Retete

Ce este kombucha si la ce ne ajuta?

Kombucha este o cultura de bacterii si drojdie care se adauga ceaiului negru sau verde pentru a rezulta ceaiul Kombucha. Bautura este usor acidulata si indulcita si este cunoscuta pentru beneficiile pe care le-ar avea asupra sanatatii.

De ce este Kombucha benefic pentru sanatate?

  • Este un detoxifiant natural;
  • Remediu pentru constipatie si colite;
  • Poate fi un energizant natural eficient;
  • Reduce senzatia de stres, anxietate si agitatie;
  • O cura din acest ceai poate reduce simptomele reumatismului si gutei;
  • Are proprietati hepatoprotectoare;
  • Contribuie la prevenirea si combaterea aterosclerozei si hipertensiunii;
  • Adjuvant in tratarea calculozei renale si biliare;
  • Protejeaza sistemul digestiv;
  • Reduce durerile de cap pe fond nervos aparute.

Desi pare o descoperire relativ recenta, aparent ciuperca din ceaiul Kombucha fost prima data folosita in China, in jurul anului 220 I.Hr.. Legenda spune ca numele de Kombucha se datoreaza imparatului Inkyo caruia i-au fost tratate problemele digestive de catre doctorul Kombu, folosind aceasta ciuperca. Uimit de cat de eficienta a fost pentru problemele lui, imparatul a decis sa numeasca ciuperca dupa doctorul care a folosit-o sa-l vindece. Astfel din ciuperca „Divina Che”, asa cum era denumita pe acea vreme, s-a transformat in ciupera Kombucha, asa cum o cunoastem si astazi.

intre timp, bautura a devenit din ce in ce mai cunoscuta calatorind din China, in Rusia apoi in alte parti ale Europei de Est si Germania.

Cum se obtine Kombucha?

Ai nevoie de apa, de ceai negru, zahar, culturi de Kombucha, recipiente din sticla, o bucata de tifon si multa, multa rabdare, deoarece procesul de fermentatie poate dura si pana la 12 zile. La reteta se mai pot adauga si alte fructe, condimente sau arome.

  • Lasati la infuzat timp de 30 de minute 3 pliculete (2 lingurite) de ceai negru. Dupa ce l-ati strecurat, adaugati 100g zahar.
  • Dupa ce ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati-l intr-un recipient de sticla cu gura larga.
  • Acum este momentul sa adaugam un strat gelatinos de Kombucha si cateva drojdii dintr-o cultura veche (ce ramane pe fundul vasului). La final, acoperim gura recipientului cu tifon pentru a proteja compozitia de diferite insecte, cum ar fi cele de fructe.
  • Este important sa nu va lasati pacaliti de ceaiul care va incepe sa fermenteze foarte repede. Procesul de fermentatie trebuie sa dureze intre 8-12 zile, mai apoi se poate filtra.
  • Dupa ce au trecut cele 12 zile de fermentat, filtrati bautura prin tifon, depozitati sticlutele cu kombucha la rece si consumati-le in maxim 15 zile.

Pentru cei care considera reteta ca fiind mult prea alambicata, exista optiunea deja preparata si imbuteliata, gata de servire. Daca esti curios sa incerci ceaiul kombucha, te poti aventura in camara noastra, de unde poti alege kombucha cu aroma de zmeura, aronia, lavanda, soc, trandafiri si multe altele.

Este foarte important sa mentionam faptul ca Kombucha este o bautura alimentara, insa are cateva contraindicatii. Desi poate fi consumata de toata familia, kombucha nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. De asemenea, exista dovezi stiintifice conform carora consumul excesiv de kombucha poate duce la dureri de stomac, greata, chiar si ameteala.

Unde gasesc Kombucha?

Nimic mai simplu! Ai o gama variata de sortimente in magazinul nostru, si le gasesti aici

 

 

Surse:

en.wikipedia.org

blog.drgreen.ro

sodelicious.ro