Descriere produs:
Pudra roșie aromatică de boia dulce este unul dintre condimentele îndrăgite și frecvent folosite în bucătăriile din întreaga lume, atât pentru aromatizarea, cât și pentru decorarea preparatelor culinare.
Pulberea de boia dulce este obținută prin măcinarea ardeilor roșii dulci (Capsicum annuum L., familia Solanaceae), care au fost în prealabil uscați prin metode naturale. Este folosita la condimentarea si decorarea preparatelor din bucatariile din lumea intreaga.
Beneficiile consumului de boia dulce:
Pudra de boia de ardei dulce este un ingredient foarte bogat în substanțe nutritive, în special în micronutrienți, după cum ne arată și tabelele valorilor nutriționale. Boiaua dulce este o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți, precum:
- vitaminele - A (în cantități mari), vitamine din complexul B (B6, B2, B3, B5, B1), C și K;
- minerale: fier, potasiu, mangan, magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc;
- antioxidanți – în special carotenoide (beta caroten, capsantină, zeaxantină, luteină, licopen);
- polifenoli și flavonoide (quercitina);
- conține toți cei 9 aminoacizi esențiali.
Substanțele active, precum și ceilalți compuși ai pudrei de boia au o mulțime de proprietăți și beneficii asupra organismului, de care te vei putea bucura și tu dacă alegi să adaugi pulberea de paprika la mâncărurile favorite. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate conferite de boiaua dulce:
- antioxidant eficient – pudra de boia dulce conține o mulțime de antioxidanți care au rolul de a lupta împotriva deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi și de stresul oxidativ. Această acțiune antioxidantă este asociată cu prevenirea apariției unor boli cronice (precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul și cancerul), precum și cu prevenirea îmbătrânirii premature. Consumul de boia ar putea nu doar ține la distanţă bolile de tot felul, ci te-ar putea ajuta să-ți menții tinerețea timp îndelungat.
- susține sănătatea oculară – paprika conține mai mulți nutrienți care pot îmbunătăți sănătatea oculară, precum: vitamina A, E, antioxidanții luteină și zeaxantină. Conform unui studiu, un aport crescut de luteină și zeaxantină, în cadrul alimentației, a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de a dezvolta simptomele specifice cataractei. De asemenea, rezultatele unui alt studiu au asociat aportul crescut al antioxidanților de mai sus cu un risc foarte scăzut de apariție a degenerescenței maculare.
- ajută la reglarea nivelului de colesterol – capsantina împreună cu ceilalți carotenoizi din compoziția pudrei de boia contribuie la scăderea „colesterolului rău” (LDL) și a colesterolului total și, implict, la creșterea „colesterolului bun” (HDL), care a fost asociat cu un risc mult mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni cardiovasculare.
- conferă sănătate inimii – vitamina B6 din compoziția pudrei de boia dulce ajută la scăderea tensiunii arteriale și la refacerea vaselor de sânge deteriorate, în timp ce capsantina contribuie la scăderea „colesterolului rău” (LDL) și a colesterolului total și, implicit, la creșterea „colesterolului bun” (HDL). Fierul, magneziul, fosforul și potasiul ajută la purificarea sângelui și contribuie și ele la menținerea sănătății inimii și la prevenirea infarctului și a afecțiunilor cardiovasculare.
- potențiale proprietăți anticancer – carotenoizii conținuți de boiaua dulce (beta caroten, luteină, zeaxantină) au un potențial antioxidant foarte puternic, eficient în lupta împotriva stresului oxidativ care este, de regulă, asociat cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer. Aceștia ar putea preveni apariția cancerului. De asemenea, conform unor surse medicale, capsaicina prezentă în unele varietăți de ardei ar putea inhiba dezvoltarea celulelor tumorale.
- ajută la menținerea sănătății sângelui – paprika este o pulbere bogată în fier și vitamina E, doi micronutrienți esențiali pentru a avea un sânge sănătos. Fierul reprezintă o parte componentă importantă a hemoglobinei (o proteină din globulele roșii care ajută la transportul oxigenului în corp), în timp ce vitamina E este necesară pentru crearea unor membrane sănătoase ale acestor celule. Un deficit al acestor doi nutrienți ar putea scădea numărul globulelor roșii, cauzând anemie. Așadar, consumul de boia dulce ar putea preveni anemia.
- conferă sănătate pielii – pudra de paprika posedă anumite proprietăți antibacteriene ce pot fi eficiente împotriva infecțiilor bacteriene cutanate (de exemplu, pentru acnee). De asemenea, poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și poate preveni ridurile și îmbătrânirea tenului, datorită vitaminei E și beta-carotenului.
- conferă sănătate părului – fierul din compoziția pulberii de boia ajută la transferul oxigenului și nutrienților către foliculii de păr, încurajând creșterea părului, prin îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul scalpului. De asemenea, vitamina B6 regăsită în paprika stimulează producția de melanină, un pigment care conferă culoare părului.
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou