Cistus Incanus este o planta mediteraneana. Proprietatile sale medicinale sunt cunoscute ce circa 2,5 mii de ani. Cu toate ca actiunea sa este cunoscuta de mult timp, aceasta planta a inceput sa fie utilizata de medicina relativ recent.
- Frunzele acestei plante sunt acoperite cu o rasina delicata care se numeste labdanum. Aceasta ii ofera un parfum delicat, asemenator cu cel al mierii.
- Cistus Incanus a fost descoperita de niste pastori de capre. Animalele au mancat aceasta planta cand au fost bolnave si s-au insanatosit. Pornind de la presupunerea ca animalele au folosit planta in mod instictiv, aceasta a inceput sa fie utilizata si de oameni.
- In trecut, labdanumul era utilizat pentru a ameliora o multime de afectiuni. Cistus Incanus ajuta la vindecara ranilor, calmarea tusei, reduce caderea parului, amelioreaza simptomele bolilor de piele. Medicii din Grecia Antica recomandau aceasta planta in caz de mancarimi, alergii, hemoroizi.
- Cistus Incanus are o multime de proprietati valoroase care se datoreaza, in mare parte, continutului de polifenoli, uleiuri esentiale si rasini. Polifenolii au proprietati antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, antihistaminice. Acestia fac parte din grupul de substante vegetale cu actiune antioxidanta (previne aparitia semnelor de imbatranire) si de sustinere a sistemIului imunitar. Au proprietati antibiotice si previn multiplicarea virusurilor.
- In prezent, Cistus Incanus se gaseste sub forma de planta uscata pentru prapararea infuziilor, precum si sub forma de capsule, extracte, siropuri, unguente si creme.
Reteta de cocktail detoxifiant cu Cistus Incanus si coacaze negre
Ingrediente:
– 1,5 cesti de coacaze negre
– 1 cana de zmeura
– 2 linguri de suc de lamaie
– infuzie de Cistus Incanus (2,5 linguri de planta la aproximativ 1,5 litri de apa)
– 7 linguri de zahar din trestie
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele intr-un vas pana se obtine o consistenta omogena.
Alege varianta de cistus potrivită pentru tine de aici: >> ceai cistus <<