Ce trebuie sa stim despre uleiuri
Majoritatea persoanelor cunosc diferenta dintre uleiul rafinat si cel presat la rece. Dar stiti si în ce conditii trebuie pastrat? De asemenea, stiti care sunt cele mai bune uleiuri pentru prajit si care trebuie folosite doar reci? În acest articol veti gasi raspunsul la aceste întrebari, plus alte informatii folositoare despre ulei.
Cum alegi uleiul: rafinat sau presat la rece?
- Uleiul presat la rece – are o calitate superioara. Cu toate acestea, îsi poate pierde proprietatile la temperaturi ridicate. Rezistenta uleiului la temperaturi ridicate este conditionata de continutul de acid oleic. Cu cât uleiul contine mai mult acid oleic (40 – 45%), cu atât este mai rezistent la temperaturi mari
- Rafinat – are miros si gust neutru. Prin procesul de rafinare, uleiul pierde o multime de proprietati benefice. Cu toate acestea, uleiurile rafinate sunt mai ietine si rezista mai mult la temperaturile mari.
Cum se pastreaza uleiul?
toate uleiurile trebuie tinute departe de lumina, în special de cea a soarelui, deoarece îi distruge o parte din proprietati. Uleiurile presate la rece sunt si mai sensibile la lumina si ar trebui ambalate doar în sticle închise la culoare. De asemenea, si temperatura ridicata poate dauna calitatii uleiului. temperatura optima de pastrare a uleiului este de 7 grade Celsius. În ceea ce priveste uleiurile presate la rece, cel mai bine este sa cumparati cantitati mici, pentru a preveni râncezirea.
Cum utilizam uleiurile vegetale? Calde sau reci?
- Calde: uleiurile rafinate sunt cele mai potrivite pentru a fi folosite la gatit la o temperatura ridicata.
- Reci: uleiurile presate la rece ar trebui sa fie folosite în salate, fara a fi încalzite. Aceasta regula se aplica pentru toate uleiurile.