Stil de viata sanatos

Ce este hiperlipidemia și de ce ar fi bine sa acorzi (mai multa) atentie alimentatiei zilnice?

In ultimii ani, bolile cardiovasculare au ajuns sa fie un semnal de alarma pentru medicii din intreaga lume. Bolile inimii reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate, fiind cauzate (sau accentuate) de hiperlipidemie, o afectiune caracterizata prin niveluri foarte ridicate ale lipidelor (grasimilor) in sange. 

Consumul crescut de alimente procesate, grasimi saturate si zaharuri simple a fost direct asociat cu cresterea nivelurilor de colesterol „rau” (LDL) si a trigliceridelor. Ca sa evitam aceste probleme, medicii recomanda sa ne informam mai mult asupra alimentelor ce trebuie evitate si sa le identificam pe cele care imbunatatesc profilul lipidic, in special cele bogate in fibre solubile si acizi grasi omega-3.

Ce inseamna hiperlipidemie?

Hiperlipidemia este o afectiune medicala caracterizata prin niveluri anormal de ridicate ale lipidelor (grasimilor) in sange – colesterol si trigliceride. Desi sunt esentiale in functionarea normala a organismului, in cantitati excesive acestea pot deveni daunatoare. 

Hiperlipidemia reprezinta un factor de risc major in dezvoltarea multor boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, deoarece acumularea excesiva de lipide poate duce la formarea placilor de aterom in interiorul arterelor, ingustandu-le si impiedicand fluxul sanguin normal.

De asemenea, hiperlipidemia poate fi primara sau secundara. Hiperlipidemia primara are o componenta genetica si poate fi transmisa in familie, in timp ce hiperlipidemia secundara reprezinta rezultatul unui stil de viata nesanatos sau al altor afectiuni medicale (obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool sau anumite medicamente).

Care sunt simptomele?

In majoritatea cazurilor, hiperlipidemia nu prezinta simptome pana cand nu apar complicatiile (cum ar fi bolile cardiovasculare). Diagnosticul hiperlipidemiei se face prin analize de sange care masoara nivelurile de colesterol total, LDL (colesterol „rau„), HDL (colesterol „bun„) si trigliceride. Se recomanda a fi efectuate la fiecare 4-6 ani sau mai frecvent daca exista factori de risc pentru boli cardiovasculare.

De ce ar fi bine sa avem mai multa grija la alimentatie?

O dieta echilibrata contribuie la reducerea nivelurilor de colesterol si trigliceride, diminuand astfel riscul de boli cardiovasculare. Schimbarile din dieta sunt in prima linie de interventie in managementul hiperlipidemiei, apoi urmeaza tratamentele medicamentoase.

Pentru ca grasimile saturate si trans sunt raspunzatoare pentru cresterea nivelurilor de colesterol „rau„, ar fi bine sa evitam/limitam alimentele procesate, produsele de patiserie, untul, branzeturile grase si carnea rosie. 

In locul acestora am putea consuma peste gras (somon, macrou, sardine), nuci, semintele (in special seminte de in si chia) si uleiuri vegetale (de masline, de canola), alimente bogate in grasimi sanatoase mononesaturate si acizi grasi omega-3.

Nu uita de fibre! Fibrele solubile, in special, au capacitatea de a lega colesterolul in tractul digestiv si de a-l elimina din organism inainte ca acesta sa fie absorbit. Acest proces ajuta la scaderea nivelului de colesterol total si LDL. Alimentele bogate in fibre solubile includ ovazul, leguminoasele, merele, perele, nucile si semintele.

Medicii sunt de parere ca trebuie redus consumul de bauturi zaharoase, dulciuri si produse de panificatie fabricate din faina alba. Portiile moderate si evitarea meselor bogate te pot ajuta sa previi acumularea de kilograme, un alt factor de risc pentru niveluri anormale de lipide in sange.

Alte schimbari ale stilului de viata

Pe langa dieta, medicii indica importanta activitatii fizice rutiniere, renuntarea la fumat si alcool si mentinerea unei greutati optime. Exercitiile fizice regulate vor imbunatati nivelurile de HDL (colesterolul „bun„) si reduce trigliceridele, in timp ce evitarea fumatului va diminua riscul de complicatii cardiovasculare.

Medicatia

Pentru unele persoane, schimbarea stilului de viata nu este suficienta pentru a controla hiperlipidemia; in cazul lor este necesara interventia medicamentoasa cu statine (cel mai comun tip de medicamente prescrise pentru reducerea colesterolului LDL si prevenirea afectiunilor cardiovasculare).