr mare de puncte negre şi pustule inflamatorii. Adesea pielea este inflamată şi plină de coşuri. Dă o senzaţie de tensiune.

     9. Piele cuperozică - este caracterizată prin capilare sparte şi o sensibilitate foarte mare la condiţiile meteorologice. Are tendinţa de a se înroşi.

 

tip piele