Budinca din seminte de chia – mic dejun sanatos sau un dulce cu putine calorii?
In ultimii ani, budinca din seminte de chia a devenit extrem de populara printre preferintele omului modern, gasindu-si locul in meniurile cafenelelor, in postarile vedetelor de pe retelele de socializare si in dietele celor preocupati de forma fizica.
Dar este cu adevarat un mic dejun sanatos sau mai degraba un dulce cu putine calorii? Budinca din seminte de chia pare sa indeplineasca ambele dorinte, avand capacitatea de a satisface cerintele nutritive ale unui mic-dejun consistent si, in acelasi timp, sa te rasfete ori de cate ori iti doresti un desert savuros, dar cu un continut redus de calorii.
Scurta istorie a semintelor de chia
Semintele de chia provin din planta ”Salvia hispanica”, originara din regiunile central-sudice ale Americii. Acestea au jucat un rol esential in dieta si cultura civilizatiilor precolumbiene, in special pentru azteci si mayasi.
Aztecii si mayasii valorizau semintele de chia pentru proprietatile nutritive remarcabile si energia pe care o ofereau. Erau folosite atat ca aliment de baza, cat si in ritualuri religioase. „Chia” este, de fapt, un cuvant mayas care inseamna „putere„.
Dupa secolul al XVI-lea, multe dintre culturile si practicile religioase ale popoarelor indigene, inclusiv cultivarea si consumul de seminte de chia au fost interzise sau descurajate. Timp de secole au fost uitate, fiind cultivate doar in anumite regiuni din America de Sud si Centrala.
Revenind in epoca moderna, ultimele decenii au reprezentat punctul in care semintele de chia au fost redescoperite si promovate drept „superaliment” in Occident. Datorita continutului ridicat de fibre, proteine, grasimi sanatoase si antioxidanti, nici nu-i de mirare ca au devenit alegerea preferata a persoanelor sanatoase si active.
Semintele de chia, un superaliment in adevaratul sens al cuvantului
Definitia „superaliment” este vaga si supusa interpretarii, dar daca exista un aliment care merita cu prisosinta aceasta eticheta acesta este, fara indoiala, chia. De ce?
Au un profil nutritional impresionant
Semintele de chia sunt o sursa concentrata de nutrienti, iar o singura lingura (aproximativ 12 grame) ofera:
- 58 de calorii;
- 4 grame de fibre;
- 2 grame de proteine;
- 3 grame de grasimi (din care 2.5 grame sunt acizi grasi omega-3);
- 18% din doza zilnica recomandata de calciu;
- 30% din doza zilnica recomandata de mangan;
- 27% din doza zilnica recomandata de fosfor;
Ofera o multime de beneficii
Datorita continutului lor ridicat de fibre, semintele de chia regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia si favorizand digestia sanatoasa. In egala masura, acestea contribuie la stabilizarea nivelurilor de zahar din sange, reducand riscul scaderii bruste de energie si de crestere a insulinei.
Fibrele si proteinele din chia ofera senzatia de satietate, atat de importanta in controlul apetitului si in gestionarea greutatii. Sa nu uitam de sanatatea oaselor – chia contin mineralele esentiale necesare unor oase puternice, indiferent de varsta (calciu, fosfor si magneziu).
Sunt extrem de versatile
Se pot adauga in smoothie-uri, iaurt, cereale, salate, produse de panificatie sau pot fi folosite pentru a face budinca de chia.
Budinca de chia, reteta rapida, sanatoasa si savuroasa
Budinca din seminte de chia a captat atentia tuturor nu doar datorita beneficiilor sale nutritionale, cat si datorita versatilitatii si texturii unice. Acestea au capacitatea remarcabila de a absorbi lichidul si de a forma un gel, astfel ca prepararea budincii este un proces cat se poate de simplu.
In general se foloseste un raport de 1:4 intre seminte de chia si lichid (apa, lapte, lapte de cocos, soia, migdale etc.). Ulterior poate fi lasa cam 2-3 ore sau chiar peste noapte, la rece, (recomandat), pentru a le permite semintelor sa absoarba lichidul si sa formeze textura gelatinoasa de budinca.
In functie de preferintele personale, budinca de chia poate fi dulce sau sarata, densa sau aerata. Sunt persoane care prefera sa adauge vanilie, cacao, fructe proaspete sau uscate, nuci si seminte; cei care prefera budinca sarata pun legume, ierburi si condimente.
In cazul in care iti doresti o budinca mai dulce, insa fara sa folosesti zahar, la fel de bine poti pune miere, sirop de artar sau sirop de agave. Iar daca textura nu este ceea ce iti doresti, fii creativ si adauga putin iaurt sau piure de fructe. Si reteta-i gata! Ai vazut cat de usor?