Retete

Ce inseamna BIO si care este diferenta intre BIO, ECO sau ORGANIC?

Ce înseamna BIO si care este diferenta între BIO, ECO sau ORGANIC?

 

BIO, ECO sau organic sunt cuvinte sinonime, ele desemnând acelasi lucru, dar fiind folosite în regiuni diferite. Cuvântul „organic” este folosit cu precadere în Statele Unite, Canada si Anglia, denumirea de BIO sau ECO se foloseste în spatiul franco-german. În România, asa cum ne informeaza si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (madr.ro) termenul corect este de „agricultura ecologica” (AE).

Pentru ca o agricultura sa poata fi încadrata drept „ecologica”, aceeasi autoritate precizeaza si conditiile pentru obtinerea acestei denumiri:

„În perioada de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor etc.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza, pentru prepararea alimentelor ecologice.”

 

Cum recunosti un produs BIO? Care este sigla pentru produsele BIO?

Cea mai cunoscuta sigla pentru produsele BIO este cel sub forma unui dreptunghi verde, în care apare o imagine stilizata a unei frunze, conturata de 12 stelute. Aceasta este sigla BIO folosita de statele Uniunii Europene, este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate si este însotita de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole, codul organismului de inspectie si certificare, precum si mentiunea „Agricultura UE” (UE Agriculture) sau „Agricultura din afara UE” (Non-EU Agriculture).

 

Sigla BIO specifica României este de forma unul cerc, în interiorul caruia sunt literele „AE” (Agricultura ecologica). Aceasta sigla certifica faptul ca „cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute în conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica” (sursa: madr.ro).

 

 

Putem întâlni si alte tipuri de sigle BIO, în functie de tara de provenienta, cum sunt, de exemplu, urmatoarele:

 

 

Pentru agricultura BIO din Germania 

 

 

Pentru agricultura BIO din Franta

 

Cine poate folosi sigla BIO?

Producatorii trebuie sa parcurga un proces stric pentru a putea obtine dreptul de folosire a eticheta BIO. Acestia trebuie sa respecte regulile stabilite de legislatia comunitara si nationala, trebuie sa îsi supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organismele competente, si trebuie sa parcurga o perioada de conversie de minimum doi ani.

Mai multe informatii referitoare la înregistrarea operatorilor în agricultura ecologica pot fi gasite pe website-ul Ministerului Agriculturii, aici. 

 

De ce BIO?

Atunci când alegem un produs BIO, avem certitudinea ca este un aliment curat, necontaminat cu pesticide, fertilizatori sau organisme modificate genetic (OMG). Aceste produse sunt crescute natural, fara îngrasamânt chimic, iar animalele de la care provine materia prima (unde este cazul) sunt crescute natural, cu acces la aer liber, si nu sunt hranite cu antibiotice sau hormoni. În plus, agriculturile organice ajuta la reducerea poluarii, maresc fertilitatea pamântului si ajuta la conservarea apelor.

 

Diferenta dintre BIO si natural

Spre deosebire de produsele BIO, eticheta „Natural” sau „100% Natural” nu este reglementata în legislatie si nu garanteaza integritatea produselor întrucât nu exista autoritati care sa le certifice. Prin urmare, nu se poate sti cu siguranta daca s-au folosit pesticide sau îngrasaminte chimice în cultivarea lor, ori cât de sigur este procesul de productie.  Desigur, exista si fermieri care cultiva produse sanatoase, dar nu vor sa obtina certificarea BIO întrucât este un proces lung, costisitor si anevoios.

 

De ce sunt mai scumpe produsele BIO?

Produsele BIO sunt mai scumpe decât cele conventionale întrucât nu se folosesc pesticide pentru a le apara de daunatori, hormoni pentru crestere rapida, ori conservanti pentru pastrarea lor timp îndelungat. Prin urmare, agricultura ecologica necesita mai mult timp pentru producerea alimentelor si mai multe resurse, productia de produse BIO fiind mult limitata fata de cea ne-ecologica si cu un grad mai mare de perisabilitate.

 

Sigle conexe

Sigla DEMEtER

Acest logo semnaleaza produse din agricultura biodinamica. Cerintele impuse pentru a obtine aceasta sigla depasesc reglementarile 

impuse de guvern. Pe lânga faptul ca exclud folosirea îngrasamintelor sintetice si protejarea prin masuri chimice a plantelor fata de agenti externi sau folosirea de aditivi artificiali în procesul de productie, dar impun masuri speciale pentru a se asigura îmbunatatesc calitatea solului si a produselor alimentare. Astfel, consumatorii pot avea certitudinea ca produsul este de o înalta calitate ecologica si este verificat dupa cele mai stricte criterii.

  

Sigla BIOLAND

Bioland este o asociatie pentru agricultura ecologica din Germania, din care fac parte fermieri, gradinari, apicultori si viticultori. Scopul membrilor acestei asociatii este de a produce alimente sanatoase si de înalta calitate.

 

NON-GMO / NON-OMG

Acest logo se certifica faptul ca produsul nu contine GMO (Genetically Modified Organisms) sau OMG (Organisme Modificate Genetic). Acestea OMG-uri sunt organisme (plante, animale, microorganisme) a caror genetica a fost modificata în laborator, pentru a crea ceva ce nu se gaseste în mod normal în natura.

 

VEGAN

 Logo-ul acesta arata ca produsul nu este de origine animala si nu s-au folosit substante de origine animala în productia sau procesarea acestuia.

 

 

Sigla FaRa GLUtEN

Glutenul este o familie de proteine regasita în majoritatea cerealelor, si nu numai. Acesta ajuta la mentinerea integritatii produsului, actionând ca un adeziv, facând aluatul sa  fie elastic si sa se umfle. Anumite persoane nu pot procesa glutenul, corpul reactionând la acesta ca un invadator strain. Acest lucru duce la deteriorarea intestinului subtire si provoaca probleme în absorbtia nutrientilor, de aceea, aceste persoane nu pot consuma produse care contin gluten.

Puteti citi mai multe despre gluten si intoleranta la gluten aici.

 

 

Sigla FaRa LACtOZa

La fel ca în cazul glutenului, sunt persoane care sufera de intoleranta la lactoza, adica nu o pot digera si sufera de dureri abdominale, balonare, diaree, gaze si greata daca o consuma. Intoleranta la lactoza apare din cauza ca acestor persoane le lipseste o enzima din intestinul subtire, si anume lactaza, enzima care ar fi trebuit sa rupa lactoza în glucoza si galactoza.

Sigla RAW VEGAN

Aceasta sigla face referire la produse vegane care nu au fost procesate la temperaturi de peste 40-44 grade Celsius, produse RAW. Cei care aleg astfel de produse considera ca cele preparate la temperaturi mai înalte îti pierd nutrientii, pe când cele RAW pot oferi mai multe beneficii.

 

 

Pe www.biosano.ro gasesti o varietate de produse cu eticheta BIO, fara gluten  si vegane/vegetariene la preturi avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *