De cele mai multe ori te trezesti balonat si simti nevoia constanta sa rontai ceva? Cel mai probabil te confrunti cu probleme ale tranzitului intestinal! Stresul cotidian, sedentarismul, dar mai ales mancarea nesanatoasa, sunt principalii inamici ai sanatatii florei digestive si intestinale.
Daca nu vrei sa iei pastile si preferi calea naturala, o buna modalitate de a-ti imbunatati digestia si tranzitul intestinal este prin intermediul semintelor de in. Spre exemplu, egiptenii le foloseau atunci cand coceau paine, iar Hipocrate, parintele medicinei, le-a mentionat de nenumarate ori pentru proprietatile terapeutice.
Astazi, odata cu numeroase cercetari stiintifice, avem capacitatea sa intelegem mult mai bine motivele pentru care semintele de in sunt atat de benefice organismului, cu atat mai mult in ceea ce priveste digestia si tranzitul intestinal.
Scurta istorie a semintelor de in
Semintele de in au o istorie impresionanta, fiind printre primele plante cultivate de civilizatii. In Egiptul Antic, spre exemplu, inul era folosit atat pentru alimentatie, cat si pentru productia de panza. Mumii ale faraonilor erau infasurate in panza de in, iar semintele erau consumate pentru beneficiile lor nutritionale si medicale.
In Europa Medievala, inul a fost o planta cultivata pe scara larga, in special pentru productia de panza si sfoara. Semintele de in erau, de asemenea, o sursa importanta de ulei. Ulterior, in secolele XX si XXI, odata cu cresterea interesului pentru alimentatia sanatoasa si naturala, semintele de in au cunoscut o renastere ca superaliment. Cercetarile au evidentiat multiplele beneficii ale acestora pentru sanatatea inimii, digestie si alte aspecte ale sanatatii umane.
In prezent, semintele de in sunt incluse in tot mai multe diete, iar din acest motiv au inceput sa fie cultivate pe scara larga in Canada, Rusia si alte tari.
Nutrientii semintelor de in
Orice cantitate de seminte de in este bogata in:
- Fibre – cel mai bine cunoscut nutrient pentru imbunatatirea tranzitului intestinal. Semintele de in sunt o sursa bogata de fibre solubile si insolubile, care absorb apa in intestin, se extind si formeaza un gel, care faciliteaza eliminarea scaunelor;
- Lignani – acestia sunt compusi polifenolici, cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care contribuie la protejarea mucoasei intestinale si la mentinerea sanatatii acesteia;
- Acizi grasi omega-3 – acidul alfa-linolenic (ALA) este un tip de acid gras omega-3 gasit in semintele de in. Acesti acizi grasi reduc inflamatia in intestine, facilitand astfel digestia.
Semintele de in si digestia
Digestia si sanatatea intestinala sunt strans legate de echilibrul si diversitatea microorganismelor care traiesc in tractul gastrointestinal. Probioticele sunt bacterii vii care, atunci cand sunt consumate in cantitati potrivite, ajuta la digestie, protejeaza impotriva patogenilor periculosi si produc unele vitamine B si acizi grasi cu lant scurt.
Pe de alta parte, prebioticele sunt fibre si carbohidrati complecsi, care servesc ca hrana pentru probiotice. In procesul de fermentare a acestor prebiotice, bacteriile intestinale produc acizi grasi cu lant scurt, cu rolul de a reduce inflamatia si sustine integritatea barierei intestinale.
O dieta bogata in fibre, cum ar fi cea furnizata de semintele de in, este asociata cu o mai buna sanatate generala. In plus, datorita continutului ridicat de fibre, semintele de in previn constipatia. In egala masura, aceste seminte sunt de ajutor si in reducerea gazelor si balonarii, cauzate de acumularea toxinelor in intestin.
Cum introduci semintele de in in dieta zilnica?
Ai mai multe variante de a o face. Prima este in smoothie-uri – adauga o lingura de seminte de in in blender, impreuna cu fructe si legume. O alta varianta este in iaurt. De asemenea, semintele de in pot fi adaugate si in retete de paine si produse de patiserie, muffins etc.
Sursa foto: Freepik