Vitamina C este extrem de importantă în menţinea sănătăţii, în prevenţie şi tratare, având numeroase beneficii pentru starea generală a corpului – conduce procesele digestive în tractul intestinal, joacă un rol decisiv în imunitatea corpului şi, mai presus de toate, oferă o piele netedă, luminată şi cu aspect mult mai tânăr.

 

Deficienţa de vitamina C

Deşi deficienţele severe de vitamina C sunt mai puţin frecvente, mulţi medici cred că majoritatea populaţiei nu obţine suficienţi nutrienţi prin dieta lor. În plus, fumătorii au un risc extrem de crescut de deficienţă, deoarece consumul de tutun determină diminuarea în mod natural a resurselor de vitamina C din organism. Chiar şi un mic dezechilibru contează şi poate duce la o serie de simptome, printre care:
- păr uscat
- piele abrazivă, scalabilă sau uscată
- inflamaţia gingiilor
- vânătăi
- vindecare încetinită a rănilor
- îmbolnăvire frecventă
- epistaxis
De asemenea, carenţa de vitamina C poate fi legată de probleme de sănătate semnificative, printre care:
- tensiune arterială crescută
- accident vascular cerebral
- cancer
- boala vezicii biliare
- ateroscleroza

Când deficienţa de vitamina C este severă, se poate dezvolta o afecţiune numită scorbut. Se prezintă în alte simptome nediagnosticabile ale gingiilor sângerate, vânătăi, umflături şi oboseală.

Dacă ne gândim la simptomele şi afecţiunile de mai sus, ca şi la efectele asupra procesului de deteriorare şi îmbătrânire a pielii şi celulelor, avem motive importante pentru a suplimenta nivelul de vitamina C din organism.

 

Aliat împotriva îmbătrânirii

Puternic antioxidant puternic, vitamina C este cel mai bun prieten al tău în lupta împotriva îmbătrânii. Antioxidanţii sporesc fluxul sanguin şi sunt războinicii din prima linie care distrug radicalii liberi sau substanţele nocive care provin din expunerea la toxinele din aer. Când se dezvoltă radicalii liberi, îmbătrânim mai repede şi avem un risc mai mare de a contracta boli grave, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă.

 

Scade riscul de AVC

Până la 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin modificări simple ale stilului de viaţă, cum sunt mişcarea, alimentaţia adecvată, dar şi includerea vitaminei C în dieta zilnică, care are efecte protectoare pentru sănătatea arterelor. Unele cercetări au arătat chiar ca vitamina C contribuie la încetinirea ritmului de întărire a arterelor, reducând riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic.

 

„Pansament” pentru răni

Deşi zincul este adesea suplimentul favorit pentru repararea zgârieturilor şi a tăieturilor, vitamina C are acelaşi efect benefic. Deoarece stimulează producţia de colagen, accelerează procesul de vindecare a rănilor şi poate atenua chiar şi arsurile dureroase.

 

Vitamina C şi tristeţea

Dacă vă simţiţi lipsiţi de energie şi trişti, starea ar putea fi legată de carenţa vitaminei C, cauză cunoscută a depresiei. Aceasta deoarece vitamina C ajută funcţia neurologică şi determină reglarea cortizolului (hormonul stresului!).

 

Prevenirea cancerului

Universitatea din Maryland Medical Center a constatat că persoanele care consumă regulat alimentele încărcate cu vitamina C au riscuri mai mici de cancer în ansamblu. Acest lucru se aplică în cazul cancerului de sân, cervical şi al pielii, care au devenit din ce în ce mai frecvente. Studii suplimentare au descoperit, de asemenea, ca vitamina C, în combinaţie cu terapiile anticanceroase, poate bloca creşterea tumorilor pentru anumite tipuri de cancer.
Vitamina C pentru piele
Vitamina C este prezentă în reţetă a numeroase seruri, produse de frumuseţe sau produse de curăţare facială. Nutrientul încurajează producţia de colagen, care menţine pielea suplă şi lipsită de riduri. Pe scurt, vitamina C poate ajuta la îmbunătăţirea texturii, tonusului şi aspectului pielii în timp, precum şi în menţinea efectelor pe termen lung.

PONT: Dacă aveţi probleme cu semnele rămase după acnee, puteţi avea încredere în ajutorul vitaminei C. Amestecaţi o lingură de pudră de vitamina C cu puţină apă caldă şi apoi aplicaţi pe faţă. Urmaţi tratamentul în fiecare seară şi după aproximativ 3 săptămâni veţi vedea că petele roşii încep să se estompeze, tenul să fie mai luminos, iar pielea să îşi recapete elasticitatea.