Chilli vegetarian cu miere de Manuka
Cu totii ne bucuram de o portie consistenta de chilli, însa aceasta reteta este într-adevar delicioasa deoarece este îmbogatita cu miere de manuka. Dulceata mierii ajuta la echilibrarea aromei picante ale ardeilor. Merita sa încerci aceasta reteta la urmatoarea masa împreuna cu familia!
Ingrediente:
– 1 pachet de brânza tofu
– 1 lingura de ulei vegetal (îti recomandam uleiul de cocos alimentar)
– 1 ceasca de ceapa tocata
– ¾ ceasca de ardei verde tocat
– 2 catei de usturoi pisati
– 2 linguri de chilli pulbere
– 1 lingurita de chimen macinat
– sare de Himalaya dupa gust
– ½ lingurita de oregano
– ½ lingurita de fulgi de ardei rosu
– 1 conserva de rosii cuburi
– 1 conserva de fasole rosie
– 1 conserva de sos de rosii
– ½ ceasca de miere de manuka
– 2 linguri de otet de mere sau de cidru
Mod de preparare:
tofu se da printr-o razatoare pentru brânza, dupa care se pune la congelator într-un recipient închis ermetic. Dezghetati tofu-ul si apoi presati-l printr-o sita, pentru a elimina excesul de apa.
Într-o oala se pune uleiul de cocos si se lasa la încins. Se adauga ceapa, ardeiul verde si usturoiul si se amesteca timp de 3 – 5 minute, pâna când legumele se înmoaie. Se adauga pulberea de chilli, chimenul, sarea, oregano si ardeiul rosu. Se adauga tofu-ul si se amesteca timp de aproximativ 1 minut. Se amesteca rosiile cubulete, fasolea rosie, sosul de rosii, mierea si otetul. Amestecul obtinut se fierbe la foc mic, fara capac, timp de 15 – 20 de minute, amestecând din când în când.
Pofta buna!
Mierea de Manuka ofera acestui preparat o valoare deosebita nu doar datorita aromei sale placute, exotice, ci si deoarece ea contine o multime de nutrienti. Aceasta are proprietati puternic antivirale, antibacteriene si antimicotice. Este sursa naturala de glucide care se elibereaza treptat în fluxul sanguin, fara a cauza cresteri bruste ale nivelului de zahar în sânge. În plus, mierea de manuka sustine sanatatea tractului gastro-intestinal si ajuta digestia, datorita continutului de enzime naturale.
Uleiul de cocos alimentar este ideal pentru gatit, deoarece nu devine toxic atunci când este supus unor temperaturi ridicate, cum se întâmpla în cazul majoritatii uleiurilor alimentare. În plus, acesta este foarte sanatos si contribuie la eliminarea colesterolului rau. Uleiul de cocos este solid la temperaturi de pâna la 25° C, iar la temperaturi mai mari se lichefiaza. Solidificarea si lichefierea repetata a uleiului de cocos nu îi afecteaza calitatea.
Acest preparat culinar este foarte hranitor si delicios în acelasi timp. Are un continut bogat în proteine (din tofu si fasole), fiind ideal pentru persoanele vegetariene sau vegane, dar si pentru cei care vor sa încerce un preparat vegetal deosebit.