curcuma-turmeric

Turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul și este utilizat frecvent în condimentarea mâncărurilor. Pudra de turmeric se obține din procesarea tulpinii cilindrice de culoare galbenă. Procesul presupune fierbere, uscare în cuptoare și pisare. Este utilizat încă din vechime în tradiționalele leacuri indiene.

Pulberea de turmeric este bogată în curcumină - substanță considerată de specialiști ca fiind un puternic compus cu rol antiinflamator. Mai mult decât atât, turmericul conține vitaminele C, E, B2, B3 și B6 ce au proprietăți benefice pentru organism. În plus, rădăcinile acestei plante sunt bogate în minerale esențiale precum: calciu, cupru, sodiu, potasiu, fier, fiind completate de uleiuri esențiale și fibre.

Beneficiile pentru sănătate sunt de necontestat, iar acesta este un motiv în plus pentru care turmericul nu trebuie să vă lipsescă din bucătărie. Magazinul nostru Biosano este orientat spre produse inspirate din natură și de aceea provocăm gospodinele să includă în raftul de condimente turmericul.

turmeric-biosano

Idei de rețete cu turmeric

Dacă vă doriți să reinventați rețetele culinare clasice, secretul gustului se poate afla chiar în cămara cu condimente. Gustul amărui, ușor piperat oferă mâncărurilor o notă exotică. În plus, vă puteți bucura de proprietățile terapeutice ale acestui ingredient magic.

Turmericul - reinventarea gustului în produsele de panificație

Turmericul este recunoscut atât pentru gustul aromat, cât și pentru proprietățile sale de colorant natural. Spre exemplu, în India robele călugărilor sunt și în prezent nuanțate cu această pulbere. Este un condiment ce dă preparatelor o nuanță asemănătoare apusurilor de soare asiatice.

Dacă faceți pâine în casă, adăugați un vârf de cuțit de turmeric, iar aluatul va căpăta o culoare intensă, plăcută, fără ca acest lucru să modifice semnificativ gustul.

Este ideal de utilizat în rețetele de prăjituri de post. Culoarea galbenă pe care o conferă ouăle poate fi suplimentată cu succes de acest colorant natural.

curcuma-turmeric-biosano

Garniturile de legume

Este un lucru mai puțin cunoscut faptul că turmericul este un ingredient din clasicul curry. Legumele la cuptor, în special conopida, broccoli, morcovii sau cartofii se pot aromatiza cu puțin turmeric presărat deasupra în tavă.

Aveți nevoie de aproximativ 2 lingurițe de turmeric la 1 kilogram de legume. Ca un sfat, puteți să turnați peste legume puțin ulei de măsline, iar mai apoi să aromatizați întreaga cantitate cu acest condiment.

O garnitură ideală pentru șnițele de soia este conopida ușor sotată. Buchetele de conopidă se pot tăia în două și prăji în ulei de măsline. Gustul nu va mai fi unul fad dacă presărați în timpul gătirii sau chiar în farfurie acest condiment exotic.

Tocănița și sosurile - mâncarea de bază a românilor

Surprindeți-vă invitații și papilele gustative cu o aromă ce duce cu gândul la filmele indiene și la arta culinară din zonă. Nu evitați turmericul deoarece acesta influențează pozitiv atât gustul, cât și culoarea mâncării.

Vă recomandăm o rețetă cu năut și legume în care adăugați ½ lingură de turmeric, chimen și coriandru. Secretul constă în adăugarea laptelui de cocos. Legumele trebuie lăsate la fiert până când sunt pătrunse și pentru prezentare puteți să mărunțiți câteva frunze de pătrunjel.

Turmericul în băuturile calde și reci

Deoarece este înrudit cu ghimbirul, turmericul poate fi folosit pentru obținerea unui ceai revitalizant și aromat. Se poate consuma atât în serile geroase, cât și în perioadele caniculare alături de câteva cuburi de gheață.

În afară de efectul antiinflamator, curcumina din turmeric prezintă proprietăți terapeutice care încetinesc procesul de îmbătrânire. Având efecte antioxidante este și o soluție de a stopa dezvoltarea formelor cancerigene.

Domeniul culinar este considerat în unele culturi o artă. Adoptarea unui stil de viață sănătos printr-o alimentație echilibrată face parte din alegerea fiecăruia. Rețetele prezentate sunt ușor de gătit, iar beneficiile asupra sănătății exced pretențioasele așteptări.

Indiferent că optați pentru introducerea turmericului în alimentație sau administrarea suplimentelor de tipul capsulelor, efectele sunt vizibile în momentul în care stilul de viață este echilibrat. Vă recomandăm produsele naturiste din turmeric disponibile în catalogul nostru sub diferite forme de prezentare.