Retete, Noutati

Ce este glutenul si de ce este rau pentru anumite persoane?

Ce este glutenul si de ce este rau pentru anumite persoane?

Glutenul este o tema controversata in prezent. Majoritatea specialistilor afirma ca este sigur pentru toata lumea, cu exceptia celor ce sufera de boala celiaca, pe cand unele surse considera ca acesta ar trebui eliminat din dieta noastra.

Ce este glutenul?

Glutenul este o familie de proteine care se gaseste in cereale precum graul, secara, spelta si orzul.

Dintre boabele care contin gluten, graul este de departe cel mai des consumat.

Cele doua proteine principale din gluten sunt glutenina si gliadina. Gliadina este responsabila pentru majoritatea efectelor negative asupra sanatatii.

Atunci cand faina este amestecata cu apa, proteinele de gluten formeaza o substanta lipicioasa care are o consistenta asemanatoare lipiciului.

Aceasta proprietate asemanatoare lipiciului face ca aluatul sa fie elastic si ofera painii capacitatea de a se umfla atunci cand este coapta. De asemenea, ofera o textura puhava, placuta.

Problemele cu gluten

Majoritatea oamenilor tolereaza glutenul bine. Cu toate acestea, acesta poate cauza probleme persoanelor cu anumite afectiuni de sanatate. Aici includem boala celiaca, sensibilitatea la gluten, alergia la grau si alte boli asemanatoare.

Boala celiaca

Boala celiaca este cea mai severa forma de intoleranta la gluten. Aceasta afecteaza aproximativ 0,7-1% din populatie.

Este o tulburare autoimuna si ceea ce inseamna ca organismul trateaza glutenul ca un invadator strain.Sistemul imunitar ataca glutenul, precum si mucoasa intestinului. Acest lucru dauneaza peretelui intestinal si poate provoca deficiente de nutrienti, anemie, probleme digestive severe si creste sensibilitatea organismul la alte boli.

Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt disconfortul digestiv, afectarea tesuturilor in intestinul subtire, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap, oboseala, eruptii cutanate, depresie, scadere in greutate si fecale urat mirositoare.

Cu toate acestea, unele persoane cu boala celiaca nu au simptome digestive, dar pot avea si alte simptome precum oboseala sau anemia. Din acest motiv, boala celiaca poate fi foarte dificil de diagnosticat. De fapt, pana la 80% dintre persoanele cu boala celiaca nu stiu ca o au.

Sensibilitate non-celiaca la gluten

Exista multe persoane care nu testeaza pozitiv pentru boala celiaca, dar totusi reactioneaza negativ la gluten. Aceasta afectiune se numeste sensibilitate non-celiaca la gluten. in prezent, nu se stie cati oameni au aceasta afectiune, dar se estimeaza ca se situeaza in intervalul 0,5-13%.

Printre simptomele sensibilitatii la gluten se numara diaree, dureri de stomac, oboseala, balonare si depresie.

Nu exista o definitie clara a sensibilitatii la gluten non-celiace, dar diagnosticul se face atunci cand un pacient reactioneaza negativ la gluten, dar bolile celiace si alergiile au fost excluse.

Cu toate acestea, unii experti considera ca aceasta nu este o stare reala. Ei cred ca efectele adverse sunt imaginare sau cauzate de alte substante decat glutenul.

Un studiu a analizat aproape 400 de persoane cu intoleranta la gluten autodiagnosticat si a investigat daca s-a imbunatatit pe o dieta fara gluten. Rezultatele au aratat ca doar 26 de persoane aveau boala celiaca, in timp ce 2 aveau alergie la grau. Doar 27 din restul de 364 de persoane au fost diagnosticate ca fiind sensibile la gluten. Asta inseamna ca dintre cei 400 de oameni care au considerat ca sunt intoleranti la gluten, doar 55 de persoane (14,5%) au avut o problema cu glutenul. Prin urmare, multe persoane care cred ca sunt intolerante la gluten au de fapt alte cauze ale simptomelor lor.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul de colon iritabil (IBS) este o afectiune digestiva comuna care provoaca simptome precum dureri abdominale, crampe, balonare, gaze si diaree. Este o afectiune cronica, dar multe persoane sunt capabile sa-si gestioneze simptomele cu dieta, modificarile stilului de viata si gestionarea stresului Interesant, studiile au aratat ca unele persoane cu IBS pot beneficia de o dieta fara gluten.

Alergie la grau

Pentru aproximativ 1% din populatie, o alergie la grau poate cauza probleme digestive dupa consumul de gluten. Mai mult, studiile au aratat ca o dieta fara gluten poate fi benefica si pentru unele persoane cu schizofrenie, autism si o boala numita ataxie de gluten.

