Yerba Mate

17 Articole

Setati descendent
pe pagina

17 Articole

Setati descendent
pe pagina

Ce este Yerba Mate?

Ceaiul yerba mate este obținut din frunzele uscate și tulpinile zdrobite ale yerba mate. Este utilizat pentru prepararea unei infuzii aromatice, popular în America de Sud, adică Argentina, Paraguay, Uruguay sau Brazilia. Datorită proprietăților sale stimulante și de curățare, Yerba mate câștigă, de asemenea, recunoaștere în Europa.

Yerba mate este un produs 100% natural, care, în funcție de specie, se caracterizează printr-o mare varietate, atât prin gust și aromă, cât și prin proprietăți. În oferta noastră veți găsi o selecție largă de Yerba mate clasic și aromat de la cei mai buni producători mondiali. Probabil atât începătorii, cât și cunoscătorii de gusturi experimentate vor găsi produse potrivite ideal nevoilor individuale și preferințelor gustului.

Yerba Mate – istorie si cultura

Primii oameni care au descoperit yerba mate au fost Guarani. Originari din Paraguay, la nord de Argentina şi la sud de Brazilia, ţinuturile în care locuiau aceştia erau bogate în yerba mate sălbatic. Guarani consumau yerba mate în fiecare zi ca tonic şi ca produs medicinal. O legendă spune că yerba mate este darul unui zeu binevoitor pentru un grup de călători obosiţi, ca răsplată pentru moralitatea lor.

Când misionarii iezuiţi au sosit în această regiune în secolul al XVI-lea, au organizat poporul Guarani în misiuni de-a lungul Rio Alto Parana. Aceste misiuni au devenit atât de bogate, datorită plantaţiilor de yerba mate, încât guvernele regionale au înlăturat iezuiţii şi au preluat producţia. Aceasta a fost o perioadă dificilă pentru poporul Guarani.

 

Yerba mate – beneficii pentru sănătate

Yerba mate conţine 25 mg de cofeină la 2 g de plantă uscată. Ca şi comparaţie, o ceaşcă medie de cafea are 135 mg de cofeină. O ceaşcă de ceai negru conţine 50 mg de cofeină, în timp de ceaiul verde are 30 mg.

Însă nu toată cofeina este la fel. Ceea ce numim „cofeină” este de fapt un grup de substanţe cunoscute de chimişti ca alcaloizi xantinici. Cofeina din cafea are efect imediat. Teofilina este cofeina din ceaiul verde. Acesta stimulează mintea. Theobromina este cofeina din ciocolată şi acţionează mai lent.

Yerba mate conţine un amestec al acestor trei alcaloizi xantinici. De asemenea, conţine minerale care susţin bună funcţionare a sistemului nervos şi vitamine din complexul B, care contribuie la relaxarea musculară. Datorită acestor substanţe, yerba mate produce o stimulare fizică şi mentală echilibrată şi de lungă durată.

 

Eliminarea kilogramelor în plus

Yerba mate se poate utiliza pentru e scăpa de excesul de greutate. În timp de nimic nu poate înlocui o dietă echilibrată, exerciţiile fizice regulate şi un stil de viaţă sănătos, yerba mate vă poate oferi cu siguranţă un impuls, deoarece:

- yerba mate stimulează metabolismul

- yerba mate reglează apetitul

- yerba mate ajută digestia

- yerba mate are efect termogenic. Acest lucru se referă la faptul că yerba mate ajută organismul să ardă calorii

- yerba mate conţine antioxidanţi, minerale, aminoacizi şi vitamine din grupul B, care susţin un stil de viaţă sănătos.

Acest ceai ajută organismul să utilizeze carbohidraţii într-un mod eficient, eliberând mai multă energie din alimentele consumate. Este de asemenea eficient pentru persoanele care fac sport, deoarece ajută muşchii să se vindece mai repede şi previne durerea.

Bogat în antioxidanţi

Acest ceai special conţine cu 90% mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi are o mulţime de proprietăţi care stimulează sistemul imunitar. Este important să consumaţi produse care stimulează sistemul imunitar, deoarece acest lucru va menţine starea de sănătate optimă şi vă fereşte de boli.

Yerba mate îmbunătăţeşte digestia

Yerba mate contribuie la eliminarea toxinelor din colon şi din întregul organism. În America de Sud, această plantă este folosită pentru proprietăţile sale vindecătoare şi de stimulare a metabolismului.

Îmbunătăţeşte puterea de concentrare

Prin creşterea puterii de concentrare, acest ceai va ajuta să fiţi mai productivi. Cu o cantitate moderată de cofeină, yerba mate stimulează mintea, îmbunătăţeşte memoria şi vă face mai vigilenţi.

