Cafea cu ulei de cocos – 3 retete delicioase
Cafeaua este o bautura pe care o consumam zilnic. Se obtine din boabele prajite si macinate ale arborelui de cafea. De obicei se bea calda, iasa vara este populara rece.
Istoria cafelei
Cafeaua, una dintre cele mai populare bauturi din lume, provine din Etiopia. Boabele de cafea sunt folosite aici de mii de ani. Se fierbeau si se serveau cu unt si sare. Un lucru interesant este ca arborele de cafea nu a fost cultivat, ci a aparut in mod natural.
Se spune ca in secolele XIII – XVI, boabele de cafea au fost aduse de negustori arabi in Yemen. Se pare ca aici s-au prajit si macinat pentru prima data boabele de cafea si s-au utilizat pentru prepararea acestei bauturi miraculoase. In Arabia se gasesc si acum cele mai gustoase si scumpe sotimente de cafea.
Descoperirea cafelei este asociate cu legende interesante. Una dintre ele vorbeste despre seicul Shadhilim care calatorea in Africa si a intalnit o turma de capre ce pareau agitate. El a testat planta pe care o consumau animalele si a descoperit ca, intr-adevar, avea efect stimulent.
O poveste asemanatoare vorbeste depre pastorul etiopian Kaldi.
Cafeaua a castigat rapid popularitate si la sfarsitul secolului al XV-lea intr-unul din porturile arabe – Al-Mucha, un mare centru comercial. Consumul de cafea s-a raspandit in tot Orientul Mijlociu.
In Europa, cafeaua a aparut in secolul al XVII-lea. Se gasea in orase portuare, precum Amsterdam si Londra.
Initial, cafeaua a starnit controverse considerabile pe continentul european. Era considerata bautura Satanei si se sublinia faptul ca provine din tarile arabe. Cu timpul, aceste cobtroverse au disparut, iar cafeaua a devenit din ce in ce mai populara.
tot timpul acesta, monopulul asupra cafelei a fost detinut de arabi, pana in secolul al XVII-lea, cand au fost furate cateva boabe si duse pe o plantatie din America de Sud.
Cafeaua a devenit foarte importanta in centrele comerciale. In tarile sarace, cultivarea ei a fost o sansa pentru populatie de a-si imbunatati situatia financiara.
In zilele noastre cafeaua, dupa ulei, este cel mai bine vandut produs. Este una dintre cele mai cunoscute si populare bauturi din lume, iar multi dintre noi nu isi pot imagina viata fara o ceasca de cafea dimineata.
Si tu bei cafea? Ce fel de cafea iti place cel mai mult? Noi iti propunem 3 retete de cafea care stimuleaza energia si te ajuta sa te trezesti chiar si dupa o noapte lunga, activa si fara somn.
Intai hai sa vorbim putin despre uleiul de cocos si modul in care actioneaza acesta asupra corpului uman.
Uleiul de cocos – ce este?
Uleiul de cocos este un ulei vegetal. Se obtine prin presarea pulpei nucii de cocos. Uleiul de cocos contine acizi grasi nesaturati, incluzand acidul lauric, in cantitate mare. De asemenea, contine acid palmitic, caprilic si stearic. Este bogat in acizi grasi esentiali Omega-6 si Omega-9. Uleiul de cocos are structura moleculara si se absoarbe usor prin piele. In plus, este bogat in vitamine si minerale, inclusiv vitamina E si antioxidanti.
Ulei de cocos + cafea = un duet perfect?
Cui nu-i place sa experimenteze in bucatarie si sa incerce lucruri noi? Ce zici de o combinatie de cafea si ulei de cocos? Incearca aceste retete delicioase de cafea cu ulei de cocos propuse de noi.
Baza de cafea cu ulei de cocos si scortisoara
Ingrediente:
– 1 lingurita de scortisoara macinata
– ¾ cana de ulei de cocos
– 1 lingura de miere
– 1 lingurita de cacao. O puteti inlocui cu pudra de roscove.
Ingredientele se amesteca pana se obtine o masa omogena. Se prapara cafeaua si se adauga 2-3 lingurite din amestecul preparat.
Scortisoara accelereaza metabolizarea grasimilor, mierea este un indulcitor natural, care intareste imunitatea, iar uleiul de cocos contine acizi grasi esentiali.
Latte cu ulei de cocos
Ingrediente:
– o ceasca de cafea proaspat preparata
– o lingura de ulei de cocos
– ¼ lingurita de vanilie
– un varf de cutit de scortisoara sau nucsoara
Cafeaua proaspat preparata se adauga in bleneder, inpreuna cu uleiul de cocos si vanilia. Se amesteca la viteza mare timp de aproximativ 20 de secunde. Se toarna intr-un pahar si se adauga scortisoara sau nucsoara.
Daca nu aveti timp sa preparati cafeaua la bleneder, puteti amesteca toate ingredientele cu o lingurita. Nu va fi la fel de buna ca cea preparata la blender, dar va fi gustoasa.
Arabica cu unt si ulei de cocos
Ingrediente:
– 1 ceasca de cafea arabica proaspat preparata
– 1 lingura de unt de cocos
– 15 g de ulei de cocos
Se prepara o cafea din boabe proaspat macinate. Se adauga untul si uleiul de cocos. Amestecul obtinut se adauga intr-un blender si se mixeaza pana se obtine o pasta omogena. Se toarna intr-un pahar.
Untul de cocos se poate prepara acasa. Cum? Rapid si usor. Si cu un singur ingredient – fulgi de nuca de cocos. Fulgii se adauga intr-un blender si se amesteca la viteza mare. Initial vom obtine o pasta „uscata”, insa pe masura ce amestecam, untul va deveni moale si cremos.
Untul de cocos nu trebuie tinut neaparat la rece. Daca il adaugati la figider, acesta va capata o forma solida. Pentru a-l aduce la forma initiala, usor lichida, trebuie tinut cateva minute intr-un bol cu apa calda.
Ce reteta de cafea iti place cel mai mult?