Simptomele intolerantei la gluten

Disconfortul digestiv este cel mai frecvent indiciu de intoleranta la gluten. De asemenea, puteti avea anemie sau probleme pentru a castiga in greutate.

Principalele simptome sunt:

1. Diaree si constipatie

Cei care raporteaza intoleranta la gluten spun ca cazuri regulate de diaree si constipatie sunt un simptom comun.

Ocazional, a avea astfel de probleme digestive este normal, dar experimentarea acestora in majoritatea zilelor poate indica o afectiune de baza.

Persoanele cu boala celiaca pot avea, de asemenea, diaree si constipatie. Pot avea, de asemenea, fecale care miros deosebit de neplacut, deoarece starea provoaca o absorbtie slaba de nutrienti.

2. Balonare

Un alt simptom foarte frecvent pe care oamenii il raporteaza in cazuri de intoleranta la gluten este balonarea. Aceasta se refera la senzatia de stomac plin care este incomoda si de durata. De asemenea, este comun sa simtiti o acumulare de gaze.

Supraalimentarea este cel mai frecvent motiv de balonare, dar se poate intampla din mai multe motive diferite. La persoanele cu intoleranta la gluten, senzatia de balonare poate aparea foarte regulat si nu este neaparat legata de cantitatea de mancare pe care o mananca.

3. Dureri abdominale

in mod similar, mai multe cauze diferite pot duce la dureri abdominale. Dar, din nou, cei care raporteaza intoleranta la gluten observa adesea ca sufera dureri abdominale frecvent si fara un alt motiv evident.

4. Oboseala

Oboseala este un alt simptom pe care oamenii il pot gasi greu de identificat, deoarece poate avea o multime de cauze diferite, multe dintre ele nefiind legate de vreo afectiune medicala.

Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea sentimente persistente de oboseala care afecteaza functionarea zilnica.

5. Greata

Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea, de asemenea, greata, in special dupa consumarea unei mese care contine gluten. Greata poate avea multe cauze, dar daca apare adesea dupa consumul de gluten poate fi un semn de intoleranta la gluten.

6. Dureri de cap

Experienta durerilor de cap obisnuite este un alt simptom care poate aparea la persoanele cu intoleranta la gluten.

7. Alte simptome

Persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta mai multe dintre aceste simptome in mod regulat.

Este posibil sa apara si alte simptome cu intoleranta la gluten, desi sunt mai putin frecvente.

Acestea pot include:

  • dureri articulare si musculare
  • depresie sau anxietate
  • confuzie
  • dureri abdominale severe
  • anemie

Cum se diagnostica boala celiaca

Pentru a va da seama de ce va cauzeaza disconfortul, rugati-va medicul sa verifice mai intai boala celiaca.

Exista doua modalitati principale de a afla daca aveti boala celiaca:

Analize de sange: Exista mai multe analize de sange care detecteaza anticorpii. Cel mai frecvent se numeste testul ttG-IgA. Daca acest lucru este pozitiv, de obicei se recomanda o biopsie a tesutului pentru a confirma rezultatele.

Biopsie din intestinul subtire: Un profesionist in domeniul sanatatii preleveaza o proba de tesut subtire din intestinul subtire, care este analizat pentru deteriorare.

Daca credeti ca puteti avea boala celiaca, trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca o dieta fara gluten. Acest lucru faciliteaza obtinerea unui diagnostic corect.

Daca nu aveti boala celiaca, cel mai bun mod de a afla daca sunteti sensibil la gluten este sa urmati o dieta stricta fara gluten timp de cateva saptamani pentru a vedea daca simptomele se imbunatatesc.

Apoi, va trebui sa introduceti glutenul in alimentatia ta si sa vezi daca simptomele tale revin. Daca simptomele dvs. nu se imbunatatesc la o dieta fara gluten si nu se agraveaza atunci cand reintroduceti glutenul, atunci vinovatul este probabil altceva decat gluten.

Alimente bogate in gluten

Cele mai frecvente surse de gluten in dieta sunt:

  • Grau
  • Spelta
  • Secara
  • Orz
  • Paine
  • Paste
  • Cereale
  • Bere
  • torturi, prajituri si produse de patiserie

Se adauga grau la tot felul de alimente procesate. Daca doriti sa evitati glutenul, atunci mai bine incepeti sa cititi etichete alimentare.

Dieta fara gluten

Urmarea unei diete fara gluten poate fi dificila la inceput.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa incepeti sa cititi etichetele pe tot ceea ce mancati. in curand vei realiza ca glutenul, in special graul, se adauga unui numar surprinzator de alimente.