Vitamine şi minerale din yerba mate

Fiecare ceaşcă de yerba mate conţine o cantitate substanţială de vitamine şi minerale care va ajuta să vă simţiţi sănătoşi şi puternici. Printre substanţele benefice conţinute de acest ceai se numără vitaminele A, C şi E, fierul, zincul şi calciul. Pe lângă acestea, yerba mate conţine 15 aminoacizi.

Inimă sănătoasă

Dacă sunteţi în căutarea unui mod natural de a vă asigura ca inima dumneavoastră rămâne sănătoasă, atunci trebuie să încercaţi yerba mate, cu proprietăţi recunoscute în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular. În plus, acesta plantă are capacitatea de a regla tensiunea arterială şi are proprietăţi antiinflamatorii.

 

Cum se prepară ceaiul yerba mate

Stilul tradițional

Prin prepararea ceaiului yerba mate în modul tradiţional rezultă o băutură puternică şi revigorantă. Ceaiul este şi mai bun dacă se serveşte împreună cu prietenii sau cu familia. Persoana care pregăteşte şi serveşte ceaiul se numeşte „cebador”. În mod tradiţional, cebadorul este sigură persoană care toarnă apa, lasă planta să să infuzeze şi se asigură de prospeţimea ceaiului.

Cum să fiţi un bun cebador:

- umpleţi un termos cu apă caldă (nu fierbinte!)

umpleţi un vas cu yerba mate în proporţie de 2/3

- trageţi planta către marginea vasului, pentru a crea un spaţiu gol în mijloc

- în spaţiul gol rezultat turnaţi apa rece

- introduceţi o bombilla în spaţiul gol rezultat

- turnaţi puţină apă fierbinte peste bombilla

- testaţi apa ca să nu fie nici prea rece şi nici prea fierbinte şi asiguraţi-vă că se scurge bine prin bombilla

- nu turnaţi prea multă apă. Suprafaţa plantei trebuie să rămână uscată

- treceţi vasul de la o persoană la alta, permiţându-i fiecărui participant să savureze băutura rezultată

- adăugaţi planta uscată în momentul în care ceaiul se limpezeşte

- turnaţi constant apă caldă

Yerba mate cocido

„Mate cocido” este termenul spaniol pentru yerba mate preparat ca orice alt ceai sau cafea. Se pot folosi plicuri de ceai, infuzoare, filtre, prese. Se utilizează aceleaşi proporţii ca pentru un ceai obişnuit. Iată câteva sfaturi pentru a obţine un ceai mate savuros:

- înmuiaţi întotdeauna plantă în apa rece mai întâi, pentru a-şi păstra aroma şi substanţele nutritive

- infuzaţi în apă la maxim 80 de grade Celsius. Niciodată în apă clocotită

- lăsaţi plantă la infuzat maxim 5 minute

Yerba Mate Gringo-Style

Acest stil de a bea yerba mate devine din ce în ce mai popular în America de Nord. Este o combinaţie între Mate Cocido şi stilul tradiţional.

- puneţi cantitatea dorită de yerba mate într-o cană mare

- adăugaţi puţină apă rece şi lăsaţi planta să se înmoaie

- puneţi o bombilla în cană

- umpleţi cană cu apă la temperatura de 60 de grade Celsius şi savuraţi băutura rezultată

- puteţi reumple cana de câteva ori. Dacă băutura devine slabă, mai adăugaţi yerba mate

 Yerba Mate Terere

Bucuraţi-vă de savoarea unui ceai yerba mate rece! Terere este o băutură răcoritoare ideală pentru zilele toride de vară.

- umpleţi un ceainic cu apă rece şi gheaţă

- adăugaţi sirop de agave, sirop de arţar sau zahăr brut din trestie

- adăugaţi sucul proaspăt stors de la un lime sau două

- umpleţi un pahar mic sau o ceaşcă cu yerba mate

- introduceţi o bombilla în yerba mate

- turnaţi peste bombilla câte puţin din amestecul din ceainic

- savuraţi delicioasa băutură răcoritoare obţinută!

 

Yerba Mate Espresso

Infuzaţi yerba mate cu ajutorul unui espressor. Este uşor şi delicios!

- curăţaţi bine portafiltrul espressorului pentru a îndepărta reziduurile lăsate de cafea

- adăugaţi 2 linguri de yerba mate în portafiltru şi procedaţi la fel ca la prepararea unui espresso

Sus
Contact