De asemenea, ar trebui sa mancati in principal alimente sanatoase, intrucat majoritatea alimentelor integrale sunt in mod natural fara gluten. Evitati alimentele procesate, cerealele si boabele care contin gluten.

Cereale fara gluten

Exista cateva cereale si seminte care sunt in mod natural fara gluten si disponibile pentru a fi achizitionate online. Acestea includ:

Cu toate acestea, in timp ce ovazul este in mod natural fara gluten, acest, si nu numai, poate fi contaminat de acesta. Prin urmare, este cel mai sigur sa consumi ovaz numai cu o eticheta fara gluten.

Alimente fara gluten

Exista o multime de alimente sanatoase, care sunt in mod natural fara gluten, inclusiv:

  • Carne
  • Peste si fructe de mare
  • Oua
  • Lactate
  • Fructe
  • Legume
  • Leguminoasele
  • Nuci si seminte
  • tuberculi
  • Grasimile, cum ar fi uleiurile si untul

De regula, este mai bine sa alegeti alimente care sa fie in mod natural fara gluten, decat produse prelucrate fara gluten. Acestea tind sa fie saracacioase in nutrienti si sa aiba mult zahar sau cereale rafinate.

Majoritatea bauturilor sunt, de asemenea, fara gluten, cu exceptia berii (cu exceptia cazului in care se spune ca este fara gluten).

Diferite carti de retete fara gluten sunt disponibile pentru a fi achizitionate online. Multe alimente fara gluten sunt disponibile si online, inclusiv paine si gustari.

 

Cine ar trebui sa evite glutenul?

Pentru marea majoritate a oamenilor, evitarea glutenului nu este necesara. Cu toate acestea, pentru persoanele cu anumite conditii de sanatate, eliminarea glutenului din dieta poate face o diferenta uriasa.

Mai mult, dieta este de obicei inofensiva de incercat. Nu exista nutrienti in boabele de gluten pe care nu le puteti obtine din alte alimente.

Doar asigurati-va ca alegeti alimente sanatoase. O eticheta fara gluten nu inseamna automat ca un aliment este sanatos.

Mancarea fast food fara gluten este tot fast food.

Riscurile la care se supun cei care evita glutenul fara a fi necesar

Urmarea unei diete fara gluten in absenta bolii celiace poate fi in detrimentul sanatatii.

Deficiente nutritive: Evitarea alimentelor care contin gluten poate duce la deficiente in nutrienti esentiali, inclusiv fier, calciu, fibre, folat, tiamina, riboflavina si niacina.

Cerealele integrale, cum ar fi painea integrala de grau, contin nutrienti importanti. in plus, multe produse care contin gluten, precum orezul si cerealele pentru micul dejun, sunt, de asemenea, fortificate cu vitamine.

Fibre: Multe produse fara gluten au un continut scazut de fibre. Evitarea cerealelor integrale poate duce la lipsa fibrelor. Acest lucru poate fi compensat din linte, fasole si asa mai departe, dar dieta va avea nevoie de o planificare atenta.

Un studiu publicat in revista the BMJ in 2017 a concluzionat ca o persoana care urmeaza o dieta fara gluten fara a avea boala celiaca are un risc mai mare de boli cardiovasculare pe termen lung. Acest lucru este din cauza faptului ca se lipsesc de beneficiile pentru sanatatea inimii oferite de cerealele integrale.

in plus, multe produse prelucrate fara gluten pot fi mai bogate in grasimi, zahar si calorii si mai mici in fibre decat echivalentele lor cu gluten. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate.

Gaynor Bussell, dietetician si purtator de cuvant al Asociatiei pentru Nutritie a Regatului Unit ca: „Glutenul este rau pentru sanatate doar daca sunteti celiaci.”

Lisa Cimperman, dietetician clinic la Centrul Medical din Spitale Universitare din Cleveland, OHIO, si purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica, a declarat pentru MNt:

„Glutenul nu este esential si nu dauneaza sanatatii sau calitatii dietei.”

Cimperman avertizeaza impotriva presupunerii ca „fara gluten” este sanatos: „Realitatea este ca mancarea sau deserturile fara gluten, cu siguranta, nu sunt mai sanatoase decat omologii lor care contin gluten”, spune ea.

Bussell considera ca multe persoane care urmeaza dieta „au fost dublate de celebritati si mass-media populare, dar slab informate”.

Ceea ce pare sigur este ca persoanele care opteaza pentru o dieta fara gluten trebuie sa planifice cu atentie pentru a evita deficientele nutritionale.

Pe BioSano.ro gasiti o gama variata de produse fara gluten aici: https://www.biosano.ro/produse-alimentare/produse-fara-gluten

 Sursa: medicalnewstoday